13.4.2010

Taloudellinenvetypommi.

Kiina painaa jarrua
Kiinan keskuspankki tiedottaa maan pankkien lainakannan olleen maaliskuun lopussa 24% viimevuotista suuremman. Huikea kasvuvauhti tuokin, mutta jälleen selvästi hitaampi kuin edellisinä kuukausina. Vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana rahaa lainattiin pankeista 2.6 biljoonan juanin arvosta, kun summa vuosi sitten oli 4.6 biljoonaa. Vaikuttaa siltä, että jalka jarrupolkimella käy yhä raskaammaksi.
...
Nyt pitää hieman alustaa.
Jokaikinen Juani, joka on lainattu, on luotu tyhjästä. Tämän lisäksi ne lainattiin eteenpäin korolla.
Tämä tarkoittaa sitä, että pankkiin on vietävä (maksettava) enemmän rahaa kuin sieltä otettiin (lainattiin).
Jos maassa ei harrasteta todella kovaa tuloerojen tasoittamista mm. veroilla, tai jos velallinen ei asu ja työskentele sellaisella alueella missä kulutetaan paljon rahaa (lainattua tai "velatonta"), tai jos lainojen nostaminen eli velkaantuminen ei kasva, ei velkapyramidiponzi pysy kasassa.

Nyt jos-ja-kun pankit laittavat lainahanat kiinni (syystä tai toisesta). Kaikki lainattu raha (yleensä kierrossa oleva rahamäärä) "imeytyy" lainanhoitomaksujen myötä takaisin sinne mistä se alunperin tulikin: pankkiin. Ja koko velkapyramidiponzi kuivuu kasaan. Tämä tarkoittaa massiivista konkurssiaaltoa, työttömyyttä, maksuhäiriöitä, lainanhoito-ongelma, kurjuutta ja köyhyyttä.
Sepäs oli kehno alustus. Eteenpäin!

Käytännöllisesti katsoen jokaisella harhaanjohtajalla on olemassa vähintäänkin yksi "sokea" piste ja yleensä se on raha (esimerkkejä Suomalaisista harhaanjohtajista). Mitä raha tarkoittaa, mitä se mahdollistaa ja ennen kaikkea mistä, miten ja kuinka se syntyy. Tälle "sokealle" pisteelle on olemassa monta syytä. En mene niihin sen syvemmälle. Mutta mutta.
Ainoa selitys miksi ja miten Kiinan harhaanjohtajat ovat sallineet tällaisen tilanteen syntymisen on se, etteivät he yksinkertaisesti ole ymmärtäneet mitä allekirjoittivat, kun sallivat keskuspankin tulostaa tyhjästä massiivisen stimulus/elvytyspaketin.
Kanista näyttää siltä, että Kiinan keskuspankki asetti, viritti ja laukaisi taloudellisenvetypommin stimulus/elvytyspaketin muodossa.
(Mielenkiintoisinta tässä on se, että yli 150 maan keskuspankit tekevät saumatonta yhteistyötä keskenään. Ihonväristä, uskonnosta, puolueesta saatikka kansalaisuudesta riippumatta.)

Olin aina olettanut, että Kiina tulee kaatumaan p****n puutteen takia, mutta nyt se tulee(kin) kaatumaan keskuspankkinsa aiheuttamaan kansantaloudelliseen katastrofiin.

2 kommenttia:

Ville Iivarinen kirjoitti...

Tästä en ole Herra Kanin kanssa ollenkaan samaa mieltä, sillä Kiinan pankkijärjestelmä on aika omanlaatuinen laitos, siellä nimittäin ei vaadita lainoja maksettavaksi takaisin ollenkaan. Näin kertoo Ellen Brown kiinalaisten touhuista: http://villeiivarinen.blogspot.com/2010/04/ellen-brown-kertoo-kiinan-rahasta.html

Ebolakani kirjoitti...

Juanissa ja Renminbissä on iso ero.
Ensinnäkin Renminbin "arvon" määrittelee valtio (tai keskuspankki) toisin kuin Juanin, jonka "arvon" määrittelee valuuttamarkkinat. Eli Juan on kelluva ja Renminbi on kiinteä valuutta.
Toiseksi Renminbi oli käytössä vain sisäisesti ja Juan ulkoisesti. Eli Kiinassa oli käytössä ns. kaksi valuuttajärjestelmä (sama kuin Kuubassa).
http://fi.wikipedia.org/wiki/Valuuttaj%C3%A4rjestelm%C3%A4
http://fi.wikipedia.org/wiki/Renminbi

Rouva (tai Neiti) Brown on oikeassa.
Jos-ja-kun valuutan "arvo" määritellään kiinteästi ja se on käytössä vain sisäisesti, kevyt 20% kasvu kierrossa olevassa rahamäärässä ei aiheuta inflaatiota. Tähän vaikuttaa myös kaksi muuta asiaa: kiinteät palkat sekä hintasäännöstely.

Herra Kani on oikeassa (nyt tulee iso jos).
Jos-ja-kun Juan on ainoa valuutta eli kaksi valuuttajärjestelmästä ollaan luovuttu/luopumassa.
Tätä ei Kani tiedä 100-varmaksi, mutta moni asia viittaa tähän.