28.11.2010

Herra Rehn möläytti.

EU's Rehn eyes private investors' role in rescue
...
He confirmed that the current rescue programme, until 2013, would not involve any haircuts for bondholders.
...
Huono Suomennos:
...
Hän vahvisti, että nykyiseen pelastusohjelmaan, ennen 2013, ei kuulu minkäänlaisia "tukanleikkuita" velkakirjojen omistajille.
...
Ai miksiköhän? Varmaan tästä syystä: Bondholders will sue every sovereign
Bondmarket association says bondholders should be able to sue sovereigns and have recourse to their assets.
...
Huono Suomennos:
Velkakirjamarkkina yhdistys kertoo velkakirjojen omistajille, että he voivat haastaa valtion oikeuteen ja saada turvaa (recourse?) omaisuudelleen.
...
Suomeksi sanottuna tämä koko homma tarkoittaa tätä: Olli Rehn: No Haircuts For Senior Bondholders
So here is the Irish bailout in a nutshell: senior bondholders impairment: zero; Irish pensioners impairment: about 100%. ...
Huono Suomennos:
Tässäpä Irlannin taloudellinen pelastusohjelma pähkinänkuoressa: vanhemmat velkakirjan haltijat arvonalennus: nolla; Irlantilaiset eläkeläiset arvonalennus: noin 100 prosenttia.
Muusta viis, koska se on itsestään selvää.
Herra Rehn möläytti juuri, että vuoteen 2013 mennessä kannattaa hankkiutua eroon kaikista euvostoliiton valtionvelkakirjoista.

Ja mitäs sitten tapahtui, sen näemme ensi jaksossa.

:)

EDIT:
Asia ei ollutkaan näin yksinkertainen, vaan heti kerta heitolla absurdimpi: Suomi ei saanut vakuuksia Irlanti-lainoille
...
Vuoden 2013 kesäkuusta lähtien kaikkiin euroalueella liikkeelle laskettaviin valtionlainoihin tulee yhteistoimintalauseke mahdollisen velkakriisin varalta.

Sen lisäksi perustetaan rahoitusväline,joka auttaa likviditeettiongelmiin joutunutta maata.

Jos kriisimaan ongelmat ovat syvemmällä kuin käteisen puutteessa, käynnistyy velkajärjestely, joka saattaa johtaa lainojen takaisinmaksuaikojen pidentämiseen tai arvonalennuksiin. Velkajärjestelyn käynnistämisestä päätetään aina tapauskohtaisesti.

...
Suomeksi sanottuna: Kun valtio myy velkakirjojaan, ne luodaan tyhjästä. Vakuutena tälle lainalle on vain-ja-ainoastaan lupaus maksaa ne takaisin kansalaisia verottamalla (tai ns. yhteistä omaisuutta myymällä). Tämä tarkoittaa sitä, että korot maksetaan edelleenkin omasta tai toisen ottamasta lainasta (velkapyramidiponzihuijaus). Näin ollen on äärimmäisen todennäköistä, että velkakirjoja myöntänyt valtio tulee ajautumaan mm. likvideettiongelmiin. Samaan syssyyn luodaan rahoitusväline, jonka pitäisi siis taata näille velkakirjojen ostajille ("sijoittajille") täydellinen riskittömyys.
Tällä kokonaisuudella yritetään, siis nimenomaan yritetään, pitää korot alhaisina. Tämä ei tule onnistumaan.

Ei kommentteja: