17.12.2013

Mutta sitten tapahtui uusliberalismi

Taloutemme koostuu kolmesta tekijästä: myyjä, pankki ja ostaja. Mutta ennen kuin myyjä voi myydä tai ostaja ostaa, on jostain - tavalla tai toisella - saatava vaihdonvälineitä eli rahaa.

Rahajärjestelmämme toimii niin, ettei ilman velkaa ole rahaa. Ja tässä kuvaan astuu pankki tai keskuspankki luotonantajan tai välittäjän roolissa. Lain mukaan ainoastaan pankit tai keskuspankki voivat luoda eli tehdä rahaa (niin, työllä tai tuotannolla ei luoda tai tehdä rahaa. Työllä tai tuotannolla ansaitaan rahaa). Toisin sanoen pankit joko siirtelevät kierrossa olevaa velkaa tai luovat sitä lisää ja tämä mahdollistaa ostajan ja myyjän kaupankäynnin.

Kauan aikaa sitten joku huomasi, että taloudellinen järjestelmämme (myyjä, pankki, ostaja) "tunneloi" rahaa jo entuudestaan rikkaille. Sitten joku muu huomasi, ettei rikkaiden kulutustottumiksilla ollut minkäänlaista kansantaloudellista merkitystä. Ja sitten joku kolmas huomasi, että edellä mainitut asiat aiheuttavat eräänlaisen taloudellisen Gordionin hirttosilmukan: jonkun varallisuus on toisen konkurssi sekä velkavankeus. Toisin sanoen taloudellisella kasvulla oli olemassa keinotekoinen (talouspoliittinen) raja, joka on ylitettävissä.

Tämä nk. taloudellisideologinen Gordionin hirttosilmukka purettiin muutamalla ällistyttävän yksinkertaisella keksinnöllä, kuten progressiivinen verotus, julkisten töiden sekä yritysten keskuspankkirahoitus, rajoitettu pääoman liikkuvuus ja niin edelleen.

Homma toimi jonkin aikaa ällistyttävän hyvin.

Mutta sitten tapahtui uusliberalismi. Edellä mainitut taloutta "tasapainottavat" mekanismit (progressiivinen verotus jne.) on nyt uusliberaaleilla "uudistuksilla" purettu. Toisin sanoen Gordionin hirttosilmukka on jälleen kerran rajoittamassa taloudellista kasvua.

Keskuspankkirahoituksella sekä verotuksella ei enää kierrätetä rahaa taloudessa sellaisella tavalla, että esimerkiksi velkaantunut keskiluokka kykenisi ansaitsemaan pankista lainaamansa ja kiertoon kuluttamansa rahan takaisin.

Jäljellä on siis enää konkurssitsunami ja velkavankeus, jotka yhdessä aiheuttavat nykyisen rahajärjestelmän legitimiteetin menetyksen eli kansalaisten velvollisuudentunto järjestelmää ja sen sääntöjä kohtaan häviää.

Talous ja politiikka ovat erottamattomia. Toista ei voi olla olemassa ilman toista. Näin ollen luottamuksen menettäminen rahajärjestelmään, talouden perustaan, aiheuttaa myös luottamuksen menettämisen politiikkaan ja politiikkoihin.

Konkurssitsunami ja velkavankeus tulee aiheuttamaan massiivista "luovaa tuhoa". Yhteiskuntajärjestelmämme tulee polarisoitumaan, degeneroitumaan Neofeodaaliseksi. Tämä on uusliberaalien kumipäiden ainoa motiivi! Ei vapaus, veljeys tai tasa-arvo, vaan yli 200 vuoden aikana tapahtuneen sosioekonomisen kehityksen peruuttaminen sekä yhteiskunnan turvaverkkojen (sosiaaliturva jne.) tuhoaminen liian kalliina ylläpitää. Ja tämä tulee aiheuttamaan ristiriidan.

Valtakunnassamme asuu hyvin suuri joukko 20-60 vuotiaita kansalaisia, joita huijattiin ja petettiin 90-luvun lamassa anteeksiantamattomalla tavalla luottamustehtävissä toimivien henkilöiden toimesta (mm. muutama nimeltä mainitsematon poliitikko). Edellisen porukan lisäksi meillä on yhä vain kasvava joukko eläkeläisiä, jotka luulevat säästäneensä eläkepäivien varalle, mutta tulevat huomaaman, ettei luvattua turvaa tule olemaan. Ja tämän lisäksi meillä on ällistyttävä määrä kansalaisia joiden oikeudenmukaisuuden ja lähimmäisrakkauden tajuun ei sovi toisten heitteillejättö.

Yhdessä tämä porukka ei tule pitämään kiinni turpaansa tai tukahduttamaan raivoaan sekä epäluottamustaan, kun he huomaavat nykyisen järjestelmän aiheuttavan täsmälleen samaa, mitä 90-luvun lama ja vieläpä identtisellä mekanismilla, mutta huomattavasti laajemmilla oheisvaikutuksilla.

Tulemme ajautumaan ristiriitaan, joka tulee purkautumaan mm. väkivaltana. Useat tulevat kuolemaan, mutta eivät väkivaltaisesti, vaan hitaasti aliravitsemukseen, kylmyyteen ja tauteihin, jotka luulimme jo hävittäneet. Kuten Kreikassa tänään.

Mutta tätä uusliberaalit ajavatkin takaa: he mieluummin epäävät ihmisiltä oikeuden elää (terveydenhuolto, ravinto, katon pään päältä), kuin luopuvat ”vapaudestaan” valita eli rahoistaan.

2000-luvun luokkasota tulee tuhoamaan rahajärjestelmämme sellaisenaan kun me sen tunnemme.

18 kommenttia:

Siperia opettaa kirjoitti...

Erittäin täsmällinen analyysi nykyhetkestä ja lähitulevaisuudesta.

Ikävä sanoa, mutta uskon että valtaosa niistä joita tämä koskee, eivät edes ymmärrä (halua ymmärtää?) miksi kaikki tämä tapahtuu.

Uustorppareille "Ignorance is bliss", ja siitä median keskittynyt omistus pitää (onnistuneesti) huolen.

Anonyymi kirjoitti...

Kylmää tekstiä, mutta valitettavasti totta. Ehkä se menee niin että ihmiset alkaa vasta sitten kyselemään ja tajuamaan tilanteen kun kreikka rantautuu todenteolla Suomeenkin. Se että samat kataiset keikkuu vallankahvassa vaaleista toisiin tuntuu uskomattomalta vai onko suomessakin NSA sw vaalilaskennassa käytössä?

Anonyymi kirjoitti...

Jopas oli kirjoitus. =)

"Unlike the notorious West African warlords Foday Sankoh and Charles Taylor (both brought before international tribunals on charges of war crimes), the Pentagon doesn’t actually kidnap children and drag them bodily into battle. It seeks instead to make its young “cadets” what John Stuart Mill once termed “willing slaves,” so taken in by the master’s script that they accept their parts with a gusto that passes for personal choice. To that end, JROTC works on their not-yet-fully-developed minds, instilling what the program’s textbooks call “patriotism” and “leadership,” as well as a reflexive attention to authoritarian commands."

"A group of girls, all Army JROTC members, told me they took classes with the boys but had their own all-girl (all-black) drill team that competed against others as far away as New Jersey. They showed me their medals and invited me to their high school to see their trophies. They, too, were 14 or 15. They jumped up and down like the enthusiastic young teens they were as we talked. One said, “I never got no prizes before.”


http://www.nakedcapitalism.com/2013/12/americas-child-soldiers-jrotc-militarizing-america.html

With the ink still moist on the Protection of Public Safety draft law and the echoes of public indignation still reverberating, the government passed another raft of law and order legislation this week, this time aimed at massively expanding the scope of private sector provision of policing services.

Among other things, private security agencies will be able to:

- Carry out, both in private and public spaces, all the necessary checks, searches and preventative measures to fulfill their duties.
- Pursue and detain suspects, again both in private and public spaces, and hand them over for arrest to the responsible state authorities..."


http://www.nakedcapitalism.com/2013/12/law-disorder-spain.html

STT kirjoittikin tänään tuosta Espanjaa koskevasta linkistä ja noista naurettavan\itkettävän kovista tuomioista, joita voidaan jakaa. Naama peitetty liinalla ja saat 30 000 euroa sakkoa. LMAO

Tuo keskittynyt media on kyllä yksi suurimmista ongelmista. Kaiken tiedon joutuu nykyään etsimään blogisfääreistä, kun Suomen uutiset tulee STT:ltä ja ulkomaanuutiset AP:lta tai Reutersilta, niin emme mielestäni voi puhua hirveän suuresta diversiteetistä. En oikeasti täysin käsitä mitä ne ulkomaankirjeenvaihtajat tekevät ja miksi EU:n päätöksistä ei tiedoteta joka päivä uutisissa, sillä puolet lainsäädännöstämme tulee sieltä suoraan ja varsin suuri osa välillisesti. Brysselissä pitäisi mielestäni olla kirjeenvaihtajien armeija vahtimassa päättäjiä, mutta nyt homma toimii niin, että päättäjät kirjoittavat Uudessa Suomessa, mitä asioita milloinkin käsitellään ja millaisia päätöksiä tehdään. Uutisilla ole enää mitään muuta virkaa, kuin viihdyttää ja myydä tuotteita.

Nyt pitäisi alkaa miettiä, mitä seuraavassa kriisissä teemme, kun yksityinen puoli on tappiin asti luototettu, eikä omasta rahasta luopuneet valtiotkaan voi enää enempää lainaa ottaa. Muuten joudumme Espanjan tielle, jossa feodaaliomistajilla on omat yksityiset armeijat, jotka voivat tehdä mitä haluavat. Tilanne on paljon helpompi korjata ennen tällaista vaihetta, sillä kun valta siirtyy liian absoluuttisesti jollekin taholle tarvitaan sen pois ottamiseen useimmiten väkivaltaa ja se on varsin sottaista puuhaa.

T: Ubuntu-user

Anonyymi kirjoitti...

Toistetaan tässä nyt varmuuden vuoksi, mistä löytyy "muutama nimeltä mainitsematon poliitikko" niitä varten jotka ennestään eivät tiedä:
http://www.promerit.net/2013/06/suomen-tragedia/
http://www.promerit.net/2013/01/laman-ja-rahan-pelurit-selvitys-laman-hoidosta/
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=9248
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/

jari ojala kirjoitti...

Minusta tässä nykyjärjestelmässä on suuri valuvika, tarvitsemme sen oman keskuspankin.

Nyt väitetään, että EKP ohjaa rahapolitiikkaa. Miten? Se voi muutella korkoja, mutta "myydä" luomaansa rahaa vain liikepankeille. Liikepankki siis toimii tulppana EKP:n politiikan toteutumisessa.

EKP voi ostaa velkakirjoja jälkimarkkinoilta. Käytännössä siis liikepankeilta, koska esim. valtion velkakirjojen suora ostaminen on kielletty. Liikepankit voivat siis toimia tulppana valtion velkakirjojen osalta.

Miten valtiot voivat luotottaa omaa toimintaansa? Tekemällä ne toimet, joita liikepankit siltä lainojensa ehtoina haluavat.

Mihin näitä Käteisiä ja Urputtajia tarvitaan? Miten toimii ns. demokratia?

Anonyymi kirjoitti...

Kuka on Ebolakani???
Olen lukenut näitä juttuja (sinun ja aika helvetin monen muun) useamman vuoden. Jotenkin, kun itsellä menee pää sekaisin, niin sinä palautat sen aina järjestykseen. En ole huomannut blogeistasi puoluekantaa (sokea?), joten tulkitsen, että olet riippumaton (sijaiskärsijä = suurin osa meistä). Mutta, miksi? Useat kenelle olen puhunut nykyjärjestelmän ponzista kieltävät sen ja ne ketkä ymmärtävät, sanovat tilanteen olevan toivoton. Eletään jossain utopiassa ja kaikki vaan ajattelee jostain kaukaisesta riippumattomuudesta
(vapaudesta), vaikka sillä ei ole mitään pohjaa. Tuntuu jotenkin, että ihmiset tietää, että lunta tulee tupaan kohta niin paljon ettei uskokkaan, mutta antaa mennä, koska kerran täällä vaan eletään!!! Ps. Kuka on Ebolakani?

Ebolakani kirjoitti...

"Ps. Kuka on Ebolakani?"

Herra Kani.

:)

Ebolakani kirjoitti...

"Minusta tässä nykyjärjestelmässä on suuri valuvika, tarvitsemme sen oman keskuspankin."

Kani on kanssasi samaa mieltä.

Pitkän aikaa herra Kani ihmetteli miksi uusliberaalit ovat niin kovasti ajamassa omaa keskuspankkia alas, ja vieläpä sellaisilla perusteilla, jotka ovat suoranaisia valheita.

Loppujen lopuksi vastaus oli varsin yksinkertainen.

Jos-ja-kun kiellämme keskuspankkiamme rahoittamasta esim. valtion alijäämiä, ajamme taloutemme (loppujen lopuksi) riippuvaiseksi jonkun muun maan keskuspankista.

Maailman markkinoilla kaikkien tuotteiden ja palveluiden loppullinen hinta määräytyy dollareissa.

Näin ollen oman keskuspankin "alas ajaminen" tarkoittaa riippuvaisuutta siitä yhdestä ainoasta keskuspankista, jolla on mitään merkitystä maailman markkinoilla: FED.

Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan (melkein) jokainen uusliberaali on eräänlainen ameriikan imperiumin agentti, jonka yhtenä (niistä monista) tarkoituksena on valtion alistaminen ameriikan siirtomaaksi.

Ebolakani kirjoitti...

"Toistetaan tässä nyt varmuuden vuoksi, mistä löytyy "muutama nimeltä mainitsematon poliitikko" niitä varten jotka ennestään eivät tiedä:"

Kiitoksia muistutuksesta.

Ebolakani kirjoitti...

"Kaiken tiedon joutuu nykyään etsimään blogisfääreistä, kun Suomen uutiset tulee STT:ltä ja ulkomaanuutiset AP:lta tai Reutersilta, niin emme mielestäni voi puhua hirveän suuresta diversiteetistä."

Aikakausilehtemme ovat täynnä valheita ja propagandaa.

Televisio ja radio uutiset hyvin dramatisoitua teatteria.

Koulukirjoista mitään sanomatta.

Nk. viralliseen totuuteen ei voi alkuunkaan luottaa.

Ärsyttävää!

Ebolakani kirjoitti...

"Se että samat kataiset keikkuu vallankahvassa vaaleista toisiin tuntuu uskomattomalta vai onko suomessakin NSA sw vaalilaskennassa käytössä?"

Herra Kani on vakuuttunut siitä, että kansanedustaja- sekä presidentinvaaleja manipuloidaan.

Manipulaatio alkaa jo lainsäädännöstä.

Anonyymi kirjoitti...

"Herra Kani on vakuuttunut siitä, että kansanedustaja- sekä presidentinvaaleja manipuloidaan."
Tähän asiantilaanhan vahvasti viitattiin taannoin jo mm. seuraavassa: " http://nwohavaintoja.blogspot.fi/2012/01/nyt-se-nahtiin-suurpaaoma-eliitin.html

Anonyymi kirjoitti...

Ei itseään aatelisina pitävät halua muiden elävän mukavaa elämää. Nyt laivoilla kuljetetaan turhia tavaroita ympäri maailmaa, kun niissä pitäisi kuljettaa ihmisiä. Osa ihmiskunnasta on aivopesty täydellisesti pois siitä mikä elämästä tekee elämän: TOISET IHMISET JA KULTTUURIT. Tämän eliittinä itseään pitävät haluavat muilta estää. Tunnen näitä tyyppejä, ja köyhien matkustelu on heille kova todella kova pala. Ei vihreäpuoluekaan suuremmin valita siitä että tavaroista tehdään huonosti kestäviä, tai että näitä tavaroita kuljetetaan ristiin maailmalla. Muistavat kyllä valittaa ja syyllistää länsimaisen köyhän, joka näitä ostaa.
Tuo ihmisten nälkiinnyttäminen, mistä mainitsit, On yksi suurimpia kusetuksia kirjoitetussa maailman historiassa. Mutta siihen eliitinä itseään pitävät pyrkivät. Esim. 1861 yhdysvalloissa aloitettiin sota mm orjuuden lopettamiseksi, venäjällä 1862 lakkautettiin maaorjuus. Samoihin aikoihin suomessa 100 000- 200 000 ihmistä tapettiin nälkään. Tekosyitä suomalaisen (eliittinä itseään pitävien) tekoihin voi lukea historiasta. Todellinen syy oli se, että suomi oli venäjän osa, ja ennemmin tai myöhemmin maan jakaminen köyhille olisi koskettanut myös suomea, venäjällä maaorjat saivat omaa maata. j.v snellmannin johdolla suoritettiin kansanmurha nälänhätään vedoten. Maassa, jonka metsät ovat täynnä hirviä.
Sisäistä deflaatiota kovasti nyt suomeen yritetään. Tämä tekisi monesta todella rikkaan, velallisille kävisi palkkojen laskiessa huonosti. Ei kaikki rikkaat muuten aina asua suurissa taloissa, tai pidä ääntä omaisuudestaan. Heillä on kyllä usein kesämökit ja he matkustelevat. suomessa on paljon rikkaita, eikä se ole kateuden aihe muille. Se on väärin, että nämä tyypit mielellään leikkivät köyhiä, jotkut jopa tekevät itsestään marttyyreitä.
90-luvun laman jälkeen tehty ns. soviteltu päiväraha ajoi ihmisiä mielestäni gulag-olosuhteisiin. Luin solzenytsiä ja tajusin tämän. Ei pieniä pätkätöitä voinut ottaa vastaan paperisodan vuoksi, ei ainakaan oikeasti köyhä. Ne oli jätettävä tekemättä tai tehtävä pimeästi. Nyt syyllistetään gulag-uhrit ja vaaditaan palkattomiin pakkotöihin. Marx taisi kirjoittaa jotenkin näin: "Aluksi ei anneta heidän tehdä mitään, riistetään heiltä työ ja elanto ja sitten kun he eivät enää työhön kykene, syylistämme heidät siitä".
Osaako Kani muuten selittää miksi Suomessa työttömyyskorvauksista maksetaan veroa, kun samaan aikaan valtion menoihin lainataan sijoittajilta rahaa? Velkaantuminen olisi tietenkin pienempää, jos maksettaisiin vain nettona pienempi summa. Yhdeltä Yhteiskunnan vääryyksiin kriittisesti suhtautuvalta blogistilta tätä kysyin, mutta hän ei vastannut.

nm. pigviinien saari

Ebolakani kirjoitti...

"Osaako Kani muuten selittää miksi Suomessa työttömyyskorvauksista maksetaan veroa, kun samaan aikaan valtion menoihin lainataan sijoittajilta rahaa?"

Hyvä kysymys ja täsmälleen samaa asiaa on herra Kanikin puntaroinut minkäänlaiseen lopputulokseen pääsemättä.

Sen Kani tiettää, ettei työttömyyskorvauksen verottamisessa ole mitään järkeä. Mutta noh, 90% veroista on 100% turhia.

Anonyymi kirjoitti...

Työttömyyskorvauksien verottamisella siirretään valtion varoja kunnallisverotuksen kautta, kuntien ja kaupunkien kassoihin, mutta minäkään en ymmärrä miksi tämmöistä puliveivausta pitää harjoittaa.
Siis kunnat tienaa selvää rahaa, kun työttömiä on paljon.

terveisin se 51 anonyymi

Anonyymi kirjoitti...

"Hyvä kysymys ja täsmälleen samaa asiaa on herra Kanikin puntaroinut minkäänlaiseen lopputulokseen pääsemättä."

Käräjäoikeuden velkomustuomiot ovat ulosottokelpoisia.
Kun veronpalautus ulosmitataan ja sillä lyhennetään
velkaa, niin velka ei vanhene.
Olisiko tällä mitään tekemistä asian kanssa?
Vai olenko ihan ulalla?

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi sanoi..." Se että samat kataiset keikkuu vallankahvassa vaaleista toisiin tuntuu uskomattomalta vai onko suomessakin NSA sw vaalilaskennassa käytössä?"
Tuntuu uskomattomalta varsinkin kun ottaa huomioon, että
"EU:n jäsenmaiden yhteisvastuita kannattava Kataisen hallitus pyrkii saattamaan Suomen hyvin velkaannutettuna ensin pankkiunioniin ja sittemmin myös liittovaltion orjuuteen." - Näin toteaa Kari Kilpiö artikkelissaan "EU/EMUn pankki- ja kriisimaita ei veronmaksajien piikkiin", http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/156587-euemun-pankki-ja-kriisimaita-ei-veronmaksajien-piikkiin
Varsinkin Jorma Jaakkolan kommentit Kilpiön artikkeliin ovat huomionarvoisia.

Anonyymi kirjoitti...

Olen hieman leikkimielinen nyt: Kehoitan katsomaan you tubesta Kvällsöppet 1977. Olof Palme ja Shirley Mc Laine keskustelevat ohjelmassa. Ei ole väliä osaako englantia, kun ohjelman katsoo. n. 34 min kohdalta kannattaa katsoa tarkkaan, 38 min kohdalla tapahtuu jotain hassua.
Itse en olisi kyseistä ohjelmaa ikinä katsonut, mutta joku sen pätkän oli keskustelupalstalle vihjeen kera laittanut. ja mitenkä ohjelma muka liittyy politiikkaan? No ei tientenkään mitenkään.:) Mutta, miksi minulle tuli mieleen Anatole Francen jumalat janoavat -kirjan sätkynukkeja valmistavan entisen aatelisen tuotos.

Richmondista

nm. pingviinien saari