19.4.2010

Mitä tekemistä rahoitusmarkkinoilla on velkapyramidiponzissa?

Euvostoliiton keskuspankin johtokunnan jäsen Lorenzo Bini Smaghi piti pienen puheen:
Speech by Lorenzo Bini Smaghi, Member of the Executive Board of the ECB
...
Financial markets are crucial players in a dynamic modern economy, channelling resources from savers to borrowers and allocating them to productive investment opportunities....
Huono Suomennos:
...
Rahoitusmarkkinat ovat ratkaisevia toimijoita nykyaikaisessa dynaamisessa taloudessa, ne kanavoivat varoja säästäjiltä lainanottajille ja kohdentaa ne tuottaviksi investointimahdollisuuksiksi.
...
Mietitäänpäs tätä hetki...
Mistä säästäjät ovat rahansa saaneet? Siten, että joku on ottanut velkaa ja kuluttanut sen kiertoon. Eli velka = ostovoima = työpaikka = säästöt.
Kuinka investointi muuttuu tuottavaksi? Siten, että joku ottaa velkaa ja kuluttaa sen kiertoon. Eli ostaa tuotteita joiden valmistamiseen investointi tehtiin.
Mistä raha investointeihin saadaan? Lainaamalla rahaa pankista tai säästöistä (joita ei olisi, ellei joku muu olisi ottanut velkaa ja kuluttanut sitä kiertoon).
Raha ei kerta kaikkiaan synny mitenkään muuten kuin velkana. Kaikki raha on velkaa.

Nyt sitten voidaan esittää äärettömän hyvä kysymys: mitä tekemistä rahoitusmarkkinoilla on velkapyramidiponzissa? Sen tarkoituksena on "tunneloida" rahaa (= velkaa) talouden tuottavasta osasta sen tuottamattomalle osalle.

Ei kommentteja: