29.8.2011

Epilogin prologi (vai prologin epilogi?)

Pankki lainaa vain-ja-ainoastaan lainasopimuksessa määritellyn summan verran. Ei enempää tai vähempää. Näin ollen korot maksetaan omasta tai toisen ottamasta lainasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei yhtäkään lainaa voida maksaa takaisin, ellei:
- vientiteollisuus tuota huomattavaa ylijäämää, joka sitten tavalla tai toisella ajautuu kiertoon.
- joku muu ota velkaa ja kuluta sitä kiertoon.
Mutta näissäkin on omat ongelmansa:
- Vienti vetää vain-ja-ainoastaan mikäli kohde (vienti) maan kansalaiset ottavat velkaa ja kuluttavat sitä eteenpäin.
- Velkaa voidaan ottaa täsmälleen niin paljon kunnes lainanhoitokustannukset "syövät" liikaa elämiseen jäävästä rahasta.
Joten, jos-ja-kun käykin niin, ettei vienti vedä tai sen "hedelmiä" ei jaetakkaan valtakunnassa tai lisää velkaa ei voida ottaa, niin mitä tapahtuu? Koko ponzi hajoaa ja kaikki raha "imeytyy" takaisin pankkeihin.

Lainatun rahamäärän, asuntojen hintojen sekä työllisyyden välillä on selkeä yhteys: velka. Eli jos jostain kumman syystä pankkien pyörittämä ponzi hajoaa, täytyisi tämä näkyä tavalla tai toisella uusissa lainoissa, asuntojen hinnoissa sekä työllisyydessä.

Irlannin keskuspankki - Money and Banking Statistics: May 2011 (PDF)
(lainat talouksille, vuosi muutos)
Irlannin työttömyysaste
Irlanti - asuntojen hinnat, vuosimuutos %

Ja sama homma Kreikaksi. ERSI ATHANASSIOU - PROSPECTS FOR HOUSEHOLD BORROWING IN GREECE AND THEIR IMPORTANCE FOR GROWTH (PDF)

Kreikan työttömyysaste
Kreikka - asuntojen hinnat, vuosimuutos %

Mutta eivät yhteneväisyydet tähän lopu! Euvostoliitossa näyttäisi olevan vielä yksi indikaattori siitä, että pankkien pyörittämä ponzi on hajonnut. Se on nimeltään Emergency Liquidity Assistance

Emergency Liquidity Assistance, tai tuttavallisemmalta nimeltään ELA, on järjestely jossa paikallinen keskuspankki lainaa paikallisille pankeille rahaa sellaista vakuutta vastaan johon euvostoliiton keskuspankki ei koske edes kolmen metrin seipäällä. Suomeksi: Lähes arvottomia roskapapereita siirretään keskuspankille (veronmaksajille) pois yksityisten pankkien taseista.

Irlannin keskuspankki aloitti ELA:n tämän vuoden alussa ja käyttää sitä edelleen. Ja nyt, viime viikolla, Kreikan keskuspankki teki saman: Greece Activates Last-Ditch Liquidity Rescue Package To Preserve Its Financial System
...ELA was designed under European rules to allow national central banks to provide liquidity for their own lenders when they run out of collateral of a quality that can be used to trade with the ECB. ...
...
"The activation of the so-called ELA looks to be the last stand for Greek banks and suggests they are running alarmingly short of quality collateral usually used to obtain funding."
...
Huono Suomennos:
... ELA suunniteltiin euvostoliiton sääntöihin antaen kansallisille keskuspankeille mahdollisuuden turvata likviditeetin lainanantajille, kun niiltä loppuvat laadukkaat vakuudet joita voidaan käyttää kaupankäyntiin euvostoliiton keskuspankin (EKP:n) kanssa. ...
...
"Niin kutsutun ELA:n aktivoiminen näyttää olevan Kreikan pankkien viimeinen toivo joka antaa ymmärtää, että niiltä on loppumassa laadukkaat vakuudet joita yleensä käytetään rahoituksen saamiseksi."
...
Epilogin prologi (vai prologin epilogi?)

We are not first to use emergency liquidity assistance to dig out lenders
Artikkelin mukaan vuonna 2008 Englanti käytti ELA:a pelastaakseen Royal Bank of Scotland sekä Halifax Bank of Scotland (yhteensä 70.5 miljardia euroa). Saman vuoden Syyskuussa Belgia pelasti samalla järjestelmällä Fortis-pankin (5.4 miljardia euroa). Ja lokakuussa Ruotsi pelasti Carnegie investointi pankin (570 miljoonaa euroa).

1 kommentti:

Kaptah kirjoitti...

Olen vahvasti sitä mieltä, että kyseessä on epilogin prologi. Saas nähdä millaisen loppuhuipennuksen tämä näytelmä saa - suuri globaali draama, vaiko onnellinen loppu? Hassua on se, että me tavalliset pulliaiset, me saamme päättää sen loppuhuipennoksen kohtalon.

Sotiminen ei auta, vaan vanhan turmiollisen järjestelmän hautaan saattaminen. Johan tätä paskaa on kylliksi nähty. Raha kun tarkoitettiin vaidonvälineeksi, mutta mutta nyt se saatana on vallanväline.