23.8.2011

Valtionvarainministeriö luottaa vakaasti.

Valtionvarainministeriö - Talousarvioesitys 2012 - VEROT JA VERONLUONTEISET TULOT (PDF)
...
Talouskasvun hidastumisesta ja rahoitusmarkkinoilla vallitsevasta epäluottamuksesta huolimatta työllisyyden lievä paraneminen ja kotimaisen kysynnän kasvu kasvattavat veropohjia.

...
Suomeksi: Valtionvarainministeriö luottaa vakaasti siihen, että joku Suomen kansalainen, tai ehkäpä useampikin, ottaa hirveästi velkaa ja kuluttaa sen kiertoon. Vähän niin kuin näin: Verotulot kasvavat 2,7 miljardia 2012. Tai sitten ei.
Gosplan Inc.
... Suomalaiset ansaitsevat ensi vuonna tolkuttomasti lisää ostelemalla toisiltaan asuntojen lisäksi myös palveluita ja tuotteita entistä kovempaan hintaan minkä ansiosta työllisyys kohenee ja palkat nousevat niin huimasti että verottajalla on varaa nyhtää joka käänteessä lisää. Miljardi sieltä, toinen täältä ja kolmas jostain muualta. Tämä 2,7 miljardia lisää veroja ei suinkaan ilmesty tyhjästä vaan kerätään oheisen dokumentin perusteella käytännössä kokonaan ihan tavalliselta suomalaiselta veronmaksajalta.
Hyvä suunnitelma. Pientä muttaa lukuunottamatta: Valtiontalouden kuukausitiedote, heinäkuu 2011

Tämän vuoden aikana yritetään leikata noin 10 miljardin alijäämää noin 2.5 miljardilla. Tämä tarkoittaa seuraavaa:
Velka on sitä, että omistaa pankin rahaa. Alijäämä on sitä kun ansaitsee 100 puntaa viikossa, mutta kuluttaa 200 puntaa. Joten kun [lisää harhaanjohtaja] sanoi pienentävänsä alijäämän puoleen, hän tarkoittaa sitä, että kulutamme 150 puntaa viikossa vaikka tulomme ovat edelleenkin 100 puntaa. Eli [lisää harhaanjohtaja]:n mukaan velkamme kasvaa kunnes emme voi enää lainata ja sitten "se jokin" iskee tuulettimeen.
Eli lisää leikkauslistoja on tulossa, joka tarkoittaa viennin hyytymisen sekä nykyisen velkataakan (valtio, kunnat, yritykset, jne.) kanssa la-la-lamaarghhhh. (Anteeksi. Oli pakko)

Tästä tulee eeppistä epäonnistumista parhaimmillaan. Miksi? Ennen kuin euro voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin).

Ei kommentteja: