5.10.2010

Sattuipa hassusti matkalla kauppalehden foorumilla.

Jatkoa tälle.

"Bubble Trouble In Finland?" by Edward Hugh
Gosplan Inc.
En tiedä minkä sortin "rommari" tämä Edward on mutta ulkopuolinen huomaa näköjään yhdellä vilkaisulla suomen asuntolainamarkkinoilta sen hälyyttävimmän piirteen josta kotimaassa vaietaan täydellisesti:

Suomen asuntomarkkinat pyörivät käytännössä täysin Option-ARM asuntolainojen varassa. Ja ovat tehneet tätä jo muutaman vuoden ajan.

Ai, mikä on Option-ARM? Se on amerikkalainen innovaatio, laina jota otettaessa velalliselta piilotetaan lainan todelliset kustannukset. Tämä tapahtuu säätämällä lainan ottohetkellä tehtyihin laskelmiin täysin epärealistinen korkotaso ja lyhennykset.

1) Lainan ottohetkellä kuukausierä lasketaan keinotekoisen alhaisen "teaser rate"-korkotason mukaan. Tällä ei ole mitään tekemistä sen todellisen keskikoron kanssa jolla laina aikoinaan maksetaan pois. Korkotaso resetoituu uusiin lukemiin vasta turvalliselta tuntuvan "muutaman vuoden" kuluttua mutta todellisuudessa 20-30v lainan pääomaa ei tähän mennessä ole lyhennetty käytännössä lainkaan. Uusi korkotaso vaikuttaa siis lähes täyteen lainapääomaan.

Suomessa "teaser rate":n ovat toteuttaneet velalliset itse suorastaan vaatimalla lainan sitomista lyhyimpään mahdolliseen markkinakorkoon kun se on "niiiin halpa".

2) Option-ARM lainan alkuun sovitaan käytännössä aina pienemmät lyhennykset tai kokonainen lyhennysvapaa jakso jotta pelkkää kuukausierää tuijottava lainan ottaja saataisiin sitoutumaan niin suureen velkaan kuin suinkin mahdollista. Asuntokuplan viimeisillä hetkillä USA:ssa otettiin käyttöön lainat joissa ei maksettu alkuun edes kaikkia korkoja vaan nekin lisättiin lainapääomaan.

Kotimaassa tämä hoidetaan suorastaan tyrkyttämällä lainan alkuun lyhennysvapaata vuotta tai kahta jotta "rahaa voi käyttää suuriin hankintoihin ja mukavaan elämiseen nyt kun korko on niiiiin alhaalla" - eli asuntovelallinen uskaltaa ottaa vielä auto-, loma- ja kulutusluotonkin kun käteen jää kuukaudessa yllättävän paljon hynää.

3) Option-ARM laina voi resetoitua myös siinä tapauksessa että lainapääoma kasvaa yli tietyn rajan kun korotkin lisätään lainapääomaan.

Kotimaisessa vastineessa tämä tarkoittaa tasaerälainaa jossa kuukausierä on sovittu niin alas että pk-seudun nuorilla perheillä tyypillisen 200-300t€ lainan korotkin ylittävät summan samalla hetkellä kun korkotaso nousee edes pitkän ajan keskiarvoa vastaaviin lukemiin. Tällöin pankilla on oikeus sanella aivan uusi lyhennyssuunnitelma.
Mielenkiintoista.

Ei kommentteja: