14.2.2012

Ei tällaisia totuuksia saa mennä laukomaan.

Kiitoksia vihjeestä Anonyymi. Olet parhain (heh).

Näin Kreikan ratkaisu vaikuttaa sinuun
...
Tyrväisen mukaan Kreikan ratkaisun ansiosta Suomen vienti ei todennäköisesti kärsi tilanteesta, vaan porskuttaa entiseen malliin.

Tämä johtuu siitä, että tukipaketilla pelastettiin kreikkalaiset pankit, joiden kaatuminen olisi kaatanut myös yrityksiä, jotka mahdollisesti tilaisivat tavaraa suomalaisyrityksiltä. Kun tilaukset loppuisivat yritysten kaatuessa, Suomen teollisuuden vienti kärsisi. Kun taas teollisuus kärsii, tulee lisää työttömyyttä, ihmiset ostavat vähemmän palveluita ja tätä kautta uusi kriisi olisi vireillä myös Suomessa.
...
Sanoiko herra Tyrväinen juuri, että Kreikan talous, niin kuin Suomenkin, on täysin riippuvainen pankkien pyörittämästä velkapyramidiponzihuijauksesta? Voi kyllä, juuri sen hän teki.

Vahvistiko herra Tyrväinen tietävänsä sekä ymmärtävänsä tämän:
Kaikki raha on lainattu pankista. Tästä ei ole poikkeusta. Ei edes silloin kun kyse on vientituloista. Tuolloinkin raha on vain vienti (kohde) maassa lainattua ja kiertoon kulutettua, joka ansaittiin myymällä sinne tuotteita ja/tai palveluita.
Jotta jollakin maalla olisi ylijäämää, toisella täytyy olla alijäämää.
Mutta ennen kuin yhdelläkään maalla voi olla kumpaakaan edellä mainituista, on jonkun käveltävä pankkiin...
(Yksityistäminen on hieno asia)
Voi kyllä, juuri sen hän teki.

Mutta ei tässä kaikki.
Kreikan kriisissä on Tyrväisen mukaan kyse siitä, että maan elintasoa on nostettu vauhdikkaammin kuin talouden suorituskyvyn perusteella olisi ollut syytä.
Kani luki tämän noin kuusi kertaa ennen kuin ymmärsi, mitä herra Tyrväinen oikein tarkoitti. Kun herra Tyrväinen puhui "talouden suorituskyvystä",  hän ei tarkoittanut tällä esimerkiksi tuotantoa, investointeja, tuottavuutta tai muuta sen sellaista. Hän puhui syntyvyydestä. Kyllä! Luit täysin oikein.

Nimittäin nykyisessä järjestelmässä tuotanto tai työ ei luo talouteen tuotannon arvoa vastaavaa tuloa. Pankista lainattu raha luo tuotannon arvoa vastaavan tulon. Ja näin ollen ainoa tapa ja/tai mekanismi "talouden suorituskyvyn" ylläpitämiseen on velallisten uusintaminen, lisääntyminen.

Paras viimeiseksi.
Kreikkalaisilla tulee olemaan vaikeuksia siksi, että vaikka elintasoa ja palkkoja lasketaan, elämisen kustannukset, kuten otetut asuntolainat, eivät pienene.
Kun palkkoja leikataan niin, ettei lainanhoitokustannuksien jälkeen jää juuri mitään elämiseen, tapahtuu jotain todella omituista: ihminen ajautuu valinnan eteen: vapauttaisko ostovoimaa lainanhoitokustannuksista vaiko syö hevletin paljon vähemmän.

Voitte vain arvata kumman ihminen valitsee. Varsinkin jos minkäänlaista työtä, josta lainanhoitokustannukset sekä elintason voi ansaita, ei ole saatavilla. Tämä tarkoittaa sitä, että Kreikan pankit ovat jo käytännöllisesti katsoen konkurssissa.

Eli puhuiko herra Tyrväinen itsensä pussiin? Voi kyllä, sen hän juuri teki.

Ihan oikeasti. Piiloittakaa tämä kaveri jonkun virkamiesmuseon synkimpään kolkkaan. Hän on vaarallinen! Ei tällaisia totuuksia saa mennä laukomaan. Ja vieläpä Ilta-sanomissa! Jotain rotia sentään. Prkl.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Yksi sana kanille: Kaunista!