24.12.2013

Joulutervehdys

Inspiraation tähän Joulutervehdykseen antoi eräs nimeltä mainitsematon henkilö. Kiitoksia tästä.

Aloitetaan!

Tämä kuva on otettu kansakoulun yhteiskuntaopin kirjasta vuodelta 1965
Herra Kani suosittelee lukemaan oikealla olevan sivun kokonaan. Nimittäin miten-ja-kuinka sen aikaista rahajärjestelmää kuvaillaan, on ällistyttävän mielenkiintoista luettavaa.

Seuraava kuva on otettu suomen (keskus)pankin dokumentista nimeltään Suomen Pankin kotimainen luotonanto 1868-1992 kuukausitilastot (PDF)
Loppuvuodesta 1985 suomen (keskus)pankki ei enää luotottanut julkista sektoria. Syitä tähän voi vain arvailla, mutta lopputuleman taidammekin jo tietää?

Tämä kuva on EKP:n www-sivuilta ja siinä kuvataan talous- ja rahaliiton (EMU) kolmea vaihetta
Varsin yksiselitteistä, eikö totta?

Tässä kuvassa on kuvattu Suomen työttömyysaste vuosien 1960 ja 2010 välisenä aikana
Valitettavaa on se, että 90-luvun lamassa tilastokeskusta käskettiin manipuloimaan työttömyyslukuja. Tämä käsky pätee edelleenkin tosin hienosäädetyillä ohjeilla.

Noh, mitä tekemistä em. kuvilla on keskenään? Useitakin eri asioita, mutta laitetaan tähän kaksi (ehkäpä) tärkeintä:

Valtio ei tarvitse yksityisten rahoja selviytyäkseen velvoitteistaan, mutta yksityiset tarvitsevat valtion kulutusta (keskuspankki rahoittaa alijäämät) maksaakseen verot ja kerryttääkseen varallisuutta. Toisin sanoen mm. "kestävyysvaje" on valhetta ja luonnollista työttömyysastetta ei ole olemassa.

Kun taloudesta poistettiin ensisijainen rahan lähde (keskuspankkia kiellettiin rahoittamasta valtion alijäämiä) ajettiin koko talous riippuvaiseksi ainoasta jäljelle jääneestä lähteestä: pankeista. Ja tulokset ovat ällistyttävän selkeät.

Kapteeni, miksi noin ärtynyt ilme?
Samaa mieltä. Tuo joulukuusi on aika cliché.

Hyvää Joulua ja jännittävää uutta vuotta!
 

23 kommenttia:

jari ojala kirjoitti...

Ra(u)hallista Joulua!

jari ojala kirjoitti...

http://www.talousdemokratia.fi/?q=blog

Täällä suomennettuna asiaa rahasta.

Ebolakani kirjoitti...

"Täällä suomennettuna asiaa rahasta. "

Tarkoitatko, ettei herra Kanin tekemä blogimerkintä ollut tarpeeksi selkeä tai rautalangasta väännetty?

Eli epäonnistuiko herra Kani selittämään kansankielisesti miksi-miten-ja-kuinka olemme nykyisessä taloudellisessa ahdingossa?

jari ojala kirjoitti...

No en todellakaan tarkoittanut. Suomennettuna tarkoitti tässä, että suomennettu englannista suomeksi :), kuten tiesitkin.

En tiedä, että miten hyvin asia pitää "suomentaa" esimerkiksi itselleni, jotta pystyn asian sisäistämään. Vaikka tämä asia on yksinkertainen, niin silti se pitää sisällään niin paljon eri asioita, että välillä huimaa.

Rautalangan vääntelyn jatkoa odotellen.

Ebolakani kirjoitti...

"Rautalangan vääntelyn jatkoa odotellen."

Kani on samaa mieltä kanssasi.

Yhden tapahtuman takana saattaa olla kolme tai useampia syitä.

Tero kirjoitti...

Asia on edelleen äärimmäisen yksinkertainen.

Aikoinaan Kekkosen valtakauden jälkeen päättäjämme hivuttivat puoliksi salaa ja kansalta lupaa kysymättä Suomen pankille kuuluvan rahanluonti-oikeuden ulkomaisten rahanlainaajien käsiin. Nämä Suomen pankin valtiolle myöntämät lainat olivat pienen hyvinvointiyhteiskuntamme ehkä oleellisin tulon lähde.

Tästä omassa hallinnassa olevan tulon lähteen poistamisesta huolimatta vankan rahoituspohjan tarvitseva yhteiskuntamme sosiaalijärjestelmä kuitenkin pääosin säilytettiin.

Siitä seurasi se että, yhteiskuntamme sosiaalikulut ja kaikki muukin kulut joudutaan nyt rahoittamaan täysin ulkomaisella velalla.

Tästä taas seuraa se että, valta ja ns. talouspolitiikka tässä maassa ovat käytännössä ulkomaisissa käsissä.

Meidän poliitikkomme esittävät eduskunnassamme pelkkää teatteria ja illuusiota siitä että olisimme jokin "itsenäinen" ja "demokraattinen" valtio.

Oikeasti olemme täydellisesti orjia ja vieraitten käskyläisiä.

Tämän ulkomaisella velalla rahoitetun sosialismin takia, myös valtion johdosta ja sen harjoittamasta politiikasta on tullut täydellisen kuuliaisia näille ulkomaisille rahan lainaajille.

Vähän listaa näistä rahan lainaajista voi löytyä esim. täältä:

Päämarkkinatakaajat.

Montako Suomen valtion ja eduskunnan hallinnassa olevaa tahoa listalla on ? Entä montako täysin Suomalaista yritystä ?

Pitkässä juoksussa rahan lainaaja omistaa valtion ja jopa käskyttää sitä.

Se, että miten tähän tilanteeseen on vaivihkaa tultu -kansan selän takana- on vaatinut todella suvereenia petosta.

Kanin ja J.Jaakkolan dokumenttien perusteella, petos vaikuttaa olevan hyvin suunniteltu. Se ei ollut vahinko, eikä pelkkää typeryyttä.

Suomessa 1980-luvulta alkaen harjoitettu sosiaalidemokratia ei siis luonutkaan sosiaalidemokraattista yhteiskuntaa, vaan aristokraattisen luokkayhteiskunnan ja yksityisen finanssieliitin orjan.

Sosialismia ei ehkä kannattaisi yrittää rahoittaa viennillä eikä ulkomaisella velalla.
Tämän saman vastauksen saa ihan Elon laskuoppia käyttäenkin.

Ebolakani kirjoitti...

"Kanin ja J.Jaakkolan dokumenttien perusteella, petos vaikuttaa olevan hyvin suunniteltu. Se ei ollut vahinko, eikä pelkkää typeryyttä."

Herra Kani on samaa mieltä kanssasi.

Liian moni asia vaikuttaa sellaiselta, ettei niitä olisi ollut mahdollista tapahtua, mikäli päätös olisi toteutettu "normaalisti" eli olisi annettu tapahtua eri ideologioiden yhteentörmäys (demokratia).

Anonyymi kirjoitti...


"Suomessa 1980-luvulta alkaen harjoitettu sosiaalidemokratia ei siis luonutkaan sosiaalidemokraattista yhteiskuntaa, vaan aristokraattisen luokkayhteiskunnan ja yksityisen finanssieliitin orjan".
Näin on. Ritchie Calderin eilen, tänään huomenna -kirjan suosittelen lukemaan. Yhteiskuntamalli, jota nyt ollaan luomassa, saattaa löytyä tuosta kirjasta. Alkaa paremmin ymmärtämään huumeet lailliseksi -kampanjoita. Kovia työläisiä ovat huumeiden käyttäjät ja nöyriä aivan varmasti, eivätkä paljon ruokaa syö, sodassa varmasti sekopäisiä.
Historiaa lukemalla tämän ymmärtää.

nm. pingviinien saari

Anonyymi kirjoitti...

Hieno rautalanka, vaikka viimeisen kuvan idea jäikin hieman epäselväksi. Suomen valtion velkaantuminen ja suora korrelaatio työttömyyden välillä jäi epäselväksi. Muuten ihan hyvä kalvosarja. Sinänsä Sixten Korkman ja jopa Björn Wahlroos ovat kehoittaneet EKP:tä ostamaan valtion velkakirjoja jälkimarkkinoilta pois, joten pieni toive olisi siinä, että jossain vaiheessa havahdutaan myös EKP:ssä, että köyhien köyhtyminen on kaikille loppukädessä pahaksi. Kun EKP ei saa lainata rahaa suoraan keskuspankeille, saatikka keskuspankit valtioille, niin hoidetaan tämä sitten ostamalla ne velkakirjat pois markkinoilta, niin silloin ollaan samassa tilanteessa. Sitä odotellessa kärvistellään ja odotetaan, että kiinalaiset, amerikkalaiset ja pääomasijoittajat ovat ostaneet tuotantovälineet itselleen.

Ebolakani kirjoitti...

"Hieno rautalanka, vaikka viimeisen kuvan idea jäikin hieman epäselväksi."

Totta turiset.

Annappas kun Kani hieman selventää sitä.

Kirjassa nimeltään "Bad Samaritans: The Myth of Free Trade and the Secret History of Capitalism", sivulla 70 lukee näin:

"... Finland tried its best to keep foreigners out. The country introduced a series of laws in the 1930s that officially classified all the enterprises with more than 20% foreign ownership as —hold your breath— ‘dangerous’. The Finns may not be the subtlest people in the world, but this is heavy stuff even for them. Finland got, as it had wanted, very little foreign investment."

Edellä mainittua rajoitetta "höllättiin" vasta vuonna 1987.

Jos-tai-kun valtion velkaantumisella ja työttömyydellä on olemassa korrelaatio, niin tässä tapauksessa oikea kysymys on: kenelle ollaan velkaa. Omalle keskuspankille vai... ?

Anonyymi kirjoitti...

Ja sielläpä se tuli hyvinvointivaltion rakentamisen ydin..
Josta sittemmin luovuttiin ehkei niin kansan tahdosta.
Tosin ei kansa ja asian päättäjätkään taineet tietää muutoksen seuraamuksia.

Koska Esko Ahokaan ei päässyt, kuin hiihtoliiton johtajaksi saati muut ajan legendat :)

Anonyymi kirjoitti...

Liian moni asia vaikuttaa sellaiselta, ettei niitä olisi ollut mahdollista tapahtua, mikäli päätös olisi toteutettu "normaalisti" eli olisi annettu tapahtua eri ideologioiden yhteentörmäys (demokratia).

Miten herra Kani sitten selittää sen, että samaan aikaan kuitenkin Suomessa oli käytössä Demokratia(tm) tyyppinen päätöksentekojärjestelmä?

Eli eikö kyseinen huijaus ollut juurikin mahdollinen siksi, että käytetään jonkintyyppistä demokratiaa, jossa siis korruptio kukoistaa ja kansaa kyykytetään kuten kaikissa muissakin enemmistön tai vähemmistön diktatuureissa?

Herra Kani on muuten ihan hyvin perillä asioista, mutta mielestäni Herra Kanin kannattaisi pohtia demokratiauskovaisuudesta luopumista.

-Se kolmas anonymmi

Ebolakani kirjoitti...

"Eli eikö kyseinen huijaus ollut juurikin mahdollinen siksi, että käytetään jonkintyyppistä demokratiaa, jossa siis korruptio kukoistaa ja kansaa kyykytetään kuten kaikissa muissakin enemmistön tai vähemmistön diktatuureissa?"

Edustuksellinen demokratia mahdollistaa tällaisen toiminnan. Korruption, kähminnän ja mm. hyvävelijärjestelmän. Vieläpä sellaisella tavalla, ettei yhteiskunnan "korkeilla" tasoilla toimivia rikollisia saada minkäänlaiseen vastuuseen.

"Herra Kani on muuten ihan hyvin perillä asioista, mutta mielestäni Herra Kanin kannattaisi pohtia demokratiauskovaisuudesta luopumista."

Miksi ihmeessä?

Kani ei tällä hetkellä tiedä parempaa hallintomuotoa kuin Suora Demokratia. Ja tällaista meillä ei ole koskaan ollutkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ookkona pohtinu demarkiaa, Kani?

Tero kirjoitti...

Mikä ihmeen Suora Demokratia ?
Eikös tämä Suomen nykyinen tilanne siis yksinomaan ole juuri kansanvallan aikaansaannosta?

Miten "suora" demokratia muuttaa tilannetta, kansan keskuudessa, jolle tietämys yhteiskunnallisista asioista - kuten mitä raha on - on hyvin pieni.

Vai kummassa olet nähnyt suuremman yleisömäärän, paikallisen jääkiekkoseuran pelissä, vaiko talousdemokraattien esitelmätilaisuudessa ?

Demokratiassa millään totuudella ei ole alkeellisintakaan merkitystä, eikö se ole jo huomattu?

Vai, onko kansa merkittävissä määrin nostanut mitään suurempaa meteliä tämänkään blogin esille nostamista asioista täällä Suomessa, esim. tajuttuaan tulleensa huijatuksi eu:hun ja euroon liittymisen myötä ?
Joitain yksittäisiä vinkumisia ei oteta huomioon.

Ne, joille minäkin olen näistä asioista puhunut, ovat viitanneet kintaalla koko jutulle. Esim. rahajärjestelmäämme sisältyvää petosta ei tajuta, se ei kiinnosta, koska se koske "itseä".

Tuijotetaan vain omaan napaan. Oman velkaluukun arvo tai tuleva kiekkopallopeli kiinnostavat huomattavasti enemmän. Tai prinsessahäät televisiossa. Tai seksuaalipervessiot (homoavioliittolaki keräsi hetkessä yli 100000 kannattajaa).

Eli, rahvasta hallitsevat enimmäkseen vain alhaiset vietit, ei tieto. Täällä äänestetään esimerkiksi hiusten kiharoitten (Niinistö) tai miellyttävän äänen (Guzenina) perusteella.

Rahvaalle totuus on yksinomaan yllämainitut omat himot, primitiivireaktiot ja oma itse. Valituksella ja tiedolla ei ole mitään merkitystä kansalle, joka elää vain näiden alhaisten viettiensä ohjaamana.

Suurinta osaa kansasta ei edes kiinnosta yhteisten asioitten päättäminen, kun on tarpeeksi huolta omistakin asioista, eikä niitäkään osata oikein hoitaa. Esimerkkinä velkaneuvonnan jonot.

Mitä edellytyksiä tallaisella kansalla on siten hoitaa yhteisiä asioita suoran demokratian avulla ?

Valta kuuluisi maan luonnolliselle eliitille, maan lujimmille ja oikeudenmukaisimmille miehille, mutta sellaista eliittiä ei taida enää Suomessa olla; kansa on tallannut senkin maahan.

Pankkimaa Sveitsin suora demokratia ja WIR ovat vain kulissia, jolla pidetään rahvas siellä tyytyväisenä, kun pääsevät itse näpertelemään joidenkin vähemmän oleellisten asioittensa kanssa. Vai, joko Sveitsiläiset ovat onnistuneet irrottamaan maansa velkaperusteisesta rahajärjestelmästään tämän suoran demokratiansa avulla ?

Pitäisi tajuta realiteetit. Jos rahvaalle annetaan vapaa valta (esim. suora demokratia), kaikki tuhoutuu vuorenvarmasti. Näin on jo nyt käymässä.

Anonyymi kirjoitti...

Mr. Rabit on mielestäni 100% oikeassa demokratia asiassa, valitettavasti 95% kansalaisista ei 100% ymmärrä todellisen edustuksellisen demokratian todellista toimintatapaa. Se täytyy olla bankstereiden nerokas keksintö jossain vaiheessa historiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ebolakani sanoi:
"Edustuksellinen demokratia mahdollistaa tällaisen toiminnan. Korruption, kähminnän ja mm. hyvävelijärjestelmän. Vieläpä sellaisella tavalla, ettei yhteiskunnan "korkeilla" tasoilla toimivia rikollisia saada minkäänlaiseen vastuuseen."

Pitää toden totta paikkansa, jokunen esimerkki:

1)Ks.jo aikaisemmin viitatut Jorma Jaakkolan artikkelit, http://koti.mbnet.fi/jorjaa/
2)"Kaikkien suomalaisten rakastama Sauli", jota sanontaa erään sivuston kommentoija käytti; toisen kommentoijan vastaus: "Paljonko olet valmis maksamaan EU-petoksesta?", http://seppohautaaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/126153-paljonko-olet-valmis-maksamaan-eu-petoksesta
3)Eräs korkeassa asemassa oleva "petoksen arkkitehtien" hyvävelikerhoon kuuluva on mainittu tälläkin sivustolla esim. seuraavassa: http://ebolakani.blogspot.fi/2012/03/foliohattu-paahan-vie.html (Artikkelin eräässä kommentissa puhutaan Jüri Linan kirjasta ‘Architects of Deception: The Concealed History of Freemasonry‘) - näyttöä tähän hyvävelikerhoon kuuluvan tärkeimmästä kyvystä on jo niin paljon, että Goebbelskin olisi varmasti vihreänä kateudesta, mutta joka rehellisesti sanoen voisi suositella J.Kataista vaikkapa EU-diktatuuriin perustettavan propaganda-(so."TOTUUS"-)komissaarin virkaan. Avustajana toimiva J.Urpilainen on hänkin varsinainen luonnonlahjakkuus kansan huijaamisessa. (Kreikan avustuksista: "Me tienataan". Sekin on jätetty kertomatta että n.80% näistä rahoista onkin mennyt Kreikan saksalaisille, ranskalaisille ja brittiäisille velkojapankeille. - Valheellisen 'hyvin menee'-illuusion ylläpito lisäämällä korollista ulkomaanvelkaamme viime vuonnakin n. kahdeksalla miljardilla eurolla - muistuttamatta kansaa, että veli on velka otettaessa mutta veljenpoika jo korkotason noustessa (nykyiset n. 2% ja 2 miljardia euroa voivat helposti moninkertaistua keinotekoisesti ylläpidetyn AAA-luokituksemme alkaessa laskea jopa monta pykälää kerrallaan, kun vuoden 2014 aikana valtionvelkamme todennäköisesti ylittää tietyn kriittisen rajan). - Mitkä ovatkaan sitten tämän parivaljakon johdolla Suomelle sälytetyt todelliset takuuvastuut pahimmillaan - puhutaan ilmeisesti vähintäänkin kymmenistä ellei peräti sadoista miljardeista euroista.). Mitä nämä varsinaiset 'kansankusettajat' sitten tavoittelevat ja voivat hyvinkin saada: korkea virka Super-Neuvostoliiton organisaatiossa - voivat pyyhkiä Suomi-provinssin tomut jaloistaan ja nauttia Brysselin lihapatojen mehukkaista antimista ja muhkeasta eläkkeestä muutaman vuoden feodaaliherrojaan (mm. Rotschild ja Rockefeller) palveltuaan - ovathan sekä Katainen että Urpilainen kumpikin osallistuneet kaksi kertaa Bilderberg-kokoukseen, jonne tiettävästi kutsutaan henkilö toistamiseen vain jos tämä käytännön toimillaan on osoittanut pyrkivänsä toteuttamaan Bilderberg-agendaa! Voivat sitten lokoisilla eläkepäivillään jakaa viisaita neuvoja suuremmasta ja suuremmasta 'sopeutustarpeesta' suomalaisille, jotka ovat pakottaneet (so. huijanneet) Kreikan-tien kurimukseen ja kurjuuteen!

Anonyymi kirjoitti...

Joskus aikaisempina aikoina, kun suomalaisilla oli vielä ryhtiä ja moraalista selkärankaa, niin pahimmat maanpetturit "talutettiin saunan taakse...".

Anonyymi kirjoitti...

"Mikä ihmeen Suora Demokratia ?
Eikös tämä Suomen nykyinen tilanne siis yksinomaan ole juuri kansanvallan aikaansaannosta?"

No näinhän se menee nykyisin käytännössä. Sveitsikään ei ole bankstereiltä suojassa ellei...
Suora demokratia ei avaudu vanhoille koirille, eivätkä he opi uusia toimintatapoja, mutta esim. sinun lapsesi, jotka kasvatetaan pienestä pitäen todelliseen demokratiaan ja sen mahdollisuuksiin, voidaan sanoa että potentiaali olisi paljon parempi kuin nykysysteemissä. Eikä talousasioita tarvi kansanäänestää jos ei halua, kyseiset asiat voi vaikka asiantuntija kyläneuvosto valmistella ja esitellä kansalaisille. Kaikki ei tarvi olla joko mustaa tai valkoista :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei kuulkaas, kuulkaas..
Kansaa ei tässä maassa kiinnosta mikään muu kuin että harhaanjohtajat tarjoo rahaa ja hyvinvointia ovista ja ikkunoista, usein siihen on riittänyt pelkät tyhjät lupauksetkin..
Aika pitkälle saavat kusettaa jatkossakin, eikä kansa nouse barrikadeille, tulee varmaan Natot ja mamutkin, eikä edelleenkään tunnu missään työläisen mielestä, vaikka maanpetosta kaikki olisikin.
Tähän tilanteeseen ei auta mikään muu kuin kollektiivinen yhteistajunta joka päättää muuttaa suuntaa, mutta eihän vellihousuista ole edes tähän, ja näitä veen vellihousuja on melkein koko kansa.
Terveisin se 51 anonyymi

Anonyymi kirjoitti...

Kanille virikettä myös uuden vuoden tervehdykseen (Puhe! Puhe!): Global Economic Intersection: Steve Keen, Secular Stagnation and Thoughts on IS-LM
http://econintersect.com/wordpress/?p=45605

yt. Riikka Söyring

Anonyymi kirjoitti...

http://www.businessinsider.com/the-10-biggest-myths-in-economics-2014-1

Heei Kanskupansku.. noi arvoisat sedät business insiderilla sanoo, et kanskupansku puhuu palturia..

Toki jompikumpi jäljelläolevista omistakin aivosoluista hyökkäs B.I.:n kirjoitusta vastaan aika rajusti.. Ei tarvi enää olla minkään tieteiden tohtori, kun voi sanoa että 9/10 niitten myyteistä oli käsitelty aika suppeella katsanta kannalla.. 10/10 myyttiin en kylläkään keksiny mitään vastaväitettä :P

Mr. Anderson

Ebolakani kirjoitti...

"Heei Kanskupansku.. noi arvoisat sedät business insiderilla sanoo, et kanskupansku puhuu palturia.."

Nyt näyttää siltä, että olet jättänyt joko lukematta tai ymmärtämättä jomman kumman (Kanin tai Business Insiderin) tekstiä.