25.3.2010

Nykyisessä velkapyramidiponzissa talouden ennustaminen on äärimmäisen yksinkertaista.

Metsään menee – ei voi mitään
Talousennustajat elävät poikkeuksellisen tiheässä sumussa. Näin voi päätellä eri ennustelaitosten ja pankkien näkemyksistä Suomen talouden kehityksestä tänä ja ensi vuonna.
Arviot Suomen tämän vuoden bruttokansantuotteen kasvusta eroavat 2,2 prosenttiyksikköä. Ensi vuoden kasvuennusteiden haarukka levenee 2,5 prosenttiyksikköön. 
Nykyisessä velkapyramidiponzissa talouden ennustaminen on äärimmäisen yksinkertaista. Talouspappien ei tarvitse tuijottaa kuin neljää indikaattoria ja he voivat sanoa onko luvassa kasvua on vai ei.
1. indikaattori on kotitalouksien velkaantuneisuus. Tämä on taloutemme moottori.
2. indikaattori on luottokanta. Tämä on moottorin polttoaineen syöttö (vähän niin-kuin). Lainahanat auki: luottokanta kasvaa = moottori käy. Lainahanat kiinni: luottokanta supistuu = moottori käy huonosti (ja sammuu lopulta kokonaan).
3. indikaattori on tuonti ja vienti. Mitä suuremmaksi vienti kasvaa, sitä paremmin moottori pysyy käynnissä. Mitä suuremmaksi tuonti kasvaa sitä huonommin moottori pysyy käynnissä (polttoainetta valuu ulos).
4. indikaattori on lainanhoitona maksettujen korkojen kierrätys. Tämä on hieman hankalampi tapaus selittää moottoriteknisillä metaforilla. Lainoista maksetaan korkoja (totta kai!). Mutta johtuen laillisesta kirjanpitokikkaulusta (rahan "syntymekanismi") korot maksetaan toisen tai omasta lainaamasta rahasta. Mitä vähemmän maksettuja korkoja kulutetaan kiertoon, sitä huonommin moottori käy ja sitä enemmän tarvitaan "syöttöä" kohdasta 2 tai 3.
(Mutta kuten aina. Asiat eivät ole aivan näin yksinkertaisia. Moottoriin polttoaineen syöttöön ja sen jakeluun vaikuttaa useita muitakin asioita. mm. tuloerojen jakaantuminen sekä ulkomaille maksetut osingot ja voitot...)

Kuten tiedämme kohta 2. eli luottokanta on supistumassa eli lainahanat ovat kiinni. Kohta 4. on ollut erittäin huono pitkän aikaa (korot kierrätetään takaisin uusina lainoina, jos tätäkään.).  Kohta 3. eli tuonti on ylittämässä viennin. Näin ollen kohta 1. eli kotitalouksien velkaantuneisuus ei voi enään kasvaa ja tähän on useita syitä.
Koko järjestelmä on leikannut kiinni (joku samperin idiootti pilasi hevletin hyvän ponzin).
Tämä ei ole tapahtunut ainoastaan Suomessa, vaan myös yli 150 maassa.

Niin kauan kuin talouspappimme eivät ota velkaa, velkaantumista, lainanhoitokuluja (korot) ja ennen kaikkea rahan "syntymekanismia" huomioon, heidän ennusteensa ovat täyttä huuhaata. Ne perustuvat "uskolle".
Ja näiden ihmisten suosituksien perusteella harhaanjohtajamme tekevät päätöksiään. En uskonut itsekkään, mutta näin se vain on.
(Taloususkonnon pappien dogmissa on valtavan suuri aukko)

Ei kommentteja: