8.12.2010

12. apinaa.

12 syytä, miksi suomalaista rahastetaan asunnolla
1. Meillä on kaupungistuminen vielä kesken. Olemme jäljessä muuta Eurooppaa. Tarvitsemme uusia asuntoja, mutta toisaalta prosessi vaikuttaa myös vanhojen asuntojen hintaan.
Uusien asuntojen hintojen (varsinkin kaupunkialueella) pitäisi alentaa vanhojen asuntojen hintoja. Näin ei ole käynyt. Itse asiassa molempien (uusien sekä vanhojen asuntojen) hinnat ovat varsinkin pääkaupunkiseudulla nousseet.
2. Suomi ikääntyy nopeammin kuin muut Euroopan maat. Tästä syntyy toinen muuttoliike, kun ikääntyvien muuttuvat tarpeet muokkaavat uudelleen asuntokantaamme.
Ikääntyvien muuttoliike, jos sellaista olisi (koska suomi ei ikäänny nopeammin kuin muut euroopan maat), tapahtuu pienempään asuntoon, hoivataloon tai jopa puupalttooseen. Tämän pitäisi alentaa vanhojen asuntojen hintoja. Tai jopa hyydyttää uudisasuntojen myyntiä.
3. Taloutemme on sittenkin kohtuullisessa kunnossa moneen muuhun maahan verrattuna.
Mihin muuhun maahan verrattuna? Mutta jos asiaa katsotaan paikallisesti, niin sitä se ei todellakaan ole.
4. Kuluttajien luottamus omaan talouteensa on jokseenkin Euroopan korkein. Ihan huippua. Vain Ruotsissa ja Tanskassa löytyy välillä vastaavia lukuja.
Luottamukseen tämä homma perustuukin, eli velkaantumiseen. Ihmiset eivät kerta kaikkiaan tiedä, että ottamalla pankista lainaa he tietämättään osallistuivat maailman suurimpaan lailliseen ponzihuijaukseen. Velkapyramidiponzihuijaukseen.
5. Kotitalouksien velkaongelmat ovat hyvin hillittyjä muihin Euroopan maihin verrattuna.
Mihin muuhun euvostoliiton maahan? Mutta jos asiaa katsotaan paikallisesti, niin se voidaan kuvailla kahdella sanalla: Olemme kusessa.
6. Kaikki ne maat, joissa asuntojen hinnat ovat laskeneet eniten (kuten Irlanti, Kreikka ja Espanja), kuuluvat velkaongelmaisten ryhmään. Hintojen nousun kärkimaissa (Suomi, Norja, Itävalta ja Saksa) ei tarvitse pelätä talouspolitiikan kiristämistoimia. Ihmiset myös mieltävät sen.
Ensinnäkin, Suomi kuuluu velkaongelmaisten ryhmään. Vuoden 2010 valtion budjetista 25% on puhdasta velkaa.
Toiseksi, talouspolitiikan kiristämistoimet ovat vasta tulossa. Tällä hetkellä harhaanjohtajat yrittävät pelata aikaa ja sysätä "vaikeat" päätökset seuraavan hallituksen kannettavaksi. Valitettavaa on vain se, ettei talouspolitiikan "suitset" enää ole Suomalaisten harhaanjohtajien käsissä. Ts. Kiristämistoimenpiteet tullaan (kirjaimellisesti) sanelemaan Suomalaisille harhaanjohtajille. Tämän jälkeen asuntojen hintojen lasku tulee olemaan ongelmista pienin.
7. Suomessa asuntojen hinnannousu on sittenkin ollut aika hillittyä. Samassa ajassa, kun meillä asuntojen hinnat ovat kaksinkertaistuneet, ne ovat jopa 3–4-kertaistuneet ongelmamaissa.
Tästä Herra Kani on samaa mieltä. Mutta mikä aiheuttaa asuntojen hintojen nousun? Syitä on useita (osaat itsekin keksiä pari), ja jokaisen syyn rahoittaa pankit. Mutta miksi pankit myöntävät lainoja asuntokauppapelin pyörittämiseen? Siksi, koska pankit luovat lainattavan pääoman tyhjästä. Ja koska-kerta-kun korot maksetaan omasta tai toisen lainaamasta rahasta, ei pankeilla ole mitään hätään niin kauan kuin lainaajia tulee sisään ikkunoista ja ovista. Mikäs siinä pankeilla on ponzia pyörittäessä: korot ovat puhdasta voittoa pankeille! Ja sitten kun paska iskee tuulettimeen: Voitot yksityistetään, häviöt kansallistetaan.
8. Suomessa uustuotannon lisäys on ollut hillittyä. On ollut pikemminkin ylikysyntää. Tarjonta ei ole reagoinut markkinoihin, kuten Espanjassa ja Irlannissa, joissa ajauduttiin myös uusien asuntojen ylituotantoon.
Mikä on ylituotantoa? Sekö, että asuntokannasta on varovaisenkin arvion mukaan 5-7% myymättä/käyttämättä/tyhjänä?
9. Ylikuumenemisen takia hinnannousut ovat olleet muissa maissa kovempia kuin Suomessa. Siihen nähden laskut ovat olleet muualla jopa yllättävän pieniä. Toisaalta, kun putoaa 40 prosenttia, on sitten helppo nousta 20 prosenttia kuten Riiassa. Tosiasiassa Suomessa asuntojen hinnat ovat nousseet paljon muita tasaisemmin jo vuodesta 1993.
Mikä aiheuttaa tämän "ylikuumenemisen" eli hinnannousut? Sen aiheuttavat pankit ydinliiketoimillaan.
10. Tarjontaa on meillä aivan liian vähän suomalaisten varallisuuteen ja rahatilanteeseen verrattuna. Uudistuotanto oli lähes poikki, kun rakentajat lopettivat uudistuotannon joksikin aikaa.
Rahaa on kierrossa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Mutta se jakaantuu niin epätoivottaman epätasaisesti, että vain muutama prosentti kansalaisista pääse nauttimaan muiden velkaantumisen hedelmistä.
Ja tästä johtuen tarjontaa on vähän verrattuna Suomalaisten varallisuuteen ja rahatilanteeseen nähden. Rikkaita on yksinkertaisesti liian vähän, ettei heidän kulutuksellaan (= kysyntä) ole minkäänlaista merkitystä yhtään mihinkään.
11. Työttömyystilanne ei äitynyt niin pahaksi kuin pelättiin kansainvälisen finanssikriisin alettua.
Öö... 25% työvoimasta on työttömänä. No joo... Olet oikeassa. 90-luvun lamassa käytiin 40% paikkeilla. Herra Kani on sitä mieltä, että tässä lamassa (joka on vasta alussa) tulemme rikkomaan edelliset ennätykset kirkkaasti.
12. Asuntokanta – tai ainakin se kannan osa, josta käydään kauppaa – on parantunut laadullisesti. Yksityisten kotitalousvähennys ja yhteiskunnan suhdannetuki näkyvät sekä laadussa että hinnoissa.
Kotitalousvähennys ja suhdannetuki ovat valtion (yhteisö, jonka jäsen olet) verorahoilla toteutettua subventiota. Alleviivataanpas jotain: Subventio on erityisesti kannattamattomasta liiketoiminnan harjoittamisesta maksettava tuki. Mitä tekemistä tällä on laadun kanssa? Ja miten tämä (subventoiminen) on näkynyt laadussa?

Edellä mainitut 12. syytä eivät kertoneet, miksi suomalaista rahastetaan asunnolla.
Herra Kani kertoo syyn, miksi Suomalaisia rahastetaan asunnolla:
Ihmiset eivät kerta kaikkiaan tiedä, että ottamalla pankista lainaa he tietämättään osallistuivat maailman suurimpaan lailliseen ponzihuijaukseen. Velkapyramidiponzihuijaukseen.

2 kommenttia:

Mr. Crow kirjoitti...

Kivasti "uutisia" tänään. Mahtavaa että sivustoa päivitetään näinkin usein verrattaessa esim. talousdemokratia plokiin....

Ebolakani kirjoitti...

Sillon eri "sielu".