31.3.2011

Palataan.

Herra Kanin käpälään sattui vähän aikaa sitten kirja nimeltään Kansantalous.

Tämän kirjan ovat kirjoittaneet  Suomen yrittäjien pääekonomisti Timo Lindblom sekä Lauera-ammattikorkeakoulun kansantaloustieteen lehtori Juhani Kettunen.

Tämä kirja on luotu erityisesti ammattikorkeakoulujen tarpeisiin. Ja se esittelee kansantalouden perusteoriat, ilmiöt ja käsitteet ymmärrettävästi ja selkeästi.

Herra Kani ei jaksa, eikä kykene kommentoimaan kyseisen kirjan totaalisia idioottimaisuuksia. Mm. kilpailu kasvattaa voittoja, tai sitä että lama johtuu ylikysynnästä, jonka seurauksena palkat ja hinnat riistäytyvät käsistä.

Mutta yhtä asiaa Herra Kani kommentoi. Ja se tulee tässä. Se alkaa sivulta 149
Pankkien luotonantoa rajoittavat niiden vakavaraisuudelle ja maksuvalmiudelle asetetut vaatimukset. Pelkistetysti ilmaisten pankeilla täytyy olla 8 euroa omia pääomia jokaista luotoksi myönnettyä 100 euroa kohti. Vakavaraisuus lasketan omien pääomien ja luottojen suhteena, ja lakisääteisenä vähimmäistasona on siis 8 prosentin vakavaraisuus.
...
Pankkien rahanluomisprosessia voidaan kuvata keskuspankkitalletusten avulla. Jos keskuspankkiin talletettavien varojen osuus eli pankkien vähimmäisvarantovelvoite on esimerkiksi 5 prosenttia asiakkaiden talletuksista, voivat pankit myydä uusiksi luotoiksi aina 95 miljoonaa euroa jokaista asiakkaidensa tallettamaa 100 miljoonaa euroa kohti.
...
Jos alkuperäisten talletusten lisäys oli 100 miljoonaa, myönnettiin siitä uusia luottoja 95 miljoonan euron arvosta, ja tämä summa palautuu pankkeihin. Viiden prosentin vähimmäisvarantovelvoitteen jälkeen pankeilla on 90.25 miljoonaa euroa myönnettävissä uusiksi luotoiksi. Nämäkin luotot palautuvat uusina talletuksina pankkeihin ja lisäävät luotonantomahdollisuuksia. Näin pankit luovat rahaa.
...
Pysähdy hetkeksi. Vedä syvään henkeä. Jos et ymmärtänyt mitä juuri luit. Lue se uudestaan.

On nimittäin äärimmäisen tärkeää, että muodostat mielipiteesi tästä asiasta n.y.t - tässä vaiheessa.

Valmis? Valmis.

Suomen yrittäjien pääekonomisti Timo Lindblom sekä Lauera-ammattikorkeakoulun kansantaloustieteen lehtori Juhani Kettunen kuvasivat juuri pankkien pyörittämän velkapyramidiponzihuijauksen.

Se oli sitten siinä. Tämä oli sitten tässä. Nimittäin jos tämän tason ukkelit eivät "näe" sitä, niin mitään toivoa ei ole.

Palataan.

23 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olenko jotenkin viallinen? En "näe" tässä mitään ongelmaa.

Anonyymi kirjoitti...

Sanoin jo aiemmin, we´re fucked. Ongelma on juuri näissä "tämän tason" asiantuntijoissa, joissa kansan usko lepää. Rupeisit kani blogaamaan näistä asioista, ei siis pelkästään fyrkasta (oma ehdoton suosikkini): http://www.youtube.com/watch?v=TPhXGTybphw. Muuten - love your style!

Ebolakani kirjoitti...

"Olenko jotenkin viallinen? En "näe" tässä mitään ongelmaa."

Älyttömän yksinkertaista.

Ensinnäkin, rahajärjestelmämme on pohjimmiltaan nollasummapeli, jossa yhden toimijan voitot ovat aina pois muilta toimijoilta.

Toiseksi, kukaan muu kuin pankit eivät saa luoda rahaa. Piste ja huutomerkki.

Kolmanneksi, ennen kuin euro voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin).

Ja se on siinä. Näin yksinkertainen tämä juttu on. Nämä ovat tämän "pelin" säännöt.

Nyt sinun ei tarvitse kysyä kuin yksi kysymys. Yksi ainoa kysymys ja vastaus tähän kertoo onko järjestelmä velkapyramidiponzihuijaus vai ei.

Se kysymys on: mistä korot maksetaan?

Anonyymi kirjoitti...

Itseäni se mietityttää vaikka tää yhteiskunta/talous/raha/huijaukset ym on hanurista, onko tilanne menossa kokoajan huonompaan suuntaan silti? Onko loppu/alas vienti tulossa? ..ja millä aikavälillä.. kuka siitä oikeasti hyötyy? Se jolla on valtaa ja rahaa? Mitä se hyötyy jos koko maailma on konkurssin partaalla?

Anonyymi kirjoitti...

Tietoisuus kasvaa koko ajan asioita funtsiessa. Kanin kertomat asiat ovat alussa vaikeaselkoisia, mutta kun niitä ajattelee tarkemmin, niin alkaa ymärtää. Tähän varmaankin perustuu velkapyramidi-huijaus, eli siihen, että ei jakseta asiaa funtsia tarpeeksi. Se ei riitä, että 3-5% kansasta tajuaa homman jujun, vaan koko kansa pitäisi saada tajuamaan tämä pontzi. Selvää vertailua normaaliin pyramidihuijaukseen ja velkapyramidihuijaukseen ei ole vielä tehty, joten tässä olisi vielä nyt Kani petraamista. Eli rautalanka esimerkki-vertailu vaikkapa tästä viimeisimmästä suomalaisesta pyramidihuijauksesta ja verrokkina pankkipontzihuijaus

Ebolakani kirjoitti...

"kuka siitä oikeasti hyötyy? Se jolla on valtaa ja rahaa?"

Suomen 90-luvun lama oli täysin järjestetty juttu. Se oli tarkkaan suunniteltu ja hallittu.

Sen ensisijainen tarkoitus oli omaisuuden uusjako.

Ja nyt on käynnissä täsmälleen sama homma, mutta koko euvostoliitossa.

Ainoa porukka joka tästä hyötyy on ne joilla on valtaa ja rahaa.

Nykyisen rahajärjestelmän ainoa tarkoitus on hyödyttää niitä joilla on valtaa ja rahaa. Ja tämä hyöty tulee heille täysin riippumatta siitä onko taloudellinen nousukausi vai lama.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110468339

ja ah ihana pankki saa lisää rahaa

Mr.Crow kirjoitti...

Quote: "Se kysymys on: mistä korot maksetaan?"

Vastaus: Muiden ottamista lainoista = Rahasta ;). And the game keeps going on, (Jonkun aikaa).

Ebolakani kirjoitti...

"Selvää vertailua normaaliin pyramidihuijaukseen ja velkapyramidihuijaukseen ei ole vielä tehty, joten tässä olisi vielä nyt Kani petraamista."

Mistä korot maksetaan?
Vastaus: Korot maksetaan omasta tai toisen lainaamasta rahasta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ne jotka ovat ottaneet lainaa eilen ja tänään ovat velan takaisin maksamisessa täysin riippuvaisia niistä jotka ottavat velkaa huomenna.

Kuinka selvemmin enää voi sanoa?

Hahaa! Nytpäs sainkin idean. Tee Sinä se vertailu.

Jookosta-kookosta. (räpsyttelee silmiään ja näyttää lutuselta.)

Anonyymi kirjoitti...

En voi tehdä. Olen liian tyhmä ja laiska sitä tekemään. Jos näitä sivuja on lukenut ½V ja nyt vasta alkaa tajuamaan, niin menee toiset ½V kirjotellessa. ;)
Mutta ok, ymmärsin jo vertauksen (räpsyttelee silmiään hoo moilasena)

Ebolakani kirjoitti...

"Vastaus: Muiden ottamista lainoista = Rahasta ;). And the game keeps going on, (Jonkun aikaa)."

Niinpä niin.

Minulla on useita tuttuja, jotka ovat ajautuneet tavalla tai toisella verkostomarkkinointiin mukaan (myyjä tai uhri. Miten sen ottaa). Ja nykyään nämä tyypit "haistavat" kusetuksen kilometrien päästä. Tähän he käyttävät yksinkertaista maalaisjärkeä ja peruskoulussa opittua matematiikkaa (plus, miinus, kerto...) Mutta jostain kumman syystä pankkien velkapyramidiponzihuijauksen perusteet eivät vain istu. He eivät kertakaikkiaan usko.

Annappas kun toistan: He eivät usko.

Tästä kiinni koko homma. Ei mistään muusta.

Anonyymi kirjoitti...

"Kuinka selvemmin enää voi sanoa?"

Kani on hyvin selkeä. Ongelma on että suurin osa ihmisistä ei tiedä mikä pyramidihuijaus on. Monet vain leimaavat heihin kohdistuvan riiston pyramidihuijaukseksi sen kummemmin miettimättä miten heitä oikein riistetään.

