16.2.2012

Makrotauloudellisesti ajatellen täydellisen epätoivoisessa tilanteessa

Kiitoksia €tana.

Euvostoliitto on julkistanut ensimmäisen vuosittaisen varoitusmekanismiraporttinsa (PDF). Kyseisen raportin tarkoituksena on antaa komissiolle uusi valvonta menettely, jonka avulla on mahdollista ilmaista sekä ehkäistä (mahdollisia) makrotaloudellisia epätasapainoja.

Kerta kaikkiaan mielenkiintoinen raportti. Nimittäin sen koko sisältö on mahdollista kiteyttää yhteen kuvaan, joka löytyy raportin sivulta numero 12.

(Kuvassa on eri sektoreiden velkataakka suhteutettuna BKT:n.)

Miksi ja miten koko raportin sisältö on mahdollista kiteyttää yllä esitettyyn kuvaan? Varsin yksinkertaista:
BKT:a ei yksinkertaisesti voida suhteuttaa velkaan. Velka on kiinteä summa rahaa, BKT ei tätä ole.
(Julkinen sektori pyörittää samaa euroa vasemmasta kädestä oikeaan!)
BKT:a ei ole olemassa ilman vaihdonvälinettä (raha). Ja vaihdonvälinettä saa vain-ja-ainoastaan pankista (lainaksi ja korolla tietenkin). Toisin sanoen: Tuotanto ei luo talouteen tuotannon arvoa vastaavaa tuloa. Pankista lainattu raha luo tuotannon arvoa vastaavan tulon.
(Tuotanto ei luo talouteen tuotannon arvoa vastaavaa tuloa.)
Raportti onnistuu tehtävässään täydellisesti! Jokainen kuvassa mainittu maa on makrotauloudellisesti ajatellen täydellisen epätoivoisessa tilanteessa: ilman lisä velkaa niiden talous ajautuu lamaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitäs velan suhde bkt:hen oikeastaan kertoo? Sen kuinka nopsaan rahaa liikutellaan kädestä toiseen, eli ovatko asukkaat toimeliaita? Ei kai paljon muuta.

Ebolakani kirjoitti...

"Ei kai paljon muuta.

Niinpä. Ei paljon muuta.