17.3.2010

Herra Kani on taas jotain mieltä.

Velat valvottavat edelleen
Finanssivalvonta on julkaissut raportin viimeisimmän partiokierroksensa havainnoista. Sen mukaan pankkien järjestämättömien saamisten määrä kasvoi tammikuussa hieman joulukuun tasolta, kuten sillä on vuoden alussa tapana tehdä.  
...
30-90 päivää hoitamatta olleiden lainojen määrä kasvoi ja vieläpä selvästi. Tätä ennen tämän ryhmän ongelmaluottojen määrä oli laskenut jo kahtena vuosineljänneksenä. Maksuvaikeudet lisääntyivät sekä kotitalouksien, että yritysten lainoissa.
...
Työttömyyden kasvu, verotuksen kiristyminen ja mahdollinen korkotason nousu saattavat nopeasti sysätä suuren joukon velallisia vaikeuksiin. Kotitalouksille punaisia lappuja lähetetään jo 1.2 miljardin lainoista (yli 30 myöhässä olevien lainojen yhteismäärä).
...
Oheisessa jutussa oli mukana tällainen käppyrä:
Hmm.
Herra Kani on sitä mieltä, että tuo käppyrä seuraa aikasta tarkasti tätä: Uudet nostetut luotot ja sen vuosimuutos rahoitusvaateittain vuosina 2004-2009 ja tätä Luottokanta ja sen vuosimuutos rahoitusvaateittain vuosina 2004-2009
On olemassa useita syitä, miksi tuo käppyrä ja tilastokeskuksen luvut eivät seuraa toisiaan tarkasti (yksi yhteen):
- Mihin laina on kulutettu (asunto tai yms.)?
- Miten laina on kulutettu (kertaheitolla vai osissa)?
- Minne kulutettu laina kulkeutuu (ulkomaille, toiselle paikkakunnalle, osakkeisiin, jne.)?
- Saako lainanottaja ansaittua kuluttamansa lainan takaisin esim. palkkana?
Ja sitten vielä yksi, joka on näistä ehkä tärkein:
- Tapahtuuko samalla alueella lisää lainanottamista?
Aivan! Velkapyramidiponzi.
Ihanaa lainata itseään:
Velkapyramidiponzi on kuivumassa kokoon. Konkurssien, työttömyyden, maksuhäiriöiden ja lainanhoito-ongelmien räjähdysmäistä kasvua odotellessa...
Tuosta Euroetanan käppyrästä voisi luulla, että räjähdys on jo tapahtunut. Ei kultaseni, ei todellakaan. Se on vasta tulossa:
Kotitalouksien velkaantuneisuus

Ei kommentteja: