Vielä kerran (hyper)inflaatiosta.
Edelliset yritykset jäivät jotenkin valjuksi.
Mitkä ovat ne asiat, jotka määrittelevät käytettävissä olevan rahan mallin (nimen) sekä sen "arvon"? Vastaus tähän löytyy seuraavista kysymyksistä:
- Minkälaisia objekteja pankki suostuu vastaanottamaan lainanlyhennyksenä tai maksuna koroista?
- Minkälaisia objekteja valtio/kunta suostuu vastaanottamaan maksuna veroista?
- Minkälaisia objekteja oikeus määrää maksamaan esimerkiksi korvauksena kivusta ja särystä ja siihen rinnastettavasta kärsimyksestä?
Nämä kolme asiaa yhdessä määrittelevät rahan mallin (nimen) sekä sen "arvon" eli vaihdonvälineen. Miten? Syy on varsin yksinkertainen: jätä verot maksamatta ja saat sakkoja. Jätä sakot maksamatta ja joudut vankilaan. Jätä velkasi hoitamatta ja menetät (lainarahalla) hankkimasi omaisuuden.
Nämä kolme syytä (velka, verot sekä sakot) ovat ainoat syyt rahan "arvolle". Riippumatta siitä onko kyseessä
kultakanta,
FIAT-raha tai joku muu
järjestelmä. Kun em. syyt poistetaan, rahalla ei enää ole "arvoa". Toisin sanoen
millään vaihdonvälineenä käytettävällä objektilla ei ole olemassa itseisarvoa. Vaihdonvälineen arvo syntyy keinotekoisesti luodusta tai oikeasta tarpeesta, parhaimmillaan jopa korvien välistä.
Nyt kun olemme määritelleet rahan "arvon" niin voimmekin määritellä inflaation.
Wikipedian mukaan inflaatio tarkoittaa:
Inflaatio tarkoittaa taloustieteessä rahan ostovoiman heikkenemistä sekä siitä aiheutuvaa hintojen nousua.
Määritelläänpäs
ostovoima:
Ostovoima tarkoittaa taloustieteessä sitä, kuinka paljon hyödykkeitä käytettävissä olevalla varallisuudella voi ostaa. Jos hinnat nousevat mutta tulot pysyvät ennallaan, ostovoima laskee. ...
Hetkinen! Herra Kanin valikoiva
dysleksia tekee temppujaan. Lukeeko inflaation määritelmässä tosiaan näin, että (rahan) ostovoiman heikkeneminen aiheuttaa hintojen nousun. Mutta ostovoiman määritelmässä lukee että mikäli hinnat nousevat mutta tulot pysyvät ennallaan, ostovoimaa laskee? Tässä ei ole mitään järkeä. Korjataan se!
Inflaatio tarkoittaa hintojen nousua joka aiheuttaa ostovoiman heikkenemistä.
Noniin! Nyt tämä näyttää loogiselta ja on jopa perusteltavissa. Oletko ikinä lukenut maasta jossa inflaation vauhdin kasvu aiheutui ostovoiman eli palkkojen alenemisesta? Et ole, sillä jokaisessa inflaation runtelemassa maassa
hinnat kasvoivat ensin. Ja vasta tämän jälkeen yritettiin epätoivoisesti ylläpitää kansalaisten ostovoimaa palkkoja nostamalla sekä toteuttamalla hintasäännöstelyä.
Herra Kani kykenee löytämään muutamia syitä miten-ja-kuinka hinnat voivat kasvaa:.
- palkat
- tuotantokustannukset
- lainanhoitokustannukset
- verot tai muut pakolliset maksut
- voittomarginaalin kasvattaminen
- raaka-aineiden hintojen kasvu
Mutta yksikään em. hintoihin vaikuttava asia (verot, palkat jne.) eivät mitenkään voi aiheuttaa esimerkiksi 89 700 000 000 000 000 000 000 prosentin
vuosi-inflaatio vauhtia.
Maailmassa on olemassa täsmälleen yksi paikka, missä yksi euro voi muuttua kirjaimellisesti 0,5 euroksi tai jopa täysin arvottomaksi ja näin aiheuttaa vaikkapa 89 700 000 000 000 000 000 000 prosentin vuosi-inflaatio vauhdin. Arvaatko mikä tämä paikka on? Aivan oikein!
Valuuttamarkkinat
Kani huomautus! Kelluvan valuutan "arvo" määräytyy valuuttamarkkinoilla sen kysynnän ja tarjonnan mukaan. Näin ollen kelluvan valuutan inflaatio tarkoittaa
devalvointia ja
deflaatio tarkoittaa
revalvointia.
Mutta jotain puuttuu. Valuutan vaihtoarvon muuttuminen on
aina seurausta jostain. Mikä onkaan syy tälle seuraukselle?
Herra Hudson osaa vastata tähän
kysymykseen:
“every hyperinflation in history stems from the foreign exchange markets. It stems from governments trying to throw enough of their currency on the market to pay their foreign debts.”
Huono Suomennos:
"jokainen hyperinflaatio historiassa on peräisin valuuttamarkkinoista. Se juontuu hallitusten pyrkimyksestä heittää tarpeeksi omaa valuuttaansa markkinoille maksaakseen ulkomaiset velkansa."
Ja tämä tässä selittää sen, mitä tapahtui
Weimarin tasavallassa (Markka oli sidottu kultaan. Sotakorvaukset täytyi maksaa kullassa tai ulkomaisessa valuutassa) sekä Zimbabwen (Mugabe ostatti valuuttamarkkinoilta Zimbabwen dollareilla ameriikan dollareita maksaakseen ameriikan dollareissa arvotettua ulkomaan velkaa sekä tuontia) ja
monta muutakin vastaavankaltaista tapausta.
Kani huomautus! Maa jonka valuutan vaihtoarvo painuu valuuttamarkkinoilla lähelle nollaa, saa tuottaa mitä ja kuinka paljon tahansa, eikä se silti kykene selviytymään edes ulkomaisen velan koroista. Vaihtoarvon ylläpitämisestä puhumattakaan. Itse asiassa maa, jonka valuutan vaihtoarvo painuu nollaan, ei kykene ostamaan edes öljyä, joka on käytännöllisesti katsoen kaiken tuotannon perusta. Toisin sanoen
pelkkä tuotannon romahtaminen ei voi aiheuttaa massiivista hintojen kasvua (hyperinflaatiota).
Mutta ei tässä vielä kaikki! Kun "sijoittajat" huomaavat, että jonkin maan valuutan "arvo" on romahtamassa, he käytännöllisesti katsoen "dumppaavat" omistamansa valuutan sitä käyttävän maan pörssiin eli ostavat mitä tahansa, mikä ei ole naulattu kiinni. Tämä selittää sen, miksi
hyperinflaatioon romahtavan maan pörssissä alkaa kauhea kuhina. Ja tämä aiheuttaa mm. sen, että paikallisesti tuotettujen raaka-aineiden hinnat karkaavat pilviin, joka aiheuttaa hintojen nousun ja.... noh, vasta tulostettu raha tuli takaisin kotiin (eihän sillä muutakaan paikkaa ole).
Kani huomatus! Niin kauan kuin ameriikan dollaria käytetään öljykaupassa (
petrodollari) sekä
reservivaluuttana ei tämän valuutan "arvolle" tule tapahtumaan yhtään mitään. Itse asiassa ameriikka voi tulostaa dollareitaan niin paljon kuin sielu sietää, koska jokaiselle uudelle dollarille löytyy käyttöä muualta(kin) kuin pelkästään kotimarkkinoilta. Jos ameriikka dollari menettää em. statukset...noh, se on sitten
adios muchachos ameriikan ihmemaa. Mukavaa hyperinflaatiota.
Ja sitten onkin kysymysten aika!
Onko kierrossa olevan rahamäärän kasvattaminen aina inflatorista (hintoja kasvattavaa)?
Vastaus on ällistyttävän yksinkertainen: kyllä. Juu-u. Luit oikein. Riippumatta siitä miten tai kuinka kierrossa olevaa rahamäärää kasvatetaan, se loppujen lopuksi aina aiheuttaa kasvua tuotteiden sekä palvelujen hinnoissa.
Tarkoittaako tämä sitten sitä, että rahan kvantiteettiteorian väite pitää paikkansa eli "rahavarannon tuplaus tuplaa hintatason"?
Kyllä ja ei (
ohitetaan se kaava, se on täyttä roskaa!).
Reaalitaloudessa (talouden sektorit jotka tuottavat rakennuksia, koneita jne.)
ei ole olemassa mitään mekanismia, joka automaattisesti reagoisi kierrossa olevan rahamäärän kaksinkertaistumiseen. Kyllä, kyllä, olet täysin oikeassa. Toimeliaisuus kasvaa julmasti, kun kierrossa oleva rahamäärä kasvaa. Mutta seuraavatko palkat kierrossa olevan rahamäärän kasvua?
Eivät seuraa. Ja niinpä ainoa taloudessa toimiva sektori, joka
aina reagoi kierrossa olevan rahamäärän kasvuun, on ns.
FIRE sektori. Tämä koostuu rahoitus-, vakuutus- sekä kiinteistönvälitys -sektoreista. Eli mikäli kierrossa olevan rahamäärän kaksinkertaistaminen tapahtuu mm. "sijoittamisen", keinottelun, spekuloinnin, asuntovarallisuuden(tm) kautta niin kyllä vain hinnat kasvavat ja vieläpä täysin hallitsemattomasti.
Toiseksi, rahavarannon
on kaksinkertaistuttava. Itse asiassa sen on moninkertaistuttava! Juu-u. Luit taas kerran oikein
. Rahavarannon tuplaaminen (jonkin aikajakson sisällä)
on järjestelmän ylläpidettävyyden kannalta pakollista. Miksi? Tässä muutama syy.
Väestö:
Wikipedian mukaan vuonna 1910 Suomessa asui 2 943 400 kansalaista. Mikäli edelleenkin käyttäisimme samaa rahamäärää, joka oli kierrossa vuonna 1910, miltä luulisit työllisyystilanteen näyttävän?
Erikoistuminen:
Raha mahdollistaa erikoistumisen. Mikäli edelleenkin käyttäisimme vuoden 1910 rahamäärää, olisiko meillä olemassa sellaisia ammatteja kuin vakuutusvirkailija, biotekniikan insinööri tai vaikkapa kulttuuriohjaaja?
Tuonti ja vienti:
Tarvitseeko tätä edes selittää?
Kani huomautus! Tässäpä oikeastaan kolme syytä, miksi jokainen harvinaiseen metalliin "sidottu" rahajärjestelmä on aina kaatunut omaan mahdottomuuteensa.
Kani huomautus! Riippumatta siitä onko kyseessä kultakanta, FIAT-raha tai joku muu järjestelmä säästäjät kärsivät aina. Vaihdonväline
ei ole omaisuuden muoto. Vaihdonvälineellä
hankitaan omaisuutta.
Eli kierrossa olevan rahamäärän on kasvettava. Sen on mukauduttava väestönkasvuun, taloudelliseen toimeliaisuuteen sekä erikoistumiseen. Oikeastaan kysymys onkin siinä, että
tapahtuuko rahamäärän kasvu rakenteellisen muutoksen vai rakenteellisen kehityksen kautta (näissä kun on hevletin suuri ero!)
.
Noh, jos kerran rahavarannon, eli kierrossa olevan rahamäärän, kaksinkertaistaminen on pakollista, miksi sitten inflaation vauhtia edes mitataan ja tarkkaillaan?
Vastaus löytyy siitä mitä tapahtuu, kun tietty mitattu raja-arvo ylitetään. Otetaan esimerkiksi
euvostoliitto:
Euvostoliitossa inflaatiovauhti on useiden hintojen muutosvauhtien keskiarvo.
Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että euvostoliitossa "inflaatio" lasketaan näin: Asetetaan indeksi=100 esim. vuoden 2005 hintojen mukaan (eli indeksi 2005=100) ja se on siinä.
Kun inflaation vauhti kasvaa enemmän kuin tietyn prosenttimäärän vuodessa, euvostoliiton keskuspankki reagoi siihen korkojen nostolla. 127% (riippuu koroista) velkaan perustuvassa järjestelmässä tämä tarkoittaa sitä, että euvostoliiton keskuspankin ohjauskorko on ase. Se on Magnum 44, joka on asetettu jokaisen taloudessa toimivan ohimolle. Ja vaatimus on ällistyttävän yksinkertainen: palkat on pidettävä mahdollisimman alhaisina tai muuten...
Tämä taas tarkoittaa sitä, että euvostoliitossa inflaation vauhdin mittaamisen ja tarkkailun päätavoitteena on pitää köyhät köyhinä ja rikkaat rikkaina.
(Kanin ADHD sekä jännetuppitulehdus eivät anna minkäänlaista mahdollisuutta jatkaa tätä enää tämän pidemmälle.)