4.10.2010

Pikku Tim.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri: Kauppasotaa ei tule
Yhdysvaltalaispäättäjät ovat vaatineet äänekkäästi kiinalaisia vahvistamaan valuuttaansa juania. Kuluneella viikolla Yhdysvaltain edustajainhuone päätti laista, joka sallii yhtiöitä anoa tullia kiinalaisille tuontituotteille. Tullilla kompensoidaan heikon juanin aiheuttamia vaikutuksia amerikkalaisyhtiölle.
...
– Meillä ei tule olemaan valuuttasotaa, Geithner sanoi konferenssissa.
...
Ensinnäkin, Kiinan keskuspankki tekee täsmälleen sitä, mitä kaikkien muiden maiden (jopa ameriikan ihmemaan) keskuspankit: Manipuloivat maan valuutan "arvoa". Tätä varten ne on luotu ja tämä on niiden tarkoitus.

Toiseksi, ameriikan harhaanjohtajien perusteluissa "Kiinan valuutan "arvon" on noustava, että ameriikan teollisuus palaisi takaisin ja työllisyys kasvaisi" on kaksi pienen pientä teknistä ongelmaa.
1. Ameriikan ihmemaan velkataakka aiheuttaa sen, ettei se kykene tuottamaan juuri minkäänlaisia tuotteita, jotka olisivat "kilpailukykyisiä" maailman markkinoilla ilman järjettömiä tukiaisia (subventio) valtiolta.
2. Mikäli ameriikkalaiset haluaisivat nostaa maansa "viennillä vaurauteen" heidän täytyisi saada aikaiseksi vähintään 5 biljoonan dollarin edestä vientituloja (2 biljoonaa korkoihin + 3 biljoonaa lyhennyksiin). Tämä on täysin mahdoton määrä.
Kaksi syytä:
- Jos-ja-kun ameriikan ihmemaalla on taseessaan ylijäämä, on jollain toisella maalla alijäämä. Tällä hetkellä ei ole olemassa mitään maata, jonka velkapyramidiponzihuijaus kykenisi rahoittamaan tällaista ostoryntäystä. (Niinpä niin. Ennen kuin euro, jeni, jne voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin).) Tämä ei johdu siitä, etteikö rahaa voitaisi luoda tyhjästä. Vaan sitä, että olemassa oleva velkataakka on liian suuri.
- Vuonna 2009 koko maailman BKT oli 58 biljoonaa (laskua vuodesta 2007 yli 7 biljoonaa). Ameriikan ihmemaan "pelastamiseen" täytyisi käyttää ~3% koko maailman BKT:sta. Tämä ei yksinkertaisesti ole mahdollista. (Kaiken lisäksi BKT koostuu suurimmalta osaltaan euron, dollarin ja jne. siirtelystä oikeasta kädestä vasempaan.)

Kolmanneksi, Herra Geithner on varsin oikeassa sanoessaan, ettei tule olemaan mitään "valuuttasotaa".
Juu-ja-joo! Sveitsin, Japanin, Meksikon, Brasilian sekä Perun (juu-u! Peru) keskuspankit ostavat päämärkänä dollareita. Ja tästä syystä useat olettavat, että tämä on sitä "valuuttasotaa". Varsinkin kun harhaanjohtajat perustelevat tätä touhua valuutan "arvon" alentamisella, että vientituotteiden hinnat pysyisivät kilpailukykyisinä.
Todellisuus on huomattavasti ha-ha-hauskempi: How the Chicago Boys Wrecked the Economy
...central banks in other countries buy dollars not because they think dollar assets are a “good buy,” but because if they did NOT recycle their trade surpluses and U.S. buyout spending and military spending by buying U.S. Treasury, Fannie Mae and other bonds, their currencies would rise against the dollar. This would price their exporters out of dollarized world markets. So the United States can spend money and get a free ride.
...
Huono Suomennos:
...muiden maiden keskuspankit eivät osta dollareita siksi, että he ajattelisivat dollarin oleva "hyvä ostos", vaan siksi koska jos ne eivät kierrättäisi kauppataseen ylijäämää ja Ameriikan ihmemaan yritysostoja sekä sotilasmenoja ostamalla sen (ameriikan) valtiovarainministeriön, Fannie Mae ja muiden velkakirjoja, niiden valuutat nousisivat suhteessa dollariin. Tämä hinnoittelisi heidän vientituotteensa ulos dollarisoiduilta markkinoilta. Joten ameriikan ihmemaa voi kuluttaa rahaa ja saa ilmaisen kyydin.
...
(Video kyseisestä aiheesta: Max Keiser and Michael Hudson on Super Imperialism & War Spending )
Suomeksi sanottuna: Ei ole olemassa "valuuttasotaa". Nykyjärjestelmässä tällaista ei voi olla edes olemassa! On vain keskuspankkikartelli, joka "antaa" ameriikan ihmemaalle eri maiden valuuttoja, että se voi kuluttaa (tai vaihtaa) ne parhaaksi näkemällään tavalla.
Nimittäin kun ameriikka lähtee sotaan me (yli 150 maata) maksamme sen. Tämä on keskuspankkikartellin ensisijainen tarkoitus.

Herra Keiser julisti vähän aikaa sitten, että WWIII on peruttu. Herra Kani on hieman eri mieltä.

Ei kommentteja: