8.1.2011

Kehäpäätelmäristiriita oireyhtymä.

2011 – THE YEAR OF CATCH-22
...
The United States and its leaders are stuck in their own Catch 22. They need the economy to improve in order to generate jobs, but the economy can only improve if people have jobs. They need the economy to recover in order to improve our deficit situation, but if the economy really recovers long term interest rates will increase, further depressing the housing market and increasing the interest expense burden for the US, therefore increasing the deficit. A recovering economy would result in more production and consumption, which would result in more oil consumption driving the price above $100 per barrel, therefore depressing the economy. Americans must save for their retirements as 10,000 Baby Boomers turn 65 every day, but if the savings rate goes back to 10%, the economy will collapse due to lack of consumption. Consumer expenditures account for 71% of GDP and need to revert back to 65% for the US to have a balanced sustainable economy, but a reduction in consumer spending will push the US back into recession, reducing tax revenues and increasing deficits. You can see why Catch 22 is the theme for 2011.
...
Huono Suomennos:
...
Ameriikan ihmemaa ja sen harhaanjohtajat ovat jumissa omassa Catch 22:ssa. Heillä on tarve taloudelliselle kasvulle, mutta talous kasvaa vain jos ihmisillä on työtä. Heillä on tarve taloudelliselle elpymiselle alentaakseen alijäämiä, mutta jos talous todella elpyy pitkät korot nousevat, heikentäen entisestään asuntomarkkinoita sekä kasvattaen ameriikan korkokulu-taakkaa, siten kasvattaen alijäämiä. Elpyvä talous tarkoittaisi enemmän tuotantoa sekä kuluttamista, joka johtaisi entistä suurempaan öljynkulutukseen ajaen öljyn hinnan yli 100 dollariin tynnyriltä, täten heikentäen taloutta. Ameriikkalaisten täytyy säästää eläkkeisiinsä kun 10,000 Suuresta ikäluokasta (Baby boomers) täyttää 65 joka päivä, mutta jos säästämisaste kasvaa takaisin 10%, talous romahtaa kulutuksen puutteeseen. Kulutusmenojen osuus on 71% BKT:sta ja sen täytyisi palautua takaisin 65% että ameriikan ihmemaan talous olisi kestävä ja tasapainossa, mutta kulutuksen supistaminen työntää ameriikan taantumaan, alentaen verotuloja ja kasvattaen alijäämiä. Voit nähdä, miksi Catch 22 on teemana 2011.
...

Catch 22 ei tarkoitta erästä oireyhtymää, vaan kehäpäätelmäristiriitaa. Tarkemmin sanoen tilannetta, jossa yksilö (tai valtio) häviää aina, tekipä hän mitä hyvänsä.

Todellinen Catch 22 on tässä:
Ennen kuin euro/dollari/jne voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin).
Ameriikan ihmemaan tapauksessa tämä tarkoittaa seuraavaa:
Ennen kuin talous voi kasvaa täytyy kansalaisten ottaa velkaa ja kuluttaa se eteenpäin.
Velka = Ostovoima = Työpaikka.
Velkaan perustuva rahajärjestelmä on ameriikan ihmemaan sekä euvostoliiton todellinen Catch 22.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kun näitä asioita tarkistelee tulee mieleen mysteeri: Tietävätkö "harhaanjohtajat" itsekkään näistä asioista? Onko tällä kaikella jokin muu syy kuin ahneus?

Miksi lyödään päätä seinään kerta toisensa jälkeen?

Tiedän että vastausta ei luultavasti tulla koskaan saamaan mutta ei sillä loppujen lopuksi mitään merkitystä olekaan....Tilanne on mikä se on ja se muuttuu vain jos enemmistö haluaa sen muuttuvan....

Ebolakani kirjoitti...

Suurimmalla osalla harhaanjohtajista ei ole minkäänlaista aavistustakaan mikä on rahan "syntymekanismi" ja mitä se tarkoittaa.

Niillä harvoilla, jotka järjestelmän tietävät ja tuntevat ei näytä olevan minkäänlaista kiinnostusta sen muuttamiseen. mm. Herra Niinistö. Sailas, Katainen (näin muutaman mainitakseni).

Ahneus näyttelee tärkeää osaa bisnesmaailmassa, ja tämä maailma on mitä suurimmassa määrin "tunkeutunut" mukaan poliitiikkaan , ja tästä johtuen yhteiskuntajärjestelmämme on muuttunut... mielenkiintoiseksi.

Tilanne todellakin muuttuu vasta sitten kun enemmistö on sitä mieltä.

Mutta ennen tätä muutosta, ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, yhteiskuntajärjestelmämme tulee degeneroitumaan neofeodaaliseksi.

Ehkä tässä käy niin, että potilas paranee vasta sitten kun on kärsinyt tarpeeksi ja sanoo: Nyt riittää!

Anonyymi kirjoitti...

Minusta ahneus tai tietämättömyys ei ole pelkästään ongelma. Yksi suurimmista ongelmista on järkkymätön usko ja parempi "ymmärrys" taloustieteeseen, joka ei ole edes tiedettä missään muodossa. Olen yli vuoden hakannut päätäni seinään kansantaloustieteen, ekonomian ym. "asiantuntijoiden" kanssa. Ei ole mitään artikkelia, kirjaa, blogia, kirjoitusta, ajatusta, hajatelmaa, päätelmää, joka pystyy millään muuttamaan syvää uskonnollissävytteistä suhtautumista nykyjärjestelmään.

Näiden "asiantuntijoiden" mukaan esim. velkaongelma on ikävä tosiasia, mutta rahajärjestelmä ei ole sen syy, vaan tuhlailevat valtiot ja typerät ihmiset, jotka ottavat liikaa lainaa yli oman maksukykynsä.

Tämä on mielestäni suurin ongelma, järkevät koulutetut ihmiset eivät näe mitään ongelmaa oikeasti Fedissä, EKP:ssä, keskuspankkikartellissa, Rothchildien, Rockefellereiden ja muiden parasiittien käsittämättömässä vallassa, suuryritysten kontrolloimassa kommunistisessa järjestelmässä, joka on poistanut kaiken aidon kilpailun. Myöskään Wall Street tai Lontoo City ei ole näille ihmisille ongelma.

Mikään tämä tule muuttumaan koskaan... mitään rahareformia ei tule, vaan menemme Herra Kanin kuvailemaan neo-feodaaliyhteiskuntaan.

Ehkä, siis ehkä, ne joilla on kertynyt kultaa ja hopeaa voivat hetken ostella jotain kivaa kunnes joku FIAT-maailmanyhteisvaluutta tulee voimaan ja kumoaa kaiken muun rahan.

--Pietro

Anonymous kirjoitti...

Kiinnostavia kommentteja. Empatiaa Anonyymille, joka huomaa taloustieteen akateemisten harjoittajien kapeakatseisuuden.
Talousdemokratiaan tutustuessa on tullut usein esiin kuinka esimerkiksi historiaa on sensuroitu ja kirjoitettu voittajien eli velkapyramidiponzin ylläpitäjien näkökulmasta.
Eivätkö suuret uskonnot periaatteessa tuomitse koronkiskonnan? Kristinuskokin?
Osoittaa velkaperusteisen rahajärjestelmän kertakaikkista ylivertaisuutta inhimillisen (150 maata kuuluu...) toiminnan ylimpänä hallinnoijana, ettei mikään akateeminen, taivaallinen tai maallinen voima näytä kykenevän valhetta paljastamaan ja hirviötä tuhoamaan.
Prof. Michael Hudson puhuu loisesta (linkki fb:n Rahan valheessa), joka on vallannut isäntänsä aivot.
Siinäpä sitten ihmiskunta hitaasti heittää henkensä kun loinen aterioi itsensä kylläiseksi...
Inha, groteski mielikuva tuo professori Hudsonin ajatus. Sen osuvuutta ei voi kuitenkaan epäillä.
Tosi on, että loisen pullean vatsan sisällä istutaan ykkösluokassa (ainakin hetki vielä), siellä kuljetetaan aivoilla ja ymmärryksellä varustettuja matkustajia, jotka katselevat tragediaa mutta eivät tee mitään sen estämiseksi.
Onko loisen erittämä myrkky halvaannuttanut myös matkustajat? (Katainen, Niinistö, Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen sekä kasvava joukko poliitikkoja, median edustajia ja virkamiehiä, jotka päivä päivältä suorasukaisemmin kommentoivat finanssikriisin pahenemista.)

Ebolakani kirjoitti...

Poliitikoissa on se jännä puoli, että he tekevät just-ja-täsmälleen niin kuin heitä hallitsevat käskevät.

Tällä hetkellä kansa ei hallitse harhaanjohtajiaan, ja siksipä he eivät tee mitään sellaista joka niitä (kansalaisia) hyödyttäisi.

Ja mitä tulee taloustieteeseen... se on uskonto.