30.8.2011

Pankista se vaihdonväline tulee.

IMF:n Lagarde vaati pikaista tukea Euroopan pankeille
Euroopan pankit tarvitsevat Lagarden mukaan pääomitusta talouskriisin pysäyttämiseksi. Lagarden mukaan pankkien pitää olla riittävän vahvoja kestämään velkakriisin leviämistä ja hidasta talouskasvua.

"Tehokkain ratkaisu olisi pakollinen ja merkittävä pääomittaminen. Ensiksi pääomia tulisi etsiä yksityisistä lähteistä, mutta myös julkisista, jos tilanne niin vaatii", Lagarde sanoi Financial Times -lehdessä.
Ensin lainaamme rahaa pankeista, että voimme pyörittää taloutta. Ja nyt sitten tätä (lainattua) rahaa pitäisi käyttää pankkien pääomittamiseen, jotta ne voivat lainata lisää rahaa, että voimme pyörittää taloutta...

Eiku hetkinen. Nyt ei mennyt oikein. Kokeillaanpas uudestaan.

Ensin lainaamme rahaa pankista, jonka sitten kulutamme kiertoon. Tavalla tai toisella tämä raha ajautuu "sijoittajille" tai sen sellaisille, jotka sitten pääomittavat pankkeja, että ne voivat lainata lisää rahaa...

Meniköhän se vieläkään oikein? Äsh!

Tämä näyttää hauskalta, mutta valitettavasti tämä touhu on kaukana hörönauruista.

Tiedämme, että kun-ja-jos pankkeja pääomitetaan yhdellä eurolla se kertautuu vähintään kymmenkertaiseksi, kun pankki myöntää lainoja yksityisille ja yrityksille. Tässä touhussa on yksi ylitsepääsemätön ongelma: rahan kierto alkaa vasta sitten kun joku menee pankkiin, lainaa sieltä rahaa ja kuluttaa sen kiertoon. Toisin sanoen jonkun täytyy ottaa (pankista) lainaa ja kuluttaa se kiertoon ennen kuin pankkien pääomittamisella on minkäänlaista merkitystä reaalitalouden kannalta.

Yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa sitä, että koko kriisin tarkoituksena sekä päämääränä omaisuuden massiivinen uusjako (omistusoikeusjärjestelmien keskittymiseen velkojien käsiin) ja olemassa olevan valtarakennelman (keskuspankkikartelli) säilyttäminen.

Ei kommentteja: