Euvostoliiton keskuspankin sivuilta: Monetary aggregate M3
Vuodesta 1986 vuoteen 2010 mennessä euvostoliitossa kierrossa oleva rahamäärä kasvoi noin 480%.
Otetaanpas sama ameriikan ihmemaasta: M3 Money Stock (DISCONTINUED SERIES) (M3)Vuodesta 1985 vuoteen 2005 mennessä ameriikassa kierrossa oleva rahamäärä kasvoi ~330%
Sitten itse asiaan.
Miten ihmeessä on mahdollista, että kierrossa olevan rahamäärän massiivinen kasvu on aiheuttanut keskimäärin ~25% työttömyysasteen mm. ameriikkaan ja euvostoliittoon?
Syitä on kolme.
1. Ennen kuin euro, dollari jne. voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin).
Tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa kiertoon kulutetusta rahasta on kohdistunut (yleensä) hyvinkin suppealle alueelle taloudessa. Esimerkiksi kulutuselektroniikkaan, asuntoon tai vaikkapa autoon.
2. Verotus.
Muutama huono esimerkki kysymyksen muodossa:
Minne yhteisöveron alentamisesta "säästyneet" eurot menevät?
Minne kela-maksun alentamisesta "säästyneet" eurot menevät?
Tai minne luulet George W. Bush:n toteuttaman veroleikkauksen myötä "säästyneiden" dollareiden menevän? Herra Kani keksi lennosta useitakin hyviä vaihtoehtoja, mutta niistä enemmän myöhemin.
3. Pääoman (rahan) vapaa liikkuvuus.
Kun-ja-jos raha pääsee veroalueen (kunnan ja/tai valtion) rajojen ulkopuolelle, se on mennyttä (tulee takaisin, jos on tullakseen). Huono esimerkki: ameriikan ihmemaan S&P 500 listalla olevilla yrityksillä on yli biljoona dollaria käteisenä tai muuna vastaavana "hyödyllisenä asiana" parkkeerattuna ulkomaille mm. siitä syystä, ettei verottaja pääse niihin käsiksi.
Velkapyramidiponzihuijauksen "suojamekanismeja" on viimeisen 20-30 vuoden aikana muutettu niin, että suurin osa kiertoon kulutetusta (velka)rahasta "imeytyy" niille, jotka ovat jo entuudestaan rikkaita (loput palaavat takaisin pankkiin).
Tästä syystä ei siis ole mikään ihme, että varallisuus jakautuu epätasaisemmin kuin koskaan aikaisemmin (ameriikka):
Eikä myös sekään ole kummallista, että tulot jakautuvat epätasaisemmin (ameriikka):
Eikä siinäkään ole mitään yllättävää, että tuloerot kasvavat entisestään (Suomi):
"Suojamekanismien" muutokset toteutettiin uusliberaalisen ideologian perusteita noudattaen, joka aiheuttaa sen että "rikastuminen" tapahtuu kaiken muun talouden kustannuksella.
Ameriikan työttömyys:
(valitettavasti Herra Kanilla ei ole samankaltaista statistiikkaa euvostoliitosta, mutta 20-25% välille se on.)
Eli kierrossa oleva rahamäärä saa kasvaa vaikka eksponentiaalisesti, eikä sillä ole (juuri) mitään merkitystä työllisyyden kannalta kun:
- rahaa "tunneloidaan" sekä (kirjaimellisesti) työnnetään hyvinkin pienelle (ja entuudestaan rikkaalle) osalle kansalaisista.
- rahan "normaali kierto" rikotaan pääomaa (entuudestaan rikkaita) suosivalla verotuksella.
- pankit eivät kuluta uudelleen kiertoon kuin murto-osan lainoista maksetuista koroista.
- pääoma (raha) voi vapaasti liikkua yli rajojen (tämä on erityisen tappavaa silloin kun pankit pyörittävät velkapyramidiponzihuijausta).
Rahaa on siis aivan prkeleesti. Sitä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Mutta se jakaantuu niin epätoivottoman epätasaisesti, että siitä on hyötyä vain pienelle osalle (10-20%) kansalaisista. Ja kun näin pieni määrä porukkaa saa äärettömästi rahaa, niin tietenkin he viisaina ihmisinä laittavat rahansa tuottamaan. Niinpä he sitten "sijoittavat" rahansa erilaisiin pyramidipeleihin kuten osakkeisiin, korkorahastoihin, asuntoihin ja niin edelleen. Tästäpä johtuen (nyky) taloutemme pyörii rahoitus, vakuutus ja kiinteistönvälitys bisneksen ympärillä (Herra Hudson kutsuu tätä FIRE taloudeksi).
Sanooko "rakenteellinen työttömyys" mitään?
Tämä järjestelmäkriisi (lama) jota nyt koemme on siis seurausta "älykkäästä suunnittelusta". Se ei siis ole vahinko, vaan täysin tahallinen ja tarkoituksen mukainen. Tällä hetkellä taloutemme kulkee "höyryillä" siihen asti kunnes lainanhoitokulut "syövät" liikaa elämiseen tarkoitetusta rahasta. Ja sitten se kaatuu omaan mahdottomuuteensa (niin kuin ponzit yleensä).
Great depression tulee näyttämään piknikiltä.
...
Mikäli haluamme, ettei yhteiskuntamme degeneroidu Neofeodaaliseksi on luotava uusi rahajärjestelmä. Mutta se ei saa perustua siihen, että joudumme valoittamaan toisia maita ylläpitääksemme rahavarantoa (kulta), eikä siihen että joudumme raiskaamaan luontomme (velkapyramidiponzihuijaus).
Vaihtoehtoja on satoja, ellei tuhansia. Esimerkiksi näin
Valtio tulostaa omaa rahaa, jonka se kuluttaa kiertoon ostamalla kansalaisilta niitä palveluita joita he (kansalaiset) haluavat yhteisön (valtion) tuottavan.Tai vaikkapa muuttamalla tämä:
Velka = Ostovoima = TyöpaikkaTällaiseksi:
Työpaikka = Ostovoima = TyöpaikkaYksinkertaista? Yksinkertaista.
Ps.
Miten kierrossa oleva rahamäärä kasvoi noin suureksi? Nooh. Kun 10-20% kansasta alkoi ansaitsemaan ja lopuilla 80-90% oli vähän tiukkaa (rahasta), niin oli olemassa yksi todella varma sijoituspaikka: pankin rahoittaminen. Nimittäin pankki kykenee kymmenkertaistamaan sisään laitetun rahamäärän. Ja kun korot maksetaan omasta tai toisen lainaamasta rahasta... purrfect.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti