30.1.2012

Haluatko lukea vitsin?

Suomen (keskus)pankki - Rahalaitosten asuntolainakanta korkosidonnaisuuksittain

Eli Suomessa otetuista asuntolainoista noin 76% on "sidottuja" Euriboriin. Wikipedian mukaan Euribor on:
päivittäin julkaistava viitekorko, jolla pankit tarjoutuvat lainaamaan vakuudettomasti varoja toisille pankeille euromääräisillä rahamarkkinoilla.
Eli periaatteessa suurinosa Euriboriin "sidotuista" asuntolainoista on tullut jostain muualta kuin Suomessa toimivilta pankeilta.

Suomen (keskus)pankki - Suomen kotitalouksien euromääräiset lainat ja talletukset


Lasketaanpas... ööh (niks, naks ja poks). Eli asuntolainakannasta noin 61 miljardia euroa on todennäköisesti tullut jostain muualta kuin Suomessa toimivilta pankeilta.

Gross External Debt on suomeksi ulkomainen bruttovelka ja se tarkoittaa wikipedian mukaan:
External debt (or foreign debt) is that part of the total debt in a country that is owed to creditors outside the country. The debtors can be the government, corporations or private households. The debt includes money owed to private commercial banks, other governments, or international financial institutions such as the IMF and World Bank.
Aivan järkyttävän huono Suomennos:
Ulkoinen velka (tai ulkomainen velka) on osa kokonaisvelkaa, jonka maa on velkaa ulkopuolisille velkojille.
Velallinen voi olla hallitus, yritykset ja kotitaloudet.Velka sisältää rahaa joka on lainattu yksityisiltä liikepankeilta, muilta hallituksilta tai kansainvälisiltä rahoituslaitoksilta, kuten IMF tai maailmanpankki.
Suomen (keskus)pankin mukaan Suomen ulkomainen bruttovelka oli 30.09.2011 noin 355 miljardia euroa.


Haluatko lukea vitsin? Okei. Tässä se tulee.

Suomen (keskus)pankin mukaan Suomen M3 (eli kierrossa oleva rahamäärä) oli 30.11.2011 noin 140 miljardia euroa.


Siinä se oli. Se vitsi. Etkö huomannut sitä?

11 kommenttia:

Epätietoinen kirjoitti...

Hyvin on Suomi velkaantanut 197% bruttokansantuotteesta (2010 = 180 miljardia)

Epätietoinen kirjoitti...

http://abcnewsradioonline.com/business-news/is-real-us-debt-figure-211t-not-143t.html

Anonyymi kirjoitti...

Tarkoittanet siis sitä, että kaikki Suomessa oleva käteinen raha ei riitä ulkomaanvelan maksamiseen, on siis vain puolet siitä ? eli jos ulkomaanvelasta pitäisi päästä eroon niin meidän tulisi realisoida omaisuutta.

JL kirjoitti...

Eikös tuo tarkoita, että meillä on n.-215 Miljardia rahaa???.

Anonyymi kirjoitti...

Mikäli ymmärsin oikein Herra Kanin opetuksia, kierrossa on vain 40% Suomeen lainatusta rahasta. Ja 60% on jo ehtinyt valua pois.
Kun velallisen kuolinkammpailu vielä kestää, velallinen joutuu ottaa lisää velkaa ja/tai hänen on luovutettava omaisuutensa bankstereille. Ei sekään ratkaise ongelmaa vaan lykkää verisen lopun hieman myöhemmäksi. Joka tapauksessa räjähdys on lähellä, ehkä jo tänä vuonna.

Velallisten tilanne näyttää tätä kamppailua (linkki järkyttävään videoon alempana), ja ikävät yhtäläisyydet löytyvät myös pienissä detaljissa. Kun ihmisistä on tehty homo econimicus sen käytös ei poikkea sian käytöksestä. Tässä analogiassa velan kasvua vastaa sikojen määrän kasvu valittujen kaivaamassa (velka)kuopassa.
http://www.youtube.com/verify_age?next_url=/watch%3Fv%3DvGC9XtnHSU0

Tämä video on järkyttävä nimenomaan yhtäläisyyksien takia, koska ei-valitut (velalliset) toistaiseksi käyttäytyvät täsmälleen sikojen tavoin, eli joka hetki tekevät vain itselleen edulliset päätökset, eivätkä kuuntele niitä harvoja "Herra Kaneja" jotka varoittavat edessä olevasta ikävästä kuopasta. Ja lopputuloskin lupaa olemaan sama: kuten siat tappavat toisiaan myös velalliset ei-valitut ensin velkaantuneet virtuaalisesti taistelevat supistuvista markkinoista ("säästäen" ja "nostaen tuottavuutta") mutta lopulta vääjäämättä joutuvat kirjaimellisesti sotaan keskenään ja tappavat toisiaan ihan oikeasti hyökkäys- ja sisällissodissa - valittujen vuosisatoja vanhan nerokkaan skenaarion mukaisesti. Gulagissa (josta YLE ei kerro mitään, he-he-he) osa vangesta olivat muiden vankien ahkerina vartioina, joten systeemin toimivuus on testattu käytännössä.

Ebolakani kirjoitti...

"Tarkoittanet siis sitä, että kaikki Suomessa oleva käteinen raha ei riitä ulkomaanvelan maksamiseen"

Jeps.

Mutta ei siinä vielä kaikki.

Pelkästään asuntolainojen takaisin maksaminen aiheuttaa kierrossaolevan rahamäärän supistumisen siihen malliin, että lama kolkuttaa ja kovaa.

Mitkään leikkaukset, säästötoimenpiteet (jne.) eivät tule tätä estämään.

Lisää velkaa pitäisi ottaa ja paljon.

Ebolakani kirjoitti...

"Mikäli ymmärsin oikein Herra Kanin opetuksia, kierrossa on vain 40% Suomeen lainatusta rahasta. Ja 60% on jo ehtinyt valua pois."

Näin Kani on tämän pähkäillyt.

Suurin osa siitä rahasta, joka on lainattu ja kiertoon kulutettu ei enää ole Suomessa.

Näin ollen meille jää kolme vaihtoehtoa: ottaa lisää velkaa, saada vienti vetämään tai ajautua eeppiseen lamaan.

Ensimmäinen vaihtoehto on jo käytössä, mutta tämä tie alkaa olla jo loppuun kävelty.

Toisen vaihtoehdon ongelmat löytyvät nykyisestä velkataakasta (ensisijainen este kilpailukyvylle) sekä siitä että Suomen suurimmat kauppakumppanit toteuttavat kaikenlaisia säästö- sekä leikkaustoimenpiteitä.

Ja niinpä enää jää jäljelle viimeinen vaihtoehto.

Epätietoinen kirjoitti...

Jenkeillä on "virallisen" lähteen mukaan velkaa 15 300 miljardia dollaria. Piilotetut sosiaalikulut nostaa tuon lukeman 215 000 miljardiin taalaan. Paljonko se tekee asukasta kohden? About 2 529 226$ Miten tuollainen velka maksetaan koskaan pois?

Entäs meillä suomessa?

"Virallinen" luku 14 894 € per kansalainen, todellinen lukema 355 miljardia (30.9.2011) jaettuna väkiluvulla 5,4 milj tekee n. 65 740 € per kansalainen. Per työtä tekevää kansalaista kohden voi kertoa edellisen luvun varmaankin jollain kahdella...

Sitten eläkepommi mukaan niin kukakohan noi kaikki velat maksaa pois?

+Armoton asuntokupla joka on poksahtamaisillaan koska velkasaturaation on lähempänä 100%. Suurin osa suomen veloista on asuntovelkaa ulkomaille joka tulee veronmaksajien niskaan samalla kun eliitti tulee korjaamaan potin koska asuntojen hinnoista häviää piakkoin ~65%.

Euro alueen "virallinen" velka jotain 8000 miljardia euroa. Tietääköhän kukaan paljonko euroalueen todellinen velka vivutuksineen on?

Koko maailman velka 1929 pörssin romahtaessa oli 100% bruttokansantuotteesta. Nyt "virallinen" lukema on jo yli 200%...

Anonyymi kirjoitti...

aivan aluksi tahdon kiittää herra kania mahtavasta herätysblogista! KIITOS!

mieltäni askarruttaakin kovasti kuinka herra kani itse on varautunut tai aikoo varautua tulevaan? hamstraamalla aseita, ammuksia, säilykkeitä, siemenviljaa yms? :p asutko enää edes täällä kylmässä pohjolassa?

anonyymin linkittämässä sikavideossa ei tainnut selvitä hengissä yksikään possu. kuinka siis riistää lähimmäistään mahdollisimman tehokkaasti jotta kärsä jäisi edes vähän maanpinnan ylle?

Ebolakani kirjoitti...

"aivan aluksi tahdon kiittää herra kania mahtavasta herätysblogista! KIITOS!"

Oleppas hyvä. Mutta älä missään tapauksessa kaikkia Kanin sanomisia purematta niele.

Katso, tutki, kuuntele ja niin edelleen.

Maailma on edelleenkin mielenkiintoinen paikka.

Ebolakani kirjoitti...

"Sitten eläkepommi mukaan niin kukakohan noi kaikki velat maksaa pois?"

Ei kukaan. Kukaan ei tule maksamaan velkojaan pois (tai osa kykenee, mutta vain pieni osa).

Homman nimi on velkaorjuus, Neofeodalismi eli Plutokratia.