17.11.2010

Huomaako joku muukin tässä jotain äärimmäisen omituista?

Ireland Prepares to Open Books as EU Weighs Help for Banks
...
Finance chiefs from the 16-country euro area said the joint assessment will determine whether Ireland can patch up the banking system on its own or needs to fall back on the EU-IMF 750 billion-euro ($1 trillion) rescue fund. 
...
Huono Suomennos:
...
Euvostoliiton 16 talouspäällikköä sanoivat, että yhteinen arvointi päättää voiko Irlanti korjata pankkijärjestelmänsä itse vai täytyykö sen turvautua EU-IMF 750 miljardin euron (1 biljoona dollaria) pelastusrahastoon.
...
Samasta aiheesta: Banks' Exposure Stirs EU Contagion Worries
...
European banks were sitting on more than $650 billion of exposure to Ireland as of March 31, according to the Bank for International Settlements.
...
Huono Suomennos:
...
Euvostoliitton pankit istuivat yli 650 miljardin dollarin altistuksen päällä Irlantiin Maaliskuusta 31 lukien, Kansainvälinen järjestelypankin mukaan.
...
(Huono Suomennos: Ulkomaalaisten pankkien altistus Irlantiin kansakunnan mukaan, miljardeissa dollareissa)

Mietitäänpäs tätä hetki...
CIA:n faktakirjan mukaan vuonna 2009 Irlannin ulkomainen bruttovelka oli ~2.2. biljoonaa dollaria. Toisin sanoen: Irlanti, jossa asuu noin 6.2 miljoonaa kansalaista, on 1.6 biljoonan euron edestä velkaa yksityisille osakeyhtiöille, joita pankeiksi kutsutaan.
Nyt sitten Irlantia yritetään "pelastaa" antamalla sille lisää lainaa, että se voi maksaa velkansa näille yksityisille osakeyhtiöille.
Tämä laina, eli "pelastuspaketti" tulee euroalueen pelastusrahastosta (EFSF).
Tämän rahaston rahat ovat muut euvostoliiton maat lainanneet yksityisiltä osakeyhtiöiltä, joita pankeiksi kutsutaan.
Huomaako joku muukin tässä jotain äärimmäisen omituista?

4 kommenttia:

Mies Hyvinkäältä kirjoitti...

Pankit ovat huomanneet, että nyt on oiva tilaisuus saada lainatulle rahalle (eli sijoittajien riskeille), alunperin papereista pois unohtuneet takaajat.

Sijoittajat eivät itse tähän takaushommaan suostu. Eli pankkien ei anneta kaatua.

Kokeillaan, että jospa yhteiskunnat suostuisivat takaajiksi ?

Korkojen nousun uhkaa tullaan käyttämään kiristyskeinonona, jotta ns. "pelastuspaketit" saadaan menemään läpi eri maiden päättäjille.

Kenties pankit tulevat kokeilemaankin hetkellistä korkojen nostoa, jos pelkät puheet ja analyysit korkojen noususta eivät auta. Korkotasoa tullaan nostamaan ikäänkuin varoituslaukauksena.

Muita keinoja ovat mm. lainamarginaalien kallistumiset ja muut velkarahan "hintaa" nostavat tekijät. Sitä samaa asiaa eli korkoa, eli rahan hintaa, ne kaikki ihmeelliset lainan ohella maksettavat lisäkkeet loppujen lopuksi tarkoittavat.

Muistettakoon, että velkarahan kalleus, eli lainakorkojen pumppaaminen ylös, ei auta pankkeja siinä liikeideassa, joka on niiden ydintoimintaa.

Korkeiden korkojen vallitessa raha ei mene kaupaksi. Harva ottaa siinä tilanteessa lisää velkaa.
Tulee väkisinkin lisää luottotappioita.
Talletuskorot nousevat. Raha ei liiku. Lainojen vakuusarvot tuppaavat laskemaan vain lisää.

Jenkkilässä on hyvää esimerkkejä siitä, mitä hyötyä pankeille on luottotappion tuloksena haltuunsa tulleesta omaisuudesta.

Ei mitään hyötyä. Se pitäisi myydä alentuneeseen markkinahintaan, joka vain kiihdyttäisi uusien luottotappioiden syntymistä.

Vakuusarvojen pudotushan tässä Irlannin tapauksessakin on suurelta osaltaan syynä.

Näillä puheilla velkakriisistä, ja pelastuspaketeilla, yritetään nyt saada korjausta menetetyille vakuusarvoille ja muille vastaaville tappioille.

Mr. Crow kirjoitti...

Et vastannut kysymyksiini ...:(
Vai eikö tullut perille?

Ebolakani kirjoitti...

Mr. Crow.
Vastasin yhteen kysymyksistäsi tässä: http://ebolakani.blogspot.com/2010/11/lyhyt-naytelma-nimeltaan-fed.html

Loput kaksi on tulee perässä.

Mr.Crow kirjoitti...

Ai, en huomannut :/ no kiits huomautuksesta ....