13.7.2011

Ei millään pahalla, mutta ei kovin hyvälläkään.

Zyskowicz MTV3:lle: Hirvittää, että Suomi antaa tukea veitsi kurkulla
...
Zyskowiczin mukaan nyt ei mennä pelisääntöjen mukaan, vaan on päässyt syntymään tilanne, jossa Kreikka, Portugali, Irlanti, Italia, Belgia ja Espanja ovat sössineet asiansa vastuuttomalla taloudenpidolla ja muut joutuvat vakauttamaan.


Zyskowiczin mukaan Suomen ei kuulu auttaa omat asiansa huonosti hoitaneita maita, mutta Suomen oma etu vaatii sitä.

– Ei ole missään tapauksessa oikein, että Suomi joutuu ottamaan vastuuta omat asiansa sössineiden vuoksi, Zyskowicz sanoi.
...
Ohgay!

Suomen (keskus)pankin mukaan 31.3.2011 Suomen ulkomainen bruttovelka oli ~355 miljardia euroa. Wikipedian mukaan ulkomainen bruttovelka on (huono Suomennos):
Ulkoinen velka (tai ulkomainen velka) on osa kokonaisvelkaa, jonka maa on velkaa ulkopuolisille velkojille. Velallinen voi olla hallitus, yritykset ja kotitaloudet. Velka sisältää rahaa joka on lainattu yksityisiltä liikepankeilta, muilta hallituksilta tai kansainvälisiltä rahoituslaitoksilta, kuten IMF tai maailmanpankki.
Eli tuo ~355 miljardia euroa on rahaa, joka on palautettava takaisin sinne mistä se on tullutkin.

Ensimmäinen ja viimeinen kysymys kuuluukin: Millä rahalla velka maksetaan?

Kolme mahdollisuutta.

Pikkuhiljaa pienissä erissä.
Oletetaan, että ulkomaisen bruttovelan keskimääräinen korkoprosentti on kaksi (2%). Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen vuosi pelkästään korkoina "imeytyy" kierrosta pois noin 7 miljardia euroa (tämä ei ole koko summa, koska itse lainanhoitokustannukset, johon korko sisältyy, tekee siitä huomattavasti suuremman). 

Mikäli haluamme maksaa velan pikkuhiljaa ja pienissä erissä on viennin kyettävä tekemään yli 7 miljardin vuotuista kauppataseen ylijäämää, joka tulonjakomekanismilla (verotus) jaetaan kaikille joilla velkaa on.
Muutama syy, miksi tämä vaihtoehto ei toimi.
- Vientitulot ovat täysin riippuvaiset kohde (vienti)maan kansalaisten, yritysten jne. halusta sekä kyvystä ottaa velkaa ja kuluttaa sitä eteenpäin. Kuten tiedämme, melkein kaikki euvostoliiton maat ovat suorittamassa jos jonkinlaisia säästökuureja. Tämä näkyy kauppataseessa (XLS) jo nyt.
- Tulonjakomekanismi (verotus) on uusliberaalien oppien mukaisesti järjestelty niin, että vain rikkaat rikastuvat.
- Mitä vähemmän rahaa viennillä ansaitaan, sitä enemmän korkoja maksetaan omasta tai toisen lainaamasta rahasta. Tämä tarkoittaa konkurssien, työttömyyden, maksuhäiriöiden ja lainanhoito-ongelmien räjähdysmäistä kasvua.
Kaikki kerralla ja heti.
Vaikka laittaisimme kaikki talletukset (~120 mrd) sekä jokaisen sentin kierrossa olevasta rahamäärästä (~132 mrd) velan maksuun, saisimme vain lyhennettyä sitä. Mutta tämä olisi todella tyhmää, sillä kiertoon ei jäisi sentinlatia. Tämä aiheuttaisi sen, että Suomi ajautuisi lamaan, joka saisi Suuren laman näyttämään piknikiltä.
Kompromissi.
Otetaan vähiten huonoimmat puolet molemmista edellä mainituista vaihtoehdoista. Tämän lisäksi myydään sekä yksityistetään kaikki (tai melkein kaikki) julkisessa omistuksessa oleva kannattava ja/tai kannattamaton omaisuus.
Tässäkin on muutama ongelma.
- Kuka myytävän omaisuuden ostaa ja ennen kaikkea millä hinnalla? Omaisuuden oikea arvo realisoituu vasta kaupantekohetkellä.
- Tuottavan omaisuuden myyminen kaventaa (valtion)tulopohjaa, joka heikentää takaisinmaksukykyä entisestään.
- Koska viennillä ei voida kattaa korkomenoja, maksetaan ne omasta tai toisen lainaamasta rahasta.
- Yksitystäminen tarkoittaa aina tehostamista. Tehostaminen tarkoittaa aina työttömiä.
Kaiken kaikkiaan tämä tarkoittaa (vähintään) kolmea asiaa:
- Suomi ei kykene hoitamaan saatikka selviämään olemassa olevasta velkataakasta.
- Suomi tulee ajautumaan IMF:n saattohoitoon, joka tarkoittaa käytännöllisesti kaiken julkisen omaisuuden myymistä sekä yksityistämistä.
- Suomi on sössinyt asiansa täsmälleen samalla tavalla kuin Kreikka, Portugali, Irlanti, Italia, Belgia, Espanja ja [Lisää euvostoliiton maa].

Ja nyt sitten Herra Kanilla on kysymys Herra Zyskowicz:lle.

Kuka on se tomppeli, joka pimittää Sinulta selkeitä syy-seuraussuhteita? Sillä tämä ko. tomppeli tulee aiheuttamaan sen, että hieman alta kahden vuoden päästä Sinua, Herra Zyskowicz, tullaan kutsumaan nimellä Herra Sössiwicz.

Ei millään pahalla, mutta ei kovin hyvälläkään.

7 kommenttia:

Zyko kirjoitti...

Zykolta on faktat hukassa.

Anonyymi kirjoitti...

"Soini syyttää EU:ta pyramidihuijauksesta"

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110573967&ext=rss

Harvemmin näkee päättäjien puhuvan asioista niiden oikeilla nimillä. (Tämä artikkeli tosin ei ole uutinen, vaan vanhanen. Mutta oli minulta mennyt täysin ohi.)

lautturi kirjoitti...

Kun en jaksa etsiä, niin onko suoraa linkkiä tuohon Suomen 355 Mrd €n bruttovelkaan?

Mitä Zyssen ymmärrykseen tulee niin... enpä ole yllättynyt. Ja moneskos eduskuntapesti kaverilla olikaan? Hyvin ollaan perillä asioista (>_<)

lautturi kirjoitti...

Öö - pitäisiköhän ottaa jalka pois suusta? Olihan se 355 Mrd €n linkki tuossa - mutta kun ei sinisenä, niin eihän sitä wanha heti löytänyt. Pahoillani, pakenen vuorille häiriköimästä...

Ebolakani kirjoitti...

Katos paskaa!

Korjataan....

Ebolakani kirjoitti...

Korjattu.

Tule pois vuorilta.

Anonyymi kirjoitti...

Mihin "hävisi" nyt se n. 75 mrd:n velka ja miten vitussa se on voinut paisua yli 300 mrdin? Jäätävää...
Suomen pankin linkki ei näytä enää toimivan...Mikä vitun suomen pankki?

T: Kehäraakki