14.2.2012

Valitettavasti Kanin on nyt tuotettava Sinulle pieni pettymys

Enää valtaisa konkurssiaalto voi pelastaa Irlannin
Irlantilaispankkien ongelma on periaatteessa yksinkertainen. Pankit antoivat liian helposti lainaa kansalaisille, jotka ostivat rahalla kiinteistöjä. Seurauksena oli ilmiömäinen kiinteistökupla, jonka romahdettua pankeilla oli käsissään valtava määrä roskalainoja.
Tässä on jotain tuttua. Odotappas hetkinen... missäs Kani onkaan nähnyt vastaavaa. Aha! Löytyi:


Katso kuviota. Seuraa nuolia ja lue. Huomaatko kuinka looginen sekä yksinkertainen kuvio on? Kuviossa kerrotaan, että varallisuushintojen nousu on täysin riippuvaista pankkien tarjoamista luotoista. Ja kun varallisuushinnat kasvavat, luottonanto sekä kysyntä kasvavat.

Hetkinen! Kertoiko Suomen (keskus)pankki, että mistä, miten ja kuinka asuntokuplat syntyvät? Voi kyllä. Sen se juuri teki.
...
Mitä tämä tarkoittaa? Useitakin eri asioita. Mutta kolme tulee mieleen.

Ensinäkin, asuntolainoista 40%-50% ei ole mahdollista maksaa takaisin. Eli yli puolella asuntovelallisista ei ole minkäänlaista mahdollisuutta täyttää lainaehtojaan täysimääräisesti. Tähän on kaksi syytä. Pankit luovat lainaamansa rahan laillisella kirjanpitokikkailulla "tyhjästä" ja tästä johtuen korot maksetaan omasta tai toisen ottamasta (ja kiertoon kuluttamasta) rahasta. Tämä tarkoittaa sitä, että vähintään 20% velallisista ei kykene maksamaan velkaansa täysimääräisesti takaisin. Tämän lisäksi suurin osa tästä velkarahasta (joilla ostettiin asuntoja) on jo kärrätty ulkomaille mm. valtion velan korkojen sekä pääomatulojen myötä. Tämä kasvattaa konkurssiin menevien asuntovelallisten määrää entisestään (20-30%).

Toiseksi tämä tarkoittaa sitä, että se mitä tapahtui Kreikassa sekä Irlannissa, eli pankkisektori "pelastetaan" julkisen sektorin alasajolla ja tätä kautta yksityisen sektorin konkurssiin ajamisella, tulee tapahtumaan myös Suomessa.

Kolmanneksi tämä tarkoittaa sitä, että 90-luvun lama tulee tapahtumaan uudestaan. Mutta tällä kertaa huomattavasti suuremmalla volyymillä.

Jäljellä onkin enään yksi kysymys: milloin? Milloin tapahtuu ns. rysähdys. Valitettavasti Kanin on nyt tuotettava Sinulle pieni pettymys: Suomen (keskus)pankki - Rahoitustilastot - Vuosikatsaus 2010

Se tapahtui jo.

Suomen talous on tällä hetkellä kuin kana ilman päätä. Ja kohta se lopettaa sätkimisen.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Asuntojen arvo on asuntolainojen arvo.

Olisko yksi tapa saada tilanne pysymään "vakaana" laskea lainakorot nollaan, ja aloittaa kaikille 20-vuoden pituiset lyhennysvapaat ?

TeemuT kirjoitti...

Houston, we have a problem, a drowning problem. Komppaan taas kania, pahalta näyttää. Minua kuitenkin askarruttaa se seikka, että eikö EKP voi painaa rahaa, jos on ihan pakko. Tarkoitan rahaa, jota ei valtioiden tarvi lainata EKP:lle. Tästä seuraisi kai inflaatiota, joka helpottaisi lainojen maksua ja siirtäisi sotkua myöhemmäksi tulevaisuuteen.

Ebolakani kirjoitti...

"Tästä seuraisi kai inflaatiota, joka helpottaisi lainojen maksua ja siirtäisi sotkua myöhemmäksi tulevaisuuteen."

Euvostoliitossa "inflaation" nopeutta mitataan ostettujen tuotteiden hinnoilla.

Mitä korkeammaksi hinnat nousevat, sitä nopeampaa on "inflaatio" ja sitä korkeammaksi nousevat ohjauskorot.

Tämä mekanismi on päin peetä. Tässä ei ole mitään järkeä, mutta ei jäädä tähän.

Mikäli euvostoliiton keskuspankin tulostama raha saataisiin ujutettua talouteen mm. infrastruktuuri hankkeina ja/tai muuna vastaavana aktiviteettina, eli keskuspankin vasta tulostamat eurot ansaittaisiin työllä, "inflaation" nopeuden ei pitäisi kasvaa.

Syy tähän on varsin yksinkertainen: nykyinen velkataakka pitää huolen siitä, että (melkein) kaikki ylimääräinen raha kirjaimellisesti katoaa lainanhoitomaksujen myötä. Kun pankeille maksetaan lainaa pois, rahaa katoaa.

Tällainen toimenpide tosiaankin siirtäisi sotkun selvittelyn hamaan tulevaisuuteen.

Ebolakani kirjoitti...

"Olisko yksi tapa saada tilanne pysymään "vakaana" laskea lainakorot nollaan, ja aloittaa kaikille 20-vuoden pituiset lyhennysvapaat ?"

Valitettavasti ei. Järjestelmä on ponzi ja sellaisenaan se vaatii kasvua.

Juuri tätä harhaanjohtajamme toistelevat joka toisessa lauseessa: kasvua, taloudellista kasvua. Kestävälle kasvu uralle. Ja niin edelleen.

Anonyymi kirjoitti...

Arvoisa E.Kani: Minkähän näköinen ja toiminen olisi tarvittava pelastuskapseli?

Ebolakani kirjoitti...

"Arvoisa E.Kani: Minkähän näköinen ja toiminen olisi tarvittava pelastuskapseli?"

Tällä hetkellä järjestelmän pullonkaula on velka. Ja tämä on myös koko järjestelmän tappaja, sen syöpä.

Harhaanjohtajamme yrittävät "ostaa" aikaa ottamalla lisää velkaa. Valiettavasti tämä vain villitsee syöpää entisestään ja pahentaa ongelmaa.

Tämän lisäksi harhaanjohtajamme ovat valmiita uhraamaan tervettä kudosta, ja jopa elimiä, ylläpitääkseen ja elättääkseen syöpää.

Syöpä on levinnyt joka paikkaan. Ja tästä johtuen sitä ei ole mahdollista korjata taikasauvan heilautuksella.

Me tarvitsemme velattoman rahan "lähteen".

Tarvitsemme älykkään keinon velattoman rahan liikkeelle laskemisen.

Velaton raha on tällä hetkellä ainoa mekanismi joka estää harhaanjohtajiamme urhaamasta lisää tervettä kudosta syövälle. Ja mikä yllättävintä: tämä pitäisi syövän elossa sekä aisoissa.

Tämä olisi se oikea tapa ajan "ostamiseen" että voisimme rauhassa selvittää, poistaa ja parantaa syövän (raha on velkaa ja päinvastoin) aiheuttamat ongelmat, vauriot ja tuhot.