10.7.2011

En olisi niinkään varma.

"Vielä yksi koronnosto tänä vuonna"
Euroopan keskuspankki nostaa ohjauskorkoaan luultavasti vielä kerran tänä vuonna, OP-Pohjolan ekonomisti Timo Hirvonen arvioi. ...
...
Koronnostolla EKP pyrkii hillitsemään euroalueen inflaatiota. Pankki ennustaa, että keskimääräinen inflaatio asettuu kuluvana vuonna 2,5-2,7 prosentin tasolle. Euroalueen inflaatio ylittää siten keskuspankin kahden prosentin tavoitteen.
...
En olisi niinkään varma: As An Excise-Taxing Africa Now Demands A Piece Of The Commodity Pie, Commodity Prices Are Set To Jump
Lyhyesti: Eri Afrikan valtiot, Australia ja muun muassa Brasilia ovat sitä mieltä, että ainoa tapa hankkia rahaa mm. teiden kunnostukseen on verottaa monikansallisia yhtiöitä, jotka harjoittavat kaivostoimintaa ko. maassa. Tarkoittaa sitä, että raaka-aineiden hinnat tulevat nousemaan entisestään.

Kuten tiedämme: euvostoliitossa inflaatiovauhti on useiden hintojen muutosvauhtien keskiarvo. Eli  kun raaka-aineiden hinnat kasvavat, niin kasvaa myös "inflaatio". Ja kun "inflaatio" kasvaa euvostoliiton keskuspankki nostaa ohjauskorkoa.

Juuri silloin kun ihmiset kaikkein eniten tarvitsevat ostovoimaa, se "imetään" heiltä koron nostolla pois. Hmm. Miksiköhän?

Ei kommentteja: