22.11.2010

Vai myytiinkö ne jo?

Kiitoksia Herra Osterman
Uusipaavalniemi ja Korkman napit vastakkain
Uusipaavalniemi ennusti taannoin, että koko Suomi ajautuu konkurssiin puolentoista vuoden päästä. Onko tämä mahdollista?

Korkman: Ei tule tapahtumaan. Suomen julkisella sektorilla ei ole tällä haavaa edes nettovelkaa, sillä on edelleen enemmän rahoitussaatavia kuin velkoja.

...
Hmm...
Näin Talouselämä laskee tunnusluvut
* Gearing, % on 100 x (nettovelat/oma pääoma). Nettovelat saadaan, kun korollisista veloista vähennetään rahoitusomaisuuden likvidit varat. Nettovelat on siis se velkojen määrä, joka jäisi jäljelle, jos yritys käyttäisi kaikki likvidit varansa velkojen maksuun.
Tai
Gearing-%
Gearing-prosentti eli velkaantumisaste on nettovelan suhde omaan pääomaan. Nettovelka saadaan vähentämällä pitkäaikaisten ja lyhytaikaisten velkojen ja saatujen ennakoiden summasta kassavarat ja pankkisaamiset sekä rahoitusarvopaperit. Omaan pääomaan lisätään vähemmistöosuudet. 
Suomeksi: Velkaa myönnetään (yleensä) vakuutta vastaan. Julkisella sektorilla on vakuuksia (omaisuutta). Ja tämä omaisuus myydän jos-ja-kun velkoja ei saada kuitattua muulla tavalla (mikä on se todennäköisin vaihtoehto).

Ei muuta kuin lisää velkaa ottamaan! Ehkäpä noista pohjavesistä saadaan muutama euro, sitten kun huono päivä tulee. Vai myytiinkö ne jo?

1 kommentti:

Mr. Crow kirjoitti...

Pohjavesivarannoista eli "suomen öljystä" ei ole paljoa medioissa puhuttu. Lienevätkö "bisnesmiehet" sopineet jo kaupoista ulkomaisten yritysten kanssa? Kiinnostaisi tosiaan tietää miten asian laita oikeasti on....

Ps. Kiitoksia vielä että huomioit kysymykseni. Minä pönttö en huomannut lukea vaikka selvästi oli näytillä.