23.8.2011

Mitä "inflaation" tulee...

Suomen Pankki > Ajankohtaista > Blogit > Tuomas Saarenheimo > Vastuullisen rahapolitiikan ja setelirahoituksen eroista
...
Asian voi muotoilla lyhyesti näin: Jos keskuspankin valtionpapereiden ostojen tarkoitus on fiskaalinen ja ne mitoitetaan valtion menotarpeiden perusteella, inflaation riski on suuri. Euroalueella keskuspankeilta on tällainen toiminta kielletty. Jos taas keskuspankki käyttää valtionpapereiden ostoja johdonmukaisesti välineenä hintavakauden ja rahoitusmarkkinoiden vakauden saavuttamiseksi ja toimet mitoitetaan näiden tavoitteiden mukaisesti, ei inflaatiohuoleen ole syytä.
...
Ensinnäkin, valtio mitoittaa velkakirjansa ja myy niitä nimenomaan fiskaalisten perusteiden takia. On siis täysin merkityksetöntä ostaako keskuspankki velkakirjat suoraan valtiolta tai jälkimarkkinoilta, koska (valtiolle) niiden perimmäinen käyttötarkoitus täysin sama:
julkisten sijoitusmenojen rahoittaminen, valtion käyttöbudjetin vapaus tai poikkeusoloissa sotamenot.
Toiseksi, EKP aloittaa valtion velkakirjojen oston = painaa rahaa
Gosplan Inc.
...
EKP perustaa siis finanssitaloille täysin rajattoman rahantekoautomaatin aivan FED:in mallin mukaan. Se lainaa nollakorolla rahaa pankeille ja vipurahastoille jotka voivat ostaa niillä EU:n jäsenvaltioiden liikkeelle laskemia korkeakorkoisia velkakirjoja. Nämä velkakirjat voi myydä välittömästi takaisin EKP:lle nimellisarvostaan ja realisoida voitot. Sitten takaisin viereiselle luukulle lisää rahaa hakemaan.
...
Yksinkertaistettuna: kun euvostoliiton keskuspankki ostaa velkakirjoja jälkimarkkinoilta tapahtuu seuraavaa:
- rahoitusmarkkinoiden tukeminen (eli rahantekoautomaatti) rahapolitiikan välittymisen varmistamiseksi (eli ponzi ylläpito).
- (melkein) jokaisen velkakirjan tarkoituksena on maksaa vanha velka uudella lainalla (eli varjopankkituki, koska keskuspankki "pyöräyttää" velkakirjat itselleen). Uuden velan haltijaksi tulee euvostoliiton keskuspankki, jota myöhemmässä vaiheessa tullaan käyttämään talouspolitiikan konsolidoimisessa.
- ostaessaan velkakirjat jälkimarkkinoilta euvostoliiton keskuspankki voi (yrittää) väittää, ettei se muka setelirahoita (= pelätty keskuspankkirahoitus) valtioiden velaksi elämistä.

Herra Saarenheimo on oikeassa. Velkakirjojen ostaminen valtiolta suoraan olisi hyödyttömämpää. Mutta jälkimarkkinoilta taas... noh. Tällä tavoin toimiessaan euvostoliiton keskuspankki iskee useita kärpäsiä samalla iskulla.

Mitä "inflaation" tulee... en viitsi edes aloittaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pankkimiesten keksintö.

Pankkikartelli ostaa velalla velan. Ihminen ostaa velalla velan. Fifty - fifty.

Pankkikartellin velat jakautuvat pitkin maailmaa pieniksi osasiksi ihmisten tileille. Niillä on nimi - raha.

Ihmisten velat ovat pankeissa kirjattuina,niillä on nimi - velka.

Velka on raha. Pankkimiehet tietävät, että ihmiset eivät ajattele.

Poliitikot ovat ihmisiä.

Anonyymi kirjoitti...

Pankkimiesten keksintö.

Velan antaja on se, joka maksaa.

Velan antaja on se joka haalii muista veloista kokoon velkapääoman ja korot eräpäiviksi - pankin asiakas.

Velan ottaja on se, jolle pyydys laukeaa eräpäivisin - pankki.

Pankkimiehet tietävät, että ihmiset eivät ajattele. Siksi asian voi huoletta kääntää päälaelleen. Se on käännetty päälaelleen. Ottaja antajaksi. Antaja ottajaksi.

Poliitikot ovat ihmisiä. He puhuvat Kreikan ottamista veloista.

Poliitikkojen pitäisi varmaan seistä päällään, että asian näkyisivät oikein päin.