8.11.2010

Ameriikan ihmemaan uutisia. Vol 7.

Fediltä 600 miljardia elvytykseen
Yhdysvaltain keskuspankki aikoo käyttää 600 miljardia dollaria valtionlainojen ostoihin kesäkuun loppuun 2011 mennessä. Osto-ohjelmansa Fed aloittaa noin 75 miljardin dollarin satsauksilla tämän kuun aikana. 
...
Samasta aiheesta: What the Fed did and why: supporting the recovery and sustaining price stability
(Kirjoittajana itse Herra Ben S. Bernanke.)
This approach eased financial conditions in the past and, so far, looks to be effective again. Stock prices rose and long-term interest rates fell when investors began to anticipate the most recent action. ... And higher stock prices will boost consumer wealth and help increase confidence, which can also spur spending. Increased spending will lead to higher incomes and profits that, in a virtuous circle, will further support economic expansion. 
...
Huono Suomennos:
Tämä lähestymistapa helpotti taloudellisia olosuhteita aiemmin, ja toistaiseksi, näyttäisi olevan edelleenkin tehokas. Osakekurssit noususivat ja pitkäaikaiset korot laskivat, kun sijoittajat alkoivat ennakoida viimeisinta toimenpidettä. ... Ja korkeammat osakekurssit lisäävät kuluttajien hyvinvointia sekä auttaa lisäämään luottamusta, joka voi myös kannustaa kuluttamiseen. Lisännyt kuluttaminen johtaa korkeampiin tuloihin ja voittoihin, positiivisessa kierteessä, joka edelleenkin tukee talouskasvua....
Ameriikan ihmemaan keskuspankki ostelee päämärkänä osakkeita sekä valtionvelkakirjoja.
Valtionvelkakirjoihin kulutetut rahat menevät (vain osittain) julkisen sektorin palkkoina ja/tai muina etuisuuksina kiertoon. Tämä auttaa Joe/Jane "Basic" Worker:ä ehkä hieman. Mutta osakkeisiin kulutettu raha taas...
...ylin yksi prosentti kotitalouksista omistaa 38,3% kaikista yksityisessä omistuksessa pidetyistä osakkeista, 60,6% taloudellisesta arvopapereista ja 62,4% yritysten pääomasta. Ylin 10% omistaa 80% - 90% osakkeista, joukkovelkakirjalainoista, rahastoista ja yritysten pääomasta, ja yli 75% ei-koti kiinteistöjä. ... voimme sanoa, että vain 10% ihmisistä omistaa amerikaan ihmemaan.
(Jos tässä olisi otsikko siinä lukisi jotain järkevää.)
Eli mitä tapahtuu kun miljardeja ja taas miljardeja dollareita tulostetaan ja syydetään vain 10%:lle ameriikan ihmemaan ihmisistä? Ei mitään sellaista, mikä auttaisi Joe/Jane "Basic" Worker:ä.
Syy tähän on äärimmäisen yksinkertainen:
Ei ole olemassa minkäänlaista valumaefektiä. Tämä on huuhaata. Ja syy tähän on äärimmäisen yksinkertainen: Rikkaita on yksinkertaisesti niin vähän, ettei heidän kulutuksellaan ole minkäänlaista merkitystä yhtään mihinkään.
(Tästä se kilpailukyky paranee!)
Suomeksi sanottuna: Tämä(kin) pelastuspaketti, stimulus.. mikä lie, on taas kerran tarkoitettu vain-ja-ainoastaan rikkaiden pelastamiseen.

Mikäs siinä, jos on rikas. :)

Ei kommentteja: