3.2.2010

Ja ne kaikki tulevat "itkemään" valtiota, eli sinua apuun kuin pienet vauvat.

Alustetaanpas hieman.
Muistatko kun 90-luvulla Suomen valtio (yhteisö, jonka jäsen olet) lainasi monta kymmentä miljardia rahaa pelastaakseen yksityiset osakeyhtiöt joita pankeiksi kutsutaan? Jos et, niin muistutan tästä asiasta sinua sen verran, että sitä velkaa sinä, minä, me, te ja he maksamme edelleenkin (veroina).
Nonih. Siinäpäs oli hieno alustus.

Menäänpäs itse asiaan eli Talletussuojarahastoon.

Talletussuojarahasto on perustettu pankkien asiakkaiden turvaksi. Talletussuojarahaston tehtävänä on turvata pankin tallettajien saatavat pankilta, mikäli pankki ei itse pysty maksamaan tallettajilleen. Pankkitilillä olevat rahat ovat suojattuja 50.000 euroon asti, vaikka pankki menisi konkurssiin tai ajautuisi muuten maksukyvyttömyystilaan.
Aika yksiselitteistä, eikös juu?
Nooh. Jatketaan. Katsotaanpas mitä tämä Talletussuojarahsto on "syönyt"?
Talletusten yhteismäärä rahaston jäsenpankeissa 31.12.2007 oli 96 miljardia euroa (83 miljardia euroa), josta talletussuojan piirissä olevien, Talletussuojarahaston varoista katettavaksi maksukyvyttömyystilanteessa tulevien talletusten enimmäismäärä oli 8.10.2008 saakka, 25.000 euron suojan tasolla yhteensä 41 miljardia euroa (38 miljardia euroa) ja 8.10.2008 lukien, 50.000 euron suojan tasolla yhteensä 52 miljardia euroa.
Talletussuojarahasto, siis "takaa" aika monta miljardia, eikös juu? Mutta millä?
Rahaston sijoitettujen varojen markkina-arvo 31.12.2008 oli 548.856.623 euroa (473.645.471 euroa).
Suomennettuna: Talletussuojarahasto voi taata (ehkä) juuri ja juuri Kemijärven Osuuspankin talletukset. Se ei voi mitenkään selviytyä velvoitteestaan, jos kaikki Suomen pankit menisivät nurin.
Nyt varmaan tulee mieleen:
Eihän se nyt vain ole mahdollista, että ne kaikki voisivat mennä nurin. Ehkä yksi pankki voi mennä nurin. Ehkäpä joku eläkeyhtiökin. Mutta eivät kaikki. Eiväthän pankit voi toimia niin holtitomasti, että ne tekisivät jotain vaarantaakseen itsensä.
Väärin.
Luottokanta ja sen vuosimuutos rahoitusvaateittain vuosina 2004-2009
Jokaikinen instanssi joka vain voi myöntää lainaa on myöntänyt sitä ~260 miljardin euron edestä.
Velat kasvoivat 7,7 prosenttia vuonna 2008
Kaikkiaan asuntokunnilla oli viime vuonna velkaa 90,5 miljardia euroa...
Lasketaan: 260-90=170.
Kansalaisten velkataakka ~90 miljardia.
Lainoja "jossain" ~170 miljardia.
Huomaatko jotain erittäin mielenkiintoista?
Ensimmäiseksi tulee mieleen, että velkaa on enemmän kuin talletuksia, mutta tämä ei ole mitenkään ihmeellistä.
Toiseksi tulee mieleen, että pankit, eläkeyhtiöt ja sen sellaiset ovat jo konkurssissa. Eikä tässäkään ole mitään ihmeellistä, koska syy on selvä: Jos joku kykeneekin maksamaan velkaansa, joku toinen sitä ei voi tehdä. Tämä johtuu koroista, sillä ne (korot) maksetaan toisen (tai omasta) lainamaasta rahasta.

Koko taloutemme kulkee tällä hetkellä "höyryillä". Pankit, eläkeyhtiöt ja sen sellaiset tulevat kaatumaan kuin dominopalikat. Ainoa syy siihen on tämä: Ennen kuin Euro voidaan kuluttaa, se pitää lainata (korolla tietenkin).
Pankit, eläkeyhtiöt ja sen sellaiset tulevat "itkemään" valtiota, eli sinua apuun kuin pienet vauvat. Ja taas kerran valtio (yhteisö, jonka jäsen olet) tulee ottamaan hirmuiset määrät velkaa, että voi pelastaa yksityiset osakeyhtiöt.

p.s
Pankeissa toteutuu monopolikapitalismin (jotkut sanovat tätä kommunismiksi, mutta itse kutsun sitä Toverikapitalismiksi) periaate täydellisesti: Voitot yksityistetään ja tappiot kansallistetaan.

Ei kommentteja: