30.6.2011

Kumpi tulee ensin, raha vai työ? (Jatkuu)

Uudet vaaralliset parodiasarjan ministerit
...Tuskinpa ay-pomo lähtee purkamaan ay-liikkeen "pyhää lehmää", työttömyyttä aiheuttavaa työmarkkinasääntelyä; yleissitovuutta ja minimipalkkoja.
...
Miten työehtosopimuksen yleissitovuus ja/tai minimipalkka voi aiheuttaa työttömyyttä?

Itse asiassa kysymys voidaan muotoilla yksinkertaisemmin: kumpi tulee ensin, raha vai työ?

Aloitetaan lainaamalla Herra Heinosta.
...
Kaikki kulut, jotka yritys maksaa veroina, raaka-ainekuluina, energian hintana, vuokrina ja palkkoina, sisältyvät tuotteiden tai palvelusten hintaan. ...
...
Tämä tarkoittaa sitä, että palkat maksetaan siitä rahasta, jonka yritys on tuotteita ja/tai palveluita myymällä ansainnut. Näin ollen rahan kierto on alkanut jostain muualta kuin yrityksiltä.

Tiedämme, ettei kierrossa olevaa rahamäärää valtio ole tulostanut, koska jos se tekisi näin, ei julkisen velanmäärä kasvaisi. Näin ollen raha kierto on alkanut jostain muualta kuin valtiolta.

Tiedämme myös, että kierrossa oleva rahamäärä, jota keskuspankki valvoo, on tullut jostain muualta kuin keskuspankista. Näin ollen raha kierto on alkanut jostain muualta kuin keskuspankista.

Joten kierrossa oleva rahamäärä on voinut tulla vain yhdestä paikasta: Pankista.

Tämä tarkoittaa (ainakin) kahta asiaa:
- rahan kierto alkaa vasta sitten, kun joku menee pankkiin, lainaa sieltä rahaa ja kuluttaa sen eteenpäin. Tämä taas tarkoittaa sitä, että raha tulee ennen työpaikkaa. Velka = Ostovoima = Työpaikka.
- jokaisella lainatulla sentillä on olemassa vain yksi suunta: takaisin pankkiin.

Näin ollen työehtosopimuksien yleissitovuus ja/tai minimipalkat eivät voi aiheuttaa työttömyyttä. Itse asiassa tämä on täysin mahdotonta, koska nämä eivät aiheuta minkäänlaista pullonkaulaa.

Velkaa voidaan ottaa täsmälleen niin paljon kunnes lainanhoitokulut "syövät" liikaa elämiseen jäävästä rahasta. Tämä tarkoittaa sitä, että velkaan perustuva järjestelmä, jonka ainoana tarkoituksena on ylläpitää pankkien kannattavuutta, aiheuttaa työttömyyttä (Velka = Ostovoima = Työpaikka). Tämä on järjestelmän pullonkaula.

Rahan "syntymekanismi" (velka) aiheuttaa sen, että vaihdonvälineestä on tullut ensisijainen este vaihdannalle. Tämä on se oikea syy, joka työttömyyttä aiheuttaa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olet kyllä ihastuttava rautalangasta vääntäjä! :D

Kiitän ja ylistän.

Riikka Söyring

Ebolakani kirjoitti...

Köszönöm!

Anonymous kirjoitti...

Mrs.Söyring, taas pelkkää asiaa.%)

Mitäs tämä:

http://hildakoo.blogspot.com/2011/07/eun-sanelemat-maaraykset-eivat-velvoita.html