9.6.2011

Sattuipa hassusti matkalla Kauppalehden foorumilla.

Evan karmea paljastus: Ruotsilla menee paremmin
HINNATALAS:
Ruotsin "menestys" perustuu asuntomarkkinoiden luottoekspansioon, jonka avulla markkinoille on pumpattu ennen näkemättömästi likviditeettiä. Tätä samaa kaavaa erilaiset "tiikerit" ovat käyttäneet muuallakin ennen romahdusta. Irlanti on hyvä esimerkki. Valitettavasti luottoekspansiossa markkinoille syydetty raha siivilöityy nopeasti sijoitusrahaksi, joka ei enää työllistä, vaan nostaa omaisuusarvoja. Samalla kun velkaantuneisuus sakkaa ostovoimaa, talous sortuu. Näin tulee käymään Ruotsissakin pian.
Herra Kani on täysin samaa mieltä. Ja jopa Herra Keen on samaa mieltä: Myth of Responsible Australian Bank Lending. Videossa Herra Keen kertoo kuinka "vastuullista" lainaamista Australian pankit ovat harjoittaneet.

Herra Keenin mukaan Australian pankit ovat kohdentaneet asuntolainojen määrät niin, että velalliselle käteen (lainanhoitokustannusten jälkeen) jäävä rahamäärä on juuri ja juuri köyhyysrajan yläpuolella. Mutta jos korot nousevat 2% tai enemmän, lainanhoitokustannusten jälkeen käteen jäävä rahamäärä romahtaa alle köyhyysrajan, joka tietenkin aiheuttaa ostovoiman romahtamisen eli laman.

Tällainen tilanne on mahdollista siksi, koska koko talous on kyllästetty velalla. Kaikki ovat velkaa pankeille. Ehkäpä sopivin sana, joka kuvaa tilannetta parhaiten, on velkasaturaatio. Tämä tapahtuu kun tarpeeksi monta kotitaloutta, yritystä, kuntaa, jne. "sitouttaa" lainaehtojen perusteella suurimman osan tuloistaan lainan takaisinmaksamiseen.

Tämä ei olisi ongelma, mikäli lainat olisi mahdollista maksaa takaisin. Nythän tämä ei ole mahdollista, koska pankkien ydinliiketoiminta perustuu ponzille.

2 kommenttia:

lautturi kirjoitti...

Steve puhuu asiaa - kuten aina. Joskus hän ehkä käyttää vähän vaikeita sanakäänteitä, mutta asia on täyttä rautaa. Tässä on miehen pari tekstiä kun olen pelastanut omalla keskustelupalstalleni, ensimmäinen Kansanuutisista.

"Yksityinen velkaantuminen aiheutti varallisuuskuplien puhkeamisen Suomen 1990-luvun lamassa. Taloustieteilijä Steve Keen kysyy, miksi suomalaiset eivät ymmärrä saamaansa kokemusta minskyläisestä lamasta.
– Taloustieteilijät eivät tunne velkadeflaatiota
! Tämä 70-luvulla Hyman Minskyn kehittämä malli selittää miten yksityinen velka aiheuttaa säännöllisesti talousromahduksia, Steve Keen aloittaa."

Duh...

Ebolakani kirjoitti...

"– Taloustieteilijät eivät tunne velkadeflaatiota!"

Niinpä!