23.12.2013

Automaattisesti, varmasti, ehdottomasti, pettämättömästi

YLE - Näkökulma: Alexander Stubb vakuuttaa komission äänellä - vapaakauppasopimus on riskitön
...
Komissio takaa, että vapaakauppasopimus tuo Eurooppaan talouskasvua ja töitä. Komission mukaan bruttokansantuote molemmilla puolilla Atlanttia kasvaisi sopimuksen myötä puoli prosenttia vuosittain vuoteen 2027 mennessä. Tämä olisi siis noin 86 miljardia euroa vuodessa jaettuna koko alueen kesken. Komission mukaan kaupan kasvu on arviolta noin 28 prosenttia ja uusia työpaikkoja luotaisiin Eurooppaan noin kaksi miljoonaa. 
...
Herra Kani näkee tässä kyseisessä vapaakauppasopimuksessa muutaman ongelman.

Ensinnäkin, ameriikan ihmemaan keskiluokka on tuhottu. Sitä ei enää ole. Ja niitä ameriikkalaisia joilla ostovoimaa on, on niin vähän, ettei heidän kulutuksella ole minkäänlaista merkitystä paikalliseen ja näin ollen vielä vähemmän euroalueen talouteen. Toisin sanoen mikäli ko. sopimus joskus solmitaan, mitään ostoryntäystä ei tulla näkemään.

Toiseksi, euroalueella on jo vapaakauppasopimus ameriikan ihmemaan kanssa. Juu, kyllä. Luit täysin oikein. Nimittäin ameriikan ihmemaa on ulkoistanut teollisuutensa työvoiman Kiinalaisille. Hyvin usein Made in China merkin takaa löytyy ameriikkalainen yritys. Niin kauan kun Kiina saa vapaasti tuoda krääsää euroalueelle ja niin kauan kun ameriikkalaisten tuotantolaitokset sijaitsevat Kiinassa, on euroalueella (eräänlainen) vapaakauppasopimus ameriikkalaisten kanssa.

Kolmanneksi, ameriikan ihmemaan yrityksille on työvoiman ja teollisuuden ulkoistamisesta johtuen kertynyt kassoihin huomattavia määriä euroja (satoja miljardeja), joita ei ole kotiutettu ameriikan ihmemaahan eli muunnettu dollareiksi. Parhaassa tapauksessa nämä eurot on parkkeerattu johonkin lukuisista veroparatiiseista. Eu:n ja ameriikan välisellä vapaakauppasopimuksella pyritään siihen, että ameriikkalaiset yritykset investoisivat ansaitsemansa eurot takaisin euroalueelle. Valitettavasti asiat näyttävät paremmilta paperilla kuin todellisuudessa.

Jokainen euro, jonka joku ameriikkalainen yritys on ansainnut, on lainattu jostain eu:n lukuisista liikepankeista. Näin ollen jokaisella eu:n talouteen takaisin tulevalla eurolla on olemassa täsmälleen yksi suunta: takaisin pankkiin. Mutta, koska ameriikkalaisten yritysten ansaitsema raha tulee takaisin talouteen "investointien" eli mm. yritysostojen kautta aiheuttaa tämä kolme ongelmaa: i) Eu:n talouteen takaisin "investoitu" raha valuu entuudestaan rikkaille, joita on aivan liian vähän, ettei velallisilla ole juuri minkäänlaista mahdollisuutta ansaita lainaamaansa ja kiertoon kuluttamaansa rahaa takaisin. ii) Näin ollen suurin osa niistä, jotka ovat lainanneet rahaa eu:n liikepankeista, ajautuu konkurssiin ja velkavankeuteen. iii) Ameriikan ihmemaan yritykset saavat euroalueelle nk. taloudellisen verotusoikeuden mm. osinkojen, voitonjaon ja sen sellaisen kautta.

Herra Kani väittää, että tämä on ainoa motiivi siihen, miksi eu:n harhaanjohtajat neuvottelevat ameriikan kanssa vapaakauppasopimuksesta: lopputuloksesta riippumatta ja välittämättä rikkaat rikastuvat.

Pahin viimeiseksi.

Neljäs ja viimeinen ongelma on ehdottomasti pahin edellä mainituista. Ja tätä asiaa ei muuten tulla missään vaiheessa sopimusneuvotteluita mainitsemaan. Ei ainakaan virallisen totuuden™ suusta.

Oletko valmis? Hyvä.

Eu:ssa kaikki yritystukiaiset maksetaan loppujen lopuksi siitä rahasta, jonka joku on (liike)pankista lainannut ja kiertoon kuluttanut. Ameriikan ihmemaassa suurimman osan yritystukiaisista maksaa keskuspankki (FED).

Eu:ssa (liike)pankit voivat mitä tahansa vakuutta vastaan luoda rahaa laillisella kirjanpitokikkailulla "tyhjästä". Ameriikan keskuspankki (FED) luo rahaa tyhjästä (kirjaimellisesti ja ilman vakuuksia) kongressiin määräämiin tarkoituksiin (ja kuka onkaan se joka kongressin omistaa?).

Jopa tyhminkin uusliberaali kumipää ymmärtää, ettei tällaisessa "kilpailutilanteessa" ole mahdollista tehdä minkäänlaista vapaakauppasopimusta! Tai on, mutta se jonka yritystukiaiset maksetaan liikepankkirahalla,
häviää. Automaattisesti, varmasti, ehdottomasti, pettämättömästi.

Sanotaan tämä nyt niin suoraan kuin vain voidaan.

Kaikki puheet siitä, että vapaakauppasopimus poikisi euro-alueelle talouskasvua ja töitä (ameriikasta mitään sanomatta) ovat huuhaata ja suoranaista valhetta.

Kaikki puheet siitä, että vapaakauppasopimus on hyväksi viennille, ovat huuhaata ja suoranaista valhetta.

Kaikki puheet siitä, että vapaakauppasopimus parantaisi esim. euroalueen "kilpailukykyä" ovat huuhaata ja suoranaista valhetta.

Euroalueen "valuviasta" johtuen (rahan syntymekanismi) vapaakauppasopimus tulee olemaan eeppistä epäonnistumista parhaimmillaan. Se tulee vain pahentamaan eu:n täysin tahallisesti aiheutettua taloudellista ahdinkoa.

Mutta Kani on sitä mieltä että antaa tulla. Mitä hullummaksi touhu menee, sitä lähempänä olemme käännekohtaa. Olkoon se sitten mikä tahansa.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voisitko tarkentaa mitä häviää se jonka yritystukiaiset maksetaan liikepankkirahalla?

Ebolakani kirjoitti...

Hmm...

Osaisiko joku muu vastata tähän?

Ehkäpä saisimme aikaiseksi mielenkiintoisen keskustelun?

jari ojala kirjoitti...

Tässä voisi miettiä sitä, että onko kilpailutilanne reilu?

Anonyymi kirjoitti...

http://fi.wikipedia.org/wiki/DARPA

Ebolakani kirjoitti...

"Tässä voisi miettiä sitä, että onko kilpailutilanne reilu? "

Aivan, koska sitä se ei todellakaan ole.

Ameriikan ihmemaan tukiaiset mm. maataloudelle ovat niin huomattavat, ettei mikään maa ole kyennyt kilpailemaan heidän kanssaan. Tuloksena on ollut aina paikallisen maatalouden tuhoutuminen ja paikallisten (lähiruoka) maataloustuotteiden korvautuminen ameriikkalaisten tuottamilla tuotteilla.

Ebolakani kirjoitti...

"http://fi.wikipedia.org/wiki/DARPA"

Loistava esimerkki!

DARPA ameriikan ihmemaan asevoimien tutkimusorganisaatio tai ehkäpä oikeammin sanottuna tutkimuksen rahoittaja. Suora rahoitus FED:ltä eli ei pohjaa lompakossa.

Mitä hullumpi idea on, se tutkitaan. Ja jos idea toimii, se "myydään" eteenpäin yksityiselle sektorille (kuten Internet).

Kani ei tiedä onko kenelläkään mitään vastaavaa. Ehkäpä Suomen yliopistot ovat lähinnä tätä (tosin rahoitus on mitä on)?

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa aika pelottavasti maailmanvalloitusprojektilta, jossa tekijät verhon takana vetelevät naruista... illuusio vapaudesta jne. Ei tämä ainakaan tylsää tule tulevaisuudessa olemaan.