9.2.2012

Mistä kuviossa kiertävä raha on peräisin?

Eläketurvakeskuksen tilastoraportteja 9/2010 - Työeläkkeiden rahoitus vuonna 2009 (PDF)


Kuviossa on esitetty yksinkertaistettuna työeläkkeisiin liittyvät rahavirrat vuodelta 2009.

Herra Kanilla tulee mieleen kysymys: mistä kuviossa kiertävä raha on peräisin?

Yksikään kuviossa olevista toimijoista (valtio, rahasto, työläiset, työnantajat) eivät vastaanota tuotantoansa vastaavaa tuloa suoraan keskuspankilta. Keskuspankki ei siis osta yhdenkään kuviossa toimivan tuotantoa juuri tulostamillaan seteleillä tai painamillaan kolikoilla. Näin ollen kuviossa kiertävä raha on tullut jostain muualta, kuin keskuspankista.

Valtion osuudet katetaan verotuloista. Verotuloja taas kerätään (melkein) kaikilta muilta kuvassa olevilta toimijoilta (rahasto, työläiset, työnantajat, jne). Suomen valtio ei saa tulostaa rahaa, eikä keskuspankki toimi kansanedustajien (tai hallituksen) pankkina. Näin ollen kuviossa kiertävä raha on tullut jostain muualta, kuin valtiolta.

Lainataanpas Herra Heinosta (löytyy kommenteista).
...
Kaikki kulut, jotka yritys maksaa veroina, raaka-ainekuluina, energian hintana, vuokrina ja palkkoina, sisältyvät tuotteiden tai palvelusten hintaan. ...
...
Näin ollen kuviossa kiertävä raha on tullut jostain muualta, kuin yrityksiltä tai työnantajilta.

Sijoituksien tuotot tulevat siitä rahasta, joka on kulutettu ostamalla yrityksien tuottamia tuotteita ja/tai palveluita. Yritykset taas ansaitsivat kaiken rahansa. Näin ollen kuviossa kiertävä raha on tullut jostain muualta, kuin sijoituksien tuotoilla. Tämän lisäksi sijoitettava raha itsessään on ensin täytynyt tulla jostain.

Mistä kuviossa kiertävä raha on oikein tullut? Ei tämä nyt näin vaikeaa voi olla! Hmm...

Onko vientiteollisuus ansainnut kuviossa kiertävän rahan? Kun kauppatase summataan vuodesta 1884 alkaen, tulee siitä yhteensä ~160 miljardia euroa (noin niinkuin). Mutta... tämä ei taida olla mahdollista, sillä tämä summa rahaa ei todellakaan selitä M3:sta (kierrossa olevaa rahamäärää), kotitalouksien velkataakkaa, talletuksia, valtion velkaa saatikka ulkomaista bruttovelkaa. Näin ollen kuviossa kiertävä raha on tullut jostain muualta, kuin vientiteollisuuden kautta.

No höh.

Nyt pitää kaivaa vihjeitä hieman kauempaa
Samaan aikaan kun Sinä (muka) maksoit itse itsellesi eläkettä, se sama summa maksettiin niille, jotka olivat sillä hetkellä eläkkeellä. ...
Ahaa! Eli kun Sinä maksoit eläkettä itsellesi, se menikin eläkeläiselle, joka kulutti sen kiertoon ostamalla yrityksien tuottamia tuotteita ja palveluita! Mutta... tämä ei taida olla mahdollista, sillä tämä summa rahaa ei todellakaan selitä M3:sta (kierrossa olevaa rahamäärää), kotitalouksien velkataakkaa, talletuksia, valtionvelkaa saatikka ulkomaista bruttovelkaa.

No johan on kumma. Mistä ihmeestä tämä kuviossa kiertävä raha on oikein tullut? Suomen (keskus)pankki vastaa:
...
Kun pankki myöntää lainaa, sekä sen velat että saamiset kasvavat. Lainaa myöntävä pankki ottaa asiakkaalta allekirjoituksen velkakirjaan ja merkitsee varoihinsa tämän saamisen. Mutta laina on nostettu vasta kun sitä vastaava talletus on kirjattu asiakkaan tilille, joten myös pankin velat kasvavat. Talletuksethan ovat pankin velkoja asiakkailleen. Näiden velkojen lisääntyminen on rahan määrän lisääntymistä.
...
Eli yrityksien, sijoittajien sekä valtion verotulot ovat ansaittu rahasta, jonka joku lainasi pankista ja kulutti eteenpäin. Tämä selittää M3:n (kierrossa olevaa rahamäärään), kotitalouksien velkataakkaan, talletukset, valtionvelan sekä ulkomaisen bruttovelan.

Hienoa! Ongelma ratkaistu.

Nyt sitten voimmekin esittää kysymyksen: mikä onkaan se määrä verojen korotuksia, eläkeikien nostoja, leikkauksia, säästöjä tai (lisää idea) joilla tällainen eläkejärjestelmä saadaan ylläpidettyä?

Vastauksen voi jättää kommentteihin.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Syntyvyyden nostaminen jonnekkin 10 lasta perhettä kohdin?

Joskin voi olla jo liian myöhäistä odottaa niiden kasvamista aikuiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Velkarahalla toteutettu eläkejärjestelmä on mahdotonta ylläpitää, koska eläkerahoissakin on sisäänrakennettu korko, joka syö eläkerahat???

Ebolakani kirjoitti...

"Joskin voi olla jo liian myöhäistä odottaa niiden kasvamista aikuiseksi."

Olet harvinaisen oikeassa.

Ebolakani kirjoitti...

"Velkarahalla toteutettu eläkejärjestelmä on mahdotonta ylläpitää..."

Pankkien pyörittämän ponzin sisällä yritetään ylläpitää toista ponzia, eläkeponzia, joka on 100% riippuvainen pankeilta lainatusta rahasta.

Eläkejärjestelmän sijoitukset ovat jonkun ottamaa velkaa. Sijoituksien "voitot" ovat jonkun ottamaa velkaa. Järjestelmän maksamat etuudet ovat jonkun ottamaa velkaa... ja niin edelleen.

Ei tällaista järjestelmää ole mahdollista ylläpitää ilman helevetinmoista velanottoa.

:)

Anonyymi kirjoitti...

Valitettavasti valtaosa (ehkä 99% ?) kansasta on niin tyhmä ja välinpitämätön, että mieluummin otsan hiessa tekee työtä orjan lailla koko kurja elämänsä jotta maksaa bankstereille lainat ja loputtomat korot (ja silti menettää kaiken!!!) - sen sijaan että tutkisi asian ja ymmärtäisi nykyisen kusetuksen laajuus ja syvyys kun Herra Kani epäitsekkäästi antaa kansalle kaiken tarvittavan tiedon.

Kansa on opetettu bankstereiden (kätyreineen) toimesta, että "Neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa paha!" ja talouseläinten tavoin kritiikkittömästi kävelee vain sinne, mihin banksterit sitä johtavat. Eli joko teurastamoon (kun on syytä hyödyntää sheeplen lihat, nahkat yms.) tai yksinkertaiseen sikamonttuun (kun kuolleena se on bankstereille hyödyllisempi/turvallisempi kuin elävänä).