Uskon että suurin osa ihmisistä elää siinä käsityksessä että pyramidihuijaus toimii yksinomaan samalla lailla kuin verkostomarkkinointi jossa jokainen mukaan tullut henkilö värvää kymmenen uutta mukaan toimintaan. Koska pankkihuijauksessa ei ole tällaista verkoston kasvua, pankkiponzi on sokea piste monille.

Pyramidihuijauksessahan olennainen osa ei ole myyjäverkoston kasvu (vaikka nimi siihen ehkä viittaakin), vaan sisääntulevan rahavirran kasvattaminen, ihan niin kuin missä tahansa muussa voittoa tavoittelevassa ja kasvuun tähtäävässä liiketoiminnassa. Ongelma on vain se, että tuote jota myydään, vaatii aina yhä enemmän samanlaisten tuotteiden ostamista jotta hankintakulut voidaan kattaa. Sen takia ponziyrityksen tuotemyynti on pakko kasvaa eksponentiaalisesti, toisin kuin tavallisen yrityksen jonka liikevaihto alkaa tasaantua vahvimman kasvukauden jälkeen.

Pankkihuijauksessa myytävä tuote on korolliset velkasetelit ja joita käytetään rahana. Koska rahaa ostetaan rahalla, ja rahasta maksetaan enemmän kuin mitä sen nimellishinta on (esim 100 eurosta maksetaan 110 euroa), niin lisää rahaa tarvitaan aina aiempien hankintakustannusten kattamiseksi. Tämä vuoksi rahan määrä kasvaa eksponentiaalisesti ja inflaatio nakertaa rahan arvoa.

Myyjäverkoston kasvua ei pankkiponzissa tarvita niin kauan kun ihmiset ovat valmiita ottamaan lisää velkaa, eivätkä näe siinä mitään vikaa. Itse asiassa eräs ongelma tässä on myös se että paperiraha vie vähän tilaa ja bittiraha vielä vähemmän. Joku sellainen pyramidihuijaus joka perustuisi vaikkapa tupperwaretuotteiden myyntiin tulisi ilmi aika nopeasti kun ihmisten asunnot alkaisivat olla ahtaita liian monen muoviastian vuoksi. Mutta kun ei ole mitään käsinkosketeltavaa, niin hankala sitä on epäillä olevansa osa pyramidihuijausta.

-O

Anonymous kirjoitti...

Ei velkapyramidiponzi ole ainoa mammuttivalhe.

Apollo - Removing Truth´s Protective Layers.
http://www.checktheevidence.co.uk/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=324&Itemid=63

Ebolakani kirjoitti...

"Ongelma on että suurin osa ihmisistä ei tiedä mikä pyramidihuijaus on."

Kyllä. Olen samaa mieltä.

Sokea piste.

Enää jää jäljelle yksi kysymys: Miten tämä sokea piste saadaan... öö... näkyväksi.

Anonyymi kirjoitti...

ymmärsinkö tämän oikein: korot luovat ponsin?

Ebolakani kirjoitti...

"korot luovat ponsin?"

korot ovat yksi asia joka ponzin luo.

1. Pankeilla on monopoli rahan luontiin. Eli vain-ja-ainoastaan pankit voivat "luoda" tuotetta nimeltään euro, dollari, jne. Tämä tarkoittaa sitä, että rahan kierto alkaa vasta sitten, kun joku on lainannut sen pankista.

2. Pankki lainaa vain-ja-ainoastaan pääoman. Tämä tapahtuu täysin riippumatta siitä onko vakavaraisuus prosentti 0 tai 100. Tai lainataanko raha toisten talletuksista tai vaikkapa laillisella kirjanpitokikkailulla tyhjästä.

3. Lainatusta pääomasta on maksettava "rahan hinta" eli korko.

Nämä kolme asiaa yhdessä tekevät velkapyramidipozihuijauksen.

Anonyymi kirjoitti...

Niin kauan kuin korot kulutetaan takasin kiertoon mitään ongelmaa ei ole.

Anonyymi kirjoitti...

... ja niin kauan talouden pitäisi kasvaa, yhä isomman ikäjoukon pitäisi liittyä työvoimaan vuosittain pyörittämään velkataloutta jonka veturina toimisi halpa energia.

Pari ongelmaa : todellisuudessa ikärakenne läntisissä yhteiskunnissa on päinvastainen ja halvan energian ajat ovat ohi. Huoltosuhde haukkaa yhä isomman palan vuosittaisesta BKT:stä ja öljy jolla tätä talousmallia on pyöritetty, on jo toisessa hintashokissa sitten vuoden 2008.

Öljyn globaali tuotanto on saavuttanut globaalin maksimin ja tästä lähtien suunta on vain alaspäin.

Anonyymi kirjoitti...

"Niin kauan kuin korot kulutetaan takasin kiertoon mitään ongelmaa ei ole."

Mukavaa kun pankkiiritkin lukevat tätä blogia.

Nykyinen järjestelmä luo epätasa-arvoa, köyhyyttä ja kurjuutta, sillä koron avulla varallisuutta siirtyy työtätekeviltä niille jotka omistavat pääoman. Se ei tietenkään ole ongelma sille pienelle joukolle joka pystyy loisimaan valtaväestön kustannuksella.

Onneksi olkoon, olet hyvässä asemassa kun voit sanoa noin. Me muut emme valitettavasti voi tehdä samoin.

-O

Anonyymi kirjoitti...

"Miten tämä sokea piste saadaan... öö... näkyväksi."

Hmm, mietiskelin tätä, mutta en ole osannut keksiä mitään hyvää vastausta kysymykseesi. Tässä on vähän sama ongelma kuin jossain exponentiaalisen kasvun selittämisessä, harvat sitä tajuaa aluksi. Sitä on vain kärsivällisesti jaksettava selittää, sillä ei se muuten aukea (jotkut tosin ovat vain niin tyhmiä etteivät koskaan tajua. Silloin on vain annettava periksi).

Pyramidihuijauksen määritelmää voisi ehkä yrittää laajentaa, sillä nykyään sen nähdään pelkästään verkostomarkkinoinnin kautta, mutta käsitteen laajentaminen vaatii abstrahointia, mikä taas tekee siitä ihmisille vaikeammin ymmärrettävän.

(olen sitä mieltä että tämä vuoksi wincapita nähtiin huijauksena, mutta pankkien toiminta nähdään ihan laillisena, vaikka molemmat ovat periaatteessa samankaltaista toimintaa).

En siis tiedä.

Mutta tsemppiä valistustyöhön.

(muuten, Columbon blogissa [http://columbonblogi.blogspot.com/] on aika mielenkiintoista juttua wincapitasta)

-O

Anonyymi kirjoitti...

"Niin kauan kuin korot kulutetaan takasin kiertoon mitään ongelmaa ei ole." Onnistuu, kuinka? Sitäpaitsi kasvu tässä on se suurin ongelma...

Anonyymi kirjoitti...

Hetkinen..

Jos Kani on lukenut kirjan josta kouluissamme opetetaan ja jos tekijät eivät ole huomanneet mitä itseasiassa ovat kirjoittaneet niin ehdoittaisin seuraavaa;

Ota yhteyttä tekijöihin ja keskustele asiasta heidän kanssaan.

Saattaisi tulla mielenkiinoisia vastauksia. Tai sitten ei.

Loistoblogi kyllä.
Nyt kaikki suomalaiset nostamaan rahansa pois pankeista!

Ebolakani kirjoitti...

"Niin kauan kuin korot kulutetaan takasin kiertoon mitään ongelmaa ei ole."

Näin ei todellisuudessa ole.
Mm. seuraavat asiat ovat aivan käsittämättömiä ongelmia valtiolle (yhteisölle, jonka jäsen olet) jonka pankit pyörittävät velkapyramidiponzihuijausta:
- Pääoman vapaa liikkuvuus.
- Pankit ja/tai yritykset ovat ulkomaalaisessa omistuksessa.
- Alijäämäinen kauppatase. Ts. maassa lainattu ja kiertoon kulutettu raha "valuu" jonnekin.
- Osake-, velkakirja, valuuttamarkkinat.
ja niin edelleen.
Yksilö tasolla ehkä kaikkein haastavin ongelma on ns. ansainta-alue. Eli jos kulutat 100.000 euroa Inarissa onko sinulla mahdollista ansaita se takaisin samassa paikassa?

Eli ongelmana on lainattu pääoma, korot, marginaalit, lainanhoitokustannukset... siima, koho, lyijypaino, koukku ... koko juttu.

Pankkien pyörittämää velkapyramidiponzihuijausta on mahdollista ylläpitää, mutta se vaatii hemmetisti "suojamekanismeja" mm. oman valuutan, oman keskuspankin ja niin edellleen.

Kuka muistaa Suomen ennen kuin pääomanliikkeet vapautettiin Suomen (keskus)pankin toimesta? Aivan. Se oli sitä ns. ponzinhallintaa.

Eivät ne entisajan ukkelit mitään idiootteja olleet. He vain salasivat kupletin juonen äärimmäisen tehokkaasti.