3.2.2012

Tämä on kerta kaikkiaan huima suoritus!

Herra Kanin käpälään sattui vähän aikaa sitten kirja nimeltään Toimiva talous


Tämän kirjan ovat kirjoittaneet Aku Miettinen, Ismo Linosmaa ja Kirsi Kannisto.

Teos on ensisijaisesti tarkoitettu kansantaloustieteen oppikirjaksi ammattikorkeakouluihin. Lisäksi se soveltuu kurssikirjaksi kansantaloustieteen perusopintoihin niihin yliopistojen koulutusohjelmiin, joissa kansantaloustiede on sivuaineena.

Mennään suoraan itse asiaan. Tämä alkaa kyseisen kirjan sivulta 266.
Esimerkki luotonlaajennuksesta 
Kotitalous haluaa tallettaa määräaikaiselle talletustilille varoja, jotka sillä on jäänyt tuloistaan säästöön. Pankkivirkailija tekee asiakkaalle talletustodistuksen, ja talletus näkyy pankin taseessa velkana kotitalouksilta. Pankki on velvoitettu tekemään varantopohjansa rakenteen mukaan keskuspankkiin vähimmäisvarantotalletuksia, mikä vähentää pankin kykyä välittää rahoitusta eteenpäin. ...
...
Pankki välittää rahoitusta toiselle asiakkaalle. Kun luotto on myönnetty asiakkaalle, syntyy pankin taseeseen saatava. Rahoitusta välittävän pankin keskeiseksi riskiksi jää velallisen takaisinmaksukyky. Pankin taseen näkökulmasta myös saataviin ja velkoihin kytkeytyvillä korkosidoksilla on merkitystä pankin riskien hallinnassa. ...
Ja sitten seuraavalta sivulta (s.267) löytyykin ällistyttävän mielenkiintoinen kuvio (kuvio luotu google docs:lla alkuperäistä kuviota orjallisesti seuraten):


Nyt loppui Kanilta superlatiivit kesken. Tämä on kerta kaikkiaan huima suoritus! Kuvassa on moka. Juu-u, kyllä siinä vain sellainen on. Kani ei osaa sanoa tekivätkö kirjan kirjoittajat tämän tahallisesti, mutta korjataanpas se. Väliaikamusiikkia... ja voilà!

Nonnih! Nyt tässä on jotain järkeä: ilman luottoja ei ole tuloja ja/tai talletuksia eli velka = ostovoima = työpaikka. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa sitä, ettei tuotanto tai työ luo talouteen tuotannon arvoa vastaavaa tuloa. Pankista lainattu raha luo tuotannon arvoa vastaavan tulon.

Eikä tässä vielä kaikki!

Pankki lainaa vain-ja-ainoastaan lainasopimuksessa lukevan summan verran. Mutta korkojen takia pankkiin on palautettava enemmän kuin sieltä on saatu. Näin ollen pankit pyörittävät... nyt kaikki yhdessä:

Velkapyramidiponzihuijausta!

Kiitoksia.

Tästäpä iltalukemista:
Esitetään yksinkertainen kysymys
Otetaanpas oikein huono esimerkki ja käytetään sitä äärimmäisen ontuvana vertauskuvana.
Mikä edellä mainituista lainoista on sellainen jota ei ole mahdollista maksaa takaisin ja miksi? sekä jatko-osa.

Tästä, tästä ja tästä aikaisemmat "kirja-arvostelut".

16 kommenttia:

Petteri.S kirjoitti...

Mistä keskuspankkiraha tulee ?

Mikä selittää sen että talletuksia, käyttelytilien rahaa, eli ns. "oikeaa" perusrahaa, eli käteistä, on vähemmän kuin luottoja ?

Kuten oheisessa kuviossa näkyy,
http://www.taloussanomat.fi/img.php?f=Rahoitusjarjestelma.jpg&w=800

Mitä liikepankki tai keskuspankki oikeasti "lainaa" ulos, jos tämä käteinen tai tilitalletukset eivät vähene, jos he lainaavat sitä rahaa ulos?

(huom. määräaikaistalletuksenkin voi purkaa/perua, jos maksaa pankin ehtojen mukaiset kulut, siitä ma. tilin "purkamisen aiheuttamista kustannuksista")

Miksi pankkien ovilla ei ole sisäänheittäjiä, tai talletuskorkotarjouksia ei tulvi ovista ja ikkunoista, silloin kun pankit tarvitsevat kipeästi sitä ulos lainattavaa käteistä ja tilitalletuksia ?

Anonyymi kirjoitti...

http://thegreatesttruthnevertold.com/

Jopen sanoin, aatteleppa ite!!

Anonyymi kirjoitti...

Tämän päivän Kalevan mielipidepalstalla hyvä blogia mukaileva kirjoitus.

Ebolakani kirjoitti...

"Mistä keskuspankkiraha tulee ?"
Laillisella kirjanpitokikkailulla "tyhjästä". Täsmälleen samoin kuin liikepankki, voi keskuspankki luoda rahaa mitä tahansa vakuutta vastaan.

"Mikä selittää sen että talletuksia, käyttelytilien rahaa, eli ns. "oikeaa" perusrahaa, eli käteistä, on vähemmän kuin luottoja ?
Finanssivalvonta vastaa (PDF):
"Luottolaitostoiminnassa ei lasketa liikkeelle rahaa vaan välineitä, joilla jo liikkeeseen laskettua rahaa voidaan sähköisesti käyttää."
Yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa seuraavaa:
Suomen (keskus)pankki tulostuttaa Setec Oy:llä setelit (ja kolikot?). Jonka jälkeen ne toimitetaan pankkeihin, pankkiautomaatteihin tai jopa kauppoihin. Yksikään Suomalainen ei voi käyttää niitä ennen kuin on lainannut luottolaitokselta (pankilta) välineitä, joilla jo liikkeeseen laskettua rahaa voidaan (sähköisesti) käyttää. Ja nämä (välineet) ovat niitä ykkösiä ja nollia tietokannoissa, jotka loppujen lopuksi vastaavat tililläsi näkyvää summaa rahaa.

"Mitä liikepankki tai keskuspankki oikeasti "lainaa" ulos, jos tämä käteinen tai tilitalletukset eivät vähene, jos he lainaavat sitä rahaa ulos?"
Kts. Yllä.

"Miksi pankkien ovilla ei ole sisäänheittäjiä, tai talletuskorkotarjouksia ei tulvi ovista ja ikkunoista, silloin kun pankit tarvitsevat kipeästi sitä ulos lainattavaa käteistä ja tilitalletuksia ?
Siksi, koska pankit eivät lainaa asiakkaan pankkiin talettamaa rahaa.

Ebolakani kirjoitti...

"Tämän päivän Kalevan mielipidepalstalla hyvä blogia mukaileva kirjoitus. "

Linkki tai jotain? Kani kun ei osaa Kalevaa lukea. Se kun on tehty jostain paperista. Hyi!

:)

Anonyymi kirjoitti...

Mun älykkyysosamäärä ei riitä ymmärtämään rahan syntymekanismia tai koko pankkijärjestelmää.

Finanssikriisin aikana nettiin on alkanut tulla kymmenittäin erilaisia salaliittoteoriablogeja. Usein myös uutisartikkeleiden kommenttipalstoilta löytyy paljon tätä salaliittopropagandaa.

Olen vain silmäillyt Kanin blogia, enkä siis tiedä tarkkaan blogin tarkoitusperiä tai sisältöä.

Muutaman postauksen lukemisen perusteella kysynkin Kanilta:

Mikä on perimmäinen asia mitä yrität kertoa?

Onko "velkapyramiidiponzihuijaus" yleisesti ottaen synnyttänyt enemmän pahoinvointia kuin hyvinvointia?

Onko tämä "ponzi" uusi keksintö vai onko se ollut käytössä niin kauan kuin pankkejakin on ollut (eli aika kauan)?

Jos nykyinen järjestelmä on huono ja joka kusettaa ihmisiä ja näin tuottaa ihmisille suurta kärsimystä(?), niin mitä järjestelmää ehdotat tilalle?

Näillä kysymyksillä päästään alkuun. Vastaukset varmaankin löytyisivät blogistasi, mutta en valitettavasti jaksa kahlata sitä läpi.

Ebolakani kirjoitti...

"Mikä on perimmäinen asia mitä yrität kertoa?

Velka = Ostovoima = Työpaikka

"Onko "velkapyramiidiponzihuijaus" yleisesti ottaen synnyttänyt enemmän pahoinvointia kuin hyvinvointia?"

Pahoinvointia.

"Onko tämä "ponzi" uusi keksintö vai onko se ollut käytössä niin kauan kuin pankkejakin on ollut (eli aika kauan)?"

Kyllä. Tämä ponzi on ollut olemassa niin kauan kuin on ollut pankkeja. Toisen maailmansodan jälkeen mm. Suomessa pankkien pyörittämälle velkapyramidiponzille asetettiin helevetillinen määrä "suojamekanismeja". Mm. keskuspankki oli eduskunnan pankki, koroilla-eläjiä verotettiin ankarasti, pääoman liikkeitä rajoitettiin ja niin edelleen. 80-luvun jälkeen (melkein) kaikki "suojamekanismit" on purettu uusliberaalisten oppien mukaisesti ja tulos onkin selkeästi nähtävillä.

"Jos nykyinen järjestelmä on huono ja joka kusettaa ihmisiä ja näin tuottaa ihmisille suurta kärsimystä(?), niin mitä järjestelmää ehdotat tilalle?"
Tällä hetkellä emme tarvitse mitään muuta kuin velattoman rahan "lähteen" (järkevän tavan tuottaa ja laskea liikkeelle rahaa, joka ei ole velkaa). Kaikki muu tulee perässä.

Petteri.S kirjoitti...

"Luottolaitostoiminnassa ei lasketa liikkeelle rahaa vaan välineitä, joilla jo liikkeeseen laskettuja (seteleita ja kolikkoja?) voidaan sähköisesti käyttää."

Ymmärrän tuosta Finanssivalvonnan tekstistä vain sen osan, että he eivät laske liikkeelle LISÄÄ seteleitä ja kolikoita.

Näin moni ymmärtää vieläkin termin "rahan luominen tyhjästä".

Ebolakani kirjoitti...

"Ymmärrän tuosta Finanssivalvonnan tekstistä vain sen osan, että he eivät laske liikkeelle LISÄÄ seteleitä ja kolikoita..."

Näin on. Pankit eivät tätä saa tehdä. Ne eivät saa tulostaa seteleitä tai painaa kolikoita.

Mutta ne saavat laskea liikenteeseen välineitä, joilla jo liikkeeseen laskettua rahaa (keskuspankin toimittamat setelit ja kolikot) voidaan sähköisesti käyttää.

Ja nyt sitten koko homman hauskin osa: näytä Kanille yksikin yritys (tai mikä tahansa muu pulju), jonka tuotantoa vastaava tulo maksetaan suoraan keskuspankista sen vasta tulostamilla seteleillä (tai kolikoilla)?

Ebolakani kirjoitti...

Käytännössä on täysin merkityksetöntä mitä pankit lainaavat. Euroja, banaaneja tai vaikkapa muttereita.

Itse ongelma on mahdollista jakaa kolmeen osaan.

1.Pankeilla on monopoli tuotteeseen nimeltä raha. Ne lainaavat tuotettaan kaikille sitä haluaville, mutta sillä ehdolla että se (lainattu tuote) palautetaan heille 100% takaisin plus korot, jota pidetään "tuotteen hintana". Korot on mahdollista maksaa täsmälleen sillä samalla tuotteella, jonka tuottamiseen niillä (pankeilla) on monopoli.

2. Pankki luo lainattavan pääoman laillisella kirjanpitokikkailulla "tyhjästä". Näin ollen pankki lainaa vain sen summan, joka lainasopimuksessa lukee. Mutta korkojen takia on pankkiin palautettava enemmän rahaa kuin sieltä on saatu. Näin ollen lainan korot maksetaan omasta tai jonkun muun lainaamasta rahasta. Tämä tapahtuu täysin riippumatta siitä miten raha ansaittiin, koska kaikki raha on jonkun ottamaa ja kiertoon kuluttamaa velkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ne, jotka ovat ottaneet lainaa eilen tai tänään, ovat velan takaisinmaksussa täysin riippuvaisia niistä, jotka ottavat velkaa huomenna.

3.Tuotanto tai työ ei luo talouteen tuotannon arvoa vastaavaa tuloa. Pankista lainattu raha luo tuotannon arvoa vastaavan tulon.

Taloutemme on siis täysin riippuvainen velasta (ilman velkaa ei ole rahaa, ilman rahaa ei ole taloutta) ja tätä myötä pankeista ja niiden pyörittämästä velkapyramidiponzihuijauksesta.

Anonyymi kirjoitti...

Mahtaisiko sellainen mielikuva olla mahdollinen, että pankilla on yksinoikeus valmistaa ja vuokrata tuotetta, joka on raha.
Pankilla on monopoli rahaan, jonka käyttäjyys ei ole kenellekään vapaaehtoinen valinta, vaan ihmisten on pakko asettua vuokrasuhteeseen, koska ilman rahaa ei voi tulla toimeen.
Vuokranantaja hallitsee ja kontrolloi ihmisten elämää pakollisen vuokrasuhteen ehtojen avulla.

Ebolakani kirjoitti...

Hyvä mielikuva!

Anonyymi kirjoitti...

"Linkki tai jotain? Kani kun ei osaa Kalevaa lukea. Se kun on tehty jostain paperista. Hyi!"

Tunnustan tehneeni tämän.

Kaleva on paperia ja skannaaminen voisi olla yksi vaihtoehto saada kopio. Mihin sen voisi laittaa/lähettää? Oli pakko laittaa tämä lehteen, koska mielestäni Kani on asian ytimessä.
T.SK

Ebolakani kirjoitti...

"Mihin sen voisi laittaa/lähettää? Oli pakko laittaa tämä lehteen, koska mielestäni Kani on asian ytimessä."

Mikäli skannattu materiaali on jonkinlainen kuva niin laita se tänne: http://imageshack.us/ tai tänne http://tinypic.com/

Anonyymi kirjoitti...

Noille kirjan kirjoittajille pitäisi lähettää viesti, että kirjanne kuvassa on virhe! "Voisitteko korjata virheen tai muuten syyllistytte disinformaation levittämiseen".

Anonyymi kirjoitti...

"Mikäli skannattu materiaali on jonkinlainen kuva"

Minullahan oli tämmöinen "share-palvelu" jo olemassa (vähällä käytöllä tosin) eli ao. linkistä (toivottavasti) pääsee kuvaan käsiksi.
Tämä share palveluhan on kaikilla käytössä jos olet luonut Nokia (Ovi) tilin.

http://share.ovi.com/media/castaway71.Kaninkolo/castaway71.10079

T.SK