5.10.2010

K.I.S.S

Sanokaa hyvää päivää Tähtilaiva USS Enterprisen Kapteeni Jean-Luc Picard:lle.
Herra Kani ja Kapteeni Picard (ei nyt noin kaino tarvitse olla. Kyllä he sinut tuntevat.) aiomme esittää kuinka yksinkertainen pankkien pyörittämä velkapyramidiponzihuijaus on.
Oletko valmis Kapteeni? Hienoa!

Aloitetaan. (Kapteeni voit lopettaa heiluttamisen...)

Kapteeni Picard saa jostain, jollain ihmeellisellä tavalla, täysin kummallisen maagisesti käteensä 100€ setelin.
Seuraavaksi Kapteeni Picard astelee pankkiin ja tallettaa 100€ setelin pankkitililleen.
Seuraavana päivänä pankkiin astelee Herra Kani, pyytäen (sopivasti. Heh.) lainaksi 90€.
Pankin työntekijä ilmoittaa: "Tokkiinsa sellanen laina meiltä onnistuu, mut' koska raha ei puissa kasva ja sillä on hinta niin korkoja pitäis maksaa sellaiset 5%. Onnistuuko?"
Herra Kani ilmoittaa, että onnistuuhan se. Ja näin Herra Kani saa lainaksi 90€ rahaa.

Ja nyt päästään itse aiheeseen. Pankkien pyörittämään velkapyramidiponzihuijaukseen.

Herra Kani on pankille velkaa 90€ + 5% edestä korkoja.
Mistä, miten ja kuinka Kani saa korot maksettua?
Vaihtoehtoja on neljä:
1. Toisten lainaamasta rahasta. (Joka ikinen €uro on jonkun ottamaa ja eteen päin kuluttamaa velkaa.)
2. Lainaamastaan rahasta. (Järjetöntähän tämä on, mutta täysin mahdollista. Tiettyyn pisteeseen asti.)
3. Myymällä tavaraa toiseen maahan. Eli vientituloista. (Eli toisen maan kansalaisten, valtion ja niin edelleen ottamasta velasta.)
4. Ottamalla lisää velkaa. (Tämä toimii täsmälleen niin kauan kunnes lainanhoitokulut "syövät" liikaa elämiseen tarkoitetusta rahasta.)
Tätä on pankkien pyörittämä velkapyramidiponzihuijaus.

Väännetään oikein rautalangasta.
Pieni alustus on paikallaan:
Rahaa ei ole mahdollista saada mitenkään muulla tavalla kuin pankista velkana. Lainaksi. Mitään muuta tapaa rahan "syntymekanismiin" ei ole. Piste ja huutomerkki. Tämä pätee myös vientituloihin. Mikäli kohde (vientimaa) maassa kukaan ei ota lainaa, ei heillä ole rahaa ostaa mitään.
Olipas huono alustus. Eteenpäin!

Aukaise jokin lainalaskuri. Lätki sinne lukuja ja katso miltä lainan takaisinmaksusuunnitelma näyttää.
Esimerkiksi 200.000 euron laina, 20 vuoden maksuajalla ja 2% korolla tarkoittaa sitä, että pankille on maksettava lainatun rahan lisäksi ~40.000 euron edestä korkoja (eli lainan todellinen korko on melkein 20%).
Tämä tarkoittaa sitä, että pankkiin on palautettava enemmän rahaa kuin sieltä on saatu.
Suomeksi sanottuna: Pankit luovat tyhjästä vain-ja-ainoastaan lainattavan pääoman (ei siitä maksettavia korkoja).
(Sininen pallo on pankki. Punainen pallo on lainaaja. Kuvan lähde.)

(Tarkkanäköinen voi huomata, että seuraava pallo on kiinni ensimmäisessä. Juu-u. Olet oikeassa. Kuva ei täysin vastaa selitettyä, mutta ajaa tarkoituksensa.)
Kyetäksesi maksamaan lainasi korot on jonkun muun otettava velkaa sinun jälkeesi (seuraava punainen pallo) sillä korot maksetaan omasta tai toisen ottamasta velasta.

Tätä on pankkien pyörittämä velkapyramidiponzihuijaus.

(Niinpä niin. Ja sitten tämä vasta hurjaksi meneekin kun alkaa ajattelemaan mitä valuutan/pääoman vapaa liikkuvuus, veroparatiisit, osakeyhtiöt ja sen sellaiset aiheuttavat tässä ponzissa. Hrr... selkäpiitä kylmää.)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Helppoa kuin heinänteko. Kun pankit ilmoittavat lopettavansa ylimääräisen luototuksen ja ylimääräinen "käteinen" on hävinnyt veroparatiiseihin, aletaan valtion toimesta suoltaa rahaa markkinoille. Inflaatio hoitaa hommansa ja tämän jälkeen ovat taas kaikki samassa veneessä. Tällä tavalla luontaisella "verotuksella" hoituu köyhyys pois maailmasta. Markku Uusipaavalniemi kannattaa käsittääkseni lämpimästi tätä tapaa.

Lars Osterman kirjoitti...

Niin..ihan hyvällä asialla ollaan. Kuitenkin pakko nyt vain huomautaa että tässä järkeilyssäsi olet kyllä unohtanut varsin tärkeän seikan. Tai oikeastaan kaksikin seikkaa.

1. Rahan (vaihtelevan) kiertonopeuden yhteiskunnassa. (=teoriassa yksi ainoa satanen joka vaihtaa omistajaa 10 kertaa poistaa 1000 parhaimmillaan jopa euron yhteisvelat, eikö totta)

2. Pankkien kulutuksen ja veronmaksun eli valtaosa kerätystä korosta kiertää pitkälti takaisin ulos pankilta kiertoon.

On muitakin pikku seikkoja jotka vaikuttavat asiaan. Matkailutase, kauppatase mm.

Miltä laskelma mahtaa näyttää kun nuo huomioidaan? Tietysti se menee edelleenkin punaiselle - mutta ehkä ratkaisevan paljon vähemmän punaiselle.

Ebolakani kirjoitti...

(Kaamee kapula. mitä ihmettä mä täällä teen? Nooh)

1. kohta ei aivan pidä paikkansa.
Syy: http://www.facebook.com/topic.php?uid=272097931075&topic=13755

"Kun pankille maksetaan laina takaisin, niin kyllä se raha katoaa. Aina, jos asiakas maksaa pankille eikä toiselle asiakkaalle, rahan määrä supistuu.
"

2. kohtakaan ei pidä ihan kutiaan. Ehkäpä ennen 90-luvun lamaa tuossa oli jotain, mutta ei enää. Syy: Valutaan vapaa ja rajaton liikkuvuus, veroparatiisit sekä ulkomainen omistus (ulkomaille tuloutetusta rahasta ei makseta juuri mitään veroja).

K.I.S.S = Keep It Simple Stupid eli Suomeksi "Pidä se yksinkertaisena, tyhmä". Tästä johtuen vedin mutkan suoraksi ja keskityin vain olennaiseen: velkapyramidiponzihuijaukseen.

:)