14.8.2010

Lama by Eläke!

Hidas lama
Seuraavien 10 vuoden aikana tapahtuva työvoiman supistuminen (n. 5%-yksikköä) aiheuttaa suurin piirtein yhtä suuren työllisten määrän laskun kuin vasta päättynyt lama. Tästä "itsenäisyyden ajan pahimmasta" lamasta seurasi nykyinen, suurimmillaan yli 10 miljardin euron suuruinen budjettivaje, joka yleisesti mielletään Kataisen mainitseman leikkaustarpeen pääsyyksi. Tulossa on kuitenkin vastaavan kokoinen, vaikkakin hitaasti etenevä "lama", joka aiheutuu siitä, että suomalaisia poistuu työelämästä enemmän kuin heitä siihen tulee. Sopeutustoimilla pitäisi varautua tästä aiheutuvaan verotulojen laskuun ja menojen kasvuun.

Valitettavasti vaikeudet eivät lopu vuonna 2020. Väestön ikääntymisestä aiheutuvasta "lamasta" ei nimittäin toivuta, sillä työvoiman supistuminen jatkuu hieman hitaampana koko seuraavankin vuosikymmenen. Kaiken kaikkiaan Suomen työikäisen väestön osuus laskee lähes 8 %-yksikköä, kun se EU:ssa laskee alle 5 %-yksikköä. Tästä syystä valtiovarainministeriössä varmaankin ajatellaan, että Suomen julkisen talouden pitää olla EU:n parhaimmassa kunnossa.
Samasta aiheesta, mutta rapakon takaa: Happy Birthday, Social Security: Now Here's 22 Scary Facts About America's Pension Crisis
As the first of the 80 million Baby Boomers have begun to retire, it has become increasingly apparent that the United States is facing a pension crisis of unprecedented magnitude.  State and local government pension plans are woefully underfunded, dozens of large corporate pension plans either have collapsed or are on the verge of collapsing, Social Security is a complete and total financial disaster and about half of all Americans essentially have nothing saved up for retirement.
...
Huono Suomennos:
Kun ensimmäiset 80 miljoonaa Suuren ikäluokan edustajaa ovat alkaneet siirtymään eläkkeelle, on käynyt yhä ilmeisemmäksi, että ameriikan ihmemaalla on edessään ennennäkemättömän laaja eläkekriisi. Valtion ja osavaltioiden eläkejärjestelyt ovat valitettavan alirahoitettuja, kymmenien suuryritysten eläkejärjestelyt ovat joko romahtaneet tai sen partaalla, sosiaaliturva on täydellisesti ja kokonaisuudessaan taloudellinen katastrofi ja noin puolella kaikista ameriikkalaisista on jotain säästettynä eläkkeelle jääntiä varten.
...
Ja tästä jälkiruuaksi 22 pelottavaa faktaa ameriikan eläkekriisistä.

Herra Kani on ihmeissään.  Kuka tahansa kykenee laskemaan, ettei nykyinen eläkejärjestelmämme voi yksinkertaisesti toimia. Ja kuitenkin täsmälleen samankaltainen eläkejärjestelmä on implementoitu... ties kuinka moneen maahan. Ja ne ovat kaikki kaatumassa. Miksi?
Siksi koska eläkejärjestelmämme on pohjimmiltaan ponzi!
Eläkepotin suuruus johtuu osaltaan siitä, paljonko on maksajia. Tämä on riippuvainen, kuinka paljon on työiässä olevia maksajia, ja toisaalta siitä, kuinka paljon on eläkeläisiä.
Suomeksi: 1/4 osaa maksettavista eläkkeistä tulee rahastoista. Loput maksavat ne jotka ovat n.y.t tänään töissä!

Mietitäänpäs tätä hetki.
Ennen kuin euro/dollari/jne. voidaan kuluttaa, se täytyy lainata (korolla tietenkin).
Rahaa ei ole olemassa ennen kuin joku menee ja lainaa sen pankista. Korot pitävät huolen siitä, että pankkiin täytyy palauttaa enemmän rahaa kuin sieltä on saatu. Tämä taas tarkoittaa sitä, että korot maksetaan joko omasta tai toisen lainaamasta rahasta. Ja kaikki tämä tarkoittaa sitä, ettei yksikään velallinen voi maksaa pankilta lainaamaansa rahaa (korkoineen) takaisin, ellei joku muu ole lainannut hänen jälkeensä.
Velka = Ostovoima = Työpaikka.
Joskus kaaauuuuaaaan sitten suurin osa Suomen työvoimasta oli töissä vientiteollisuudessa. Tämä ei ole pitänyt paikansa enää pitkään aikaan. Pääasiallinen syy tähän on offshoring toiminnassa. Tuottavat työpaikat on siiretty/viedään ulkomaille. Tarkoittaa vain sitä, että edelliset nousukaudet ovat perustuneet velalle. Tällä tavoin taloutemme on pyörinyt yli kaksikymmentä vuotta.
Inflaatio
Ennen euroon liittymistä Suomen (keskus)pankin inflaatiotavoite oli 2-3%. Euvostoliiton keskuspankki on sitoutunut noin 2% inflaatioon 2-5 vuoden aikajänteellä. Tarkoittaa sitä, että rahan "arvo" laskee ~50% hieman alta 20 vuodessa.

Lasketaan:
Mikäli Suomi ei saa ulkomailta "velatonta rahaa" viemällä tavaraa niin maan prkeleesti, tulee velkapyramidiponzihuijaus kuivumaan kokoon ja kaikki raha "imeytyy" takaisin sinne mistä se tulikin: Pankkiin. 
+
Mikäli julkinen ja/tai yksityinen velkaantuminen ei jatku, tai jopa kasva, juuri kukaan ei tule olemaan töissä. Ja kaikki raha "imeytyy" takaisin sinne mistä se tulikin: Pankkiin.  
+ 
Inflaation takia rahastoilla voidaan pyyhkiä pyllyä. Hieno idea, mutta väärä taloudellinen järjestelmä.  
= 
Hevletin suuri vero- ja velkataakka, joka vie loputkin rippeet mahdollisesta "kilpailukyvystä" globaaleilla markkinoilla.

Patti, shakki ja matti-teppo. Lama by Eläke! Ja kaiken syynä on rahan "syntymekanismi".
Hahhahaaaa! Eikääh!


 

Ei kommentteja: