27.9.2011

Voiko parempaa liiketoimintamallia olla olemassakaan?

Fiva: Pankkikriisin uhka kasvanut merkittävästi
Rahamarkkinoiden tiukkeneminen tulee väistämättä vaikuttamaan sekä rahan saatavuuteen että sen hintaan. Pankkien on pakko nostaa korkotasoaan ja korottaa marginaalejaan, jotta niiden liiketoiminta pysyy kannattavana.
...
Ensimmäiseksi, pankeilla on monopoli tuotteeseen nimeltä raha. Ne lainaavat tuotettaan kaikille sitä haluaville, mutta sillä ehdolla että se (lainattu tuote) palautetaan heille 100% takaisin plus korot, jota pidetään "tuotteen hintana". Korot on mahdollista maksaa täsmälleen sillä samalla tuotteella, jonka tuottamiseen niillä (pankeilla) on monopoli.

Toiseksi, lainattava rahamäärä riippuu vakuudeksi annettavan omaisuuden sen hetkisestä (osto/myynti) arvosta. Ja koska-kerta-kun pankki luo lainamaansa rahat laillisella kirjanpitokikkailulla "tyhjästä" on lainanottaja se, joka oikeasti lainan rahoittaa.

Kolmanneksi, pankki lainaa vain-ja-ainoastaan lainasopimuksessa määritellyn summan verran. Tästä johtuen korot maksetaan omasta tai toisen lainaamasta summasta.

Ja niinpä pankkien ydinliiketoiminta perustuu ponzille. Tarkemmin sanoen velkapyramidiponzihuijaukselle.


Voiko parempaa liiketoimintamallia olla olemassakaan? Ihan oikeasti!

Herra Kani nostaa hattua.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

palvelumaksut, tilisiirtomaksut, tilihoitomaksut, omistajien osingot, marginaalit ja kaikki muu, mitä pankki keksiikään asiakkaaltaan veloittaa maksetaan rahasta joka on niiltä lainattu.

On muuten sellainen bisnes ettei toista.

Ebolakani kirjoitti...

"On muuten sellainen bisnes ettei toista."

Tästä syystä pankkien voitot ovatkin sitä luokkaa mitä ovat. Ja tästä syystä mm. herra Keen on sitä mieltä, että pankkien voitot kertovat talouden sairauden tilasta.
http://www.debtdeflation.com/blogs/2010/08/11/bank-profits-a-sign-of-economic-sickness-not-health/

Mutta älä kerro kellekkään. Joku voi vetää vesimeloonin nenäänsä.

Anonyymi kirjoitti...

Mites sit kun lainan ottaja (esim. yritys) tekee konkurssin ja pankki jää nuolemaan näppejään? Ei ollutkaan ihan niin hyvä bisnes. Selittää kenties myös sen miksi viime vuosina on pankkeja kaatunut erityisesti rapakon toisella puolella suht tiheään.

Mikä mättää kun on niin hyvä bisnes?

Ebolakani kirjoitti...

Hah!

Mitä onkaan tapahtunut näille kaatuneille pankeille?

Aivan oikein. Joku muu osti niiden liiketoiminnan.

Mitä väliä sillä on jos parituhatta pankkia kaatuu? Joku kerää ne sirpaleet ja voila! Yhtäkkiä sinulla onkin yksi tai useampi saakelin suurta pankkia nenäsi edessä.

TBFT (Too Big To Fail)

Esimerkiksi ameriikan ihmemassa on viimeisen 30 vuoden aikana kadonnut yli 7000 liikepankkia.

Samaan aikaan noin 10 muuta pankkia on saanut omistukseensa ~40% koko markkina-alueesta.

http://www.flatworldknowledge.com/node/29300#web-29300

(jos luin oikein.)

Sama homma tehtiin Suomessa 90-luvun lamassa. Heikompien "hyvät" palat myytiin elossa oleville pankeilla (joita tuettiin velkarahalla, jonka maksoit Sinä) ja "huonot" palat työnnettiin roskapankkiin veronmaksajien (eli Sinun) hoidettavaksi.

Maailman paras bisnes!

Anonyymi kirjoitti...

Ihmeelisiä ekonomistejä nämä pankkiirit. Eivät saa liiketoimintaansa pelittämään, ellei veronmaksajat pelasta heitä 15 vuoden välein.

On mennyt kalliit koulut hukkaan, kun eivät osaa pitää vakavaraisuuttaan sen verran korkealla, että selviäisivät yhden taantuman yli. Tai oikeastaan kaatuvat ennen kuin taantuma on edes alkanut. Usko sitten näitten antamia sijoitusneuvoja, hah-hah.