25.4.2011

Onpas mukavaa lainata itseään.

Näin EU vedättää Suomea velkatalkoissa
...
Neljän velkaisimman euromaan luotoissa eniten oli vaakalaudalla Saksan pankeilla (406 miljardia euroa), Britannian pankeilla (327 miljardia euroa) ja Ranskan pankeilla (315 miljardia euroa).
...
Kommenteista löytyi pari helmeä.
Kirjanpitäjä
...Credit Agricolen oma pääoma 31.12.10 pankin oman tilinpäätöksen mukaan 77 miljardia euroa. Jos se saa vaikkapa 20 miljardia näpeilleen etelästä, -> oma pääoma 77 - 20 = 57 miljardia. Jos omistajat eivät löydä muualta uutta omaa pääomaa niin Ranskan valtio sijoittaa sen ja ottaa samalla haltuunsa 20 /(20+57) = 26 % pankin osakepääomasta. Jos siis tarve - pitäisi pankeilla sen verran olla noilla tuloksilla jotain reservejäkin tappioiden kantamiseen. ...
Sähköasentaja
Parahin Kirjanpitäjä,
...
...77 miljardia osakepääomaa jaettuna lainataseella tekee pyöreesti omavaraisuusasteen 4,3%. Kun taas 20 miljardin luottotappiot heivaavat vakavaraisuuden 57 / 1800 = 3,2%. Tästä kirjoittelin jo aiemmassa kommentissani, että nämä pankit ovat vivuttaneet itsensä natisemispisteeseen. Jos tällaisen vuoksi kaatuu pankki, vaikka joku muu pankki - niin Credit Agricolen johdannaiskaupoista kukaan kun ei tiedä, paitsi asianomaiset niin siinä voi pelon ilmapiirissä sulaa osakepääomasta paljonkin pois, sanotaanko vaikkapa 40%? Silloin romahduksen jälkeen ja perään parinkymmenen miljardin alaskirjaukset antavatkin jo melko hälyttävän vakavaraisuusasteen: 23 miljardia / 1800 miljardia ja ollaan noin 1,6% vakavaraisuusasteella liikenteessä.

Se on morjens tuollaisilla luvuilla. Tämän vuoksi joku muu pankki huutaa hoosiannaa, oletettavasti useampi. Ja se meinaa sitten sitä, että kun dominonappulat ovat kopisseet kohti Euroopan mannerta niin enpä usko täällä paljonkaan pankkitoimintaa olevan jäljellä.

Kyllähän tämä visio on kertakaikkiaan kaamea, mutta mielestäni tämä on kohtuullisen väistämätöntä. Tämän vuoksi Rehn & kumppanit tuntuvat tekevän aivan käsittämättömän "typeriä" ratkaisuja. Ne yrittävät vain epätoivoisesti estää tämän tapahtumaketjun.
...
Onpas mukavaa lainata itseään.
Koko taloutemme kulkee tällä hetkellä "höyryillä". Pankit, eläkeyhtiöt ja sen sellaiset tulevat kaatumaan kuin dominopalikat. Ainoa syy siihen on tämä: Ennen kuin Euro voidaan kuluttaa, se pitää lainata (korolla tietenkin).
Pankit, eläkeyhtiöt ja sen sellaiset tulevat "itkemään" valtiota, eli sinua apuun kuin pienet vauvat. Ja taas kerran valtio (yhteisö, jonka jäsen olet) tulee ottamaan hirmuiset määrät velkaa, että voi pelastaa yksityiset osakeyhtiöt.
(Ja ne kaikki tulevat "itkemään" valtiota, eli sinua apuun kuin pienet vauvat.)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä. Ennen vanhaan valtiot tunki markkinoille rahaa ja ohrasesti kävi useimmiten. Nyt sitä rahaa on kylvänneet markkinoille pankit ja yhtä ohrasesti kävi. Milloinkohan ihmiskunta keksisi sellaisen tavan tuottaa rahaa markkinoille, että ei se ahneuden ja keinottelun perisynti nostaisi päätään.

Ebolakani kirjoitti...

"Milloinkohan ihmiskunta keksisi sellaisen tavan tuottaa rahaa markkinoille, että ei se ahneuden ja keinottelun perisynti nostaisi päätään."

Näitä on jo keksitty. Mekanismeja on kymmeniä, ellei jopa satoja.

Kysymys kuuluukin: Mikä otetaan?