10.2.2011

Klassista eeppistä epäonnistumista parhaimmillaan.

Kiitoksia Paljastetaan rahan valhe! -ryhmän Herra Osterman:lle.

Rahaa tyhjästä - pankkien taikatemppu
... Pankit toki lainaavat rahaa, joka heillä on vain symbolisesti. Jos joku siis lainaa rahaa pankista, syntyy siitä pankille kirjanpidollinen tili, joka on miinusmerkkinen. Jos tuo joku onnistuu maksamaan lainansa takaisin, tilin summaksi muuttuu taas nolla. Miinukset on kuitattu. Pankin tuotto on lainan korosta saatu voitto. Asiaan liittyvä väärinkäsitys perustuu siihen, että pankilla ei oikeastaan ole lainaamaansa rahaa. Sillä on tietty omavaraisuusaste, joka siltä vaaditaan. Se siis lainaa rahaa kirjanpidollisesti.
...
Herra Lasanen kuvailee ponzin, tarkemmin sanoen velkapyramidiponzihuijauksen, mutta ei näe sitä. Aivan ällistyttävää! Klassista eeppistä epäonnistumista parhaimmillaan.

"Öö... Tää pankki täs niinku kikkailee sulle euron, niinku silleen laillisella kirjanpitokikkailulla. Sit sun täytyy maksaa tästä eurost' sillee korkoja, joita se ei niinku luonu, koska se lainaa vain just sen rahan, siis sen pääoman, jonka sä niinku lainaat. Joo. ja sitte ne niinku nollautuu ku se maksetaan takas. Mut ne korot on sit sen voittoo."

Kapteeni Picard!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Indeed. *double facepalm*