14.3.2010

Mikäli Saksalaiset löisivät velkojiensa käteen kaiken (Saksassa) kierrossa olevan rahan, he kuolisivat nälkään.

EU close to Greece bail-out deal, officials say
Kreikka pelastetaan, koska euro on vaakalaudalla... Siinäpä oikeastaan tuon uutisen ydin.
Tämä pisti silmään:
Monet harhaanjohtajat ja talouspapit ovat sitä mieltä, että jos-ja-kun valtionvelka suhteutettuna bruttokansantuotteeseen huitelee 50% - 80% kohdilla, niin tämä ei ole mikään ongelma. Itse asiassa he ovat sitä mieltä, että vasta 90% paikkeilla kamelin selkä taittuu. Tämä maaginen 90% tarkoittaisi mm. sitä, että velanhoitokustannukset "syö" tulevan talouskasvun kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

Kani on (vähän) toista mieltä.
Ensinnäkin velka "syö" talouskasvua aina siihen asti kunnes se (velka) on hoidettu pois (tavalla tai toisella).
Toiseksi BKT:a ei voida suhteuttaa velkaan (tai voidaan mutta se on eräänlaista uuskieltä):
Velka on kiinteä "möykky" rahaa jota BKT ei ole (syy tähän on yhden euron siirtelyssä kädestä toiseen).
(Foliohattu päähän vie! (Vol 1.))
Ainoa raha, mistä yksikään maa voi velkojaan maksella, on kierrossa oleva rahamäärä.

Käännetäänpäs katse Saksaan.
CIA:n faktakirjan mukaan vuonna 2008 oli Saksassa kierrossa 5.019 biljoonan dollarin edestä euroja. Tämä on se rahamäärä, josta velat voidaan maksaa. (Kierrossa olevaa rahamäärää voidaan kasvattaa joko viennillä tai pankista lainaamalla.)
Julkista velkaa hoidetaan yksityisiltä kerätyillä veroilla. Näin ollen julkista ja yksityistä velkaa ei voida erottaa, koska ne vaikuttavat toisiinsa. Mitä enemmän julkinen sektori maksaa velkojaan, sitä vähemmän yksityinen sektori voi niitä maksaa. Ja toisin päin. Syynä tähän on se, että raha (jolla velkaa maksetaan) palautetaan sinne mistä se alun perin tulikin: pankkiin. Vuonna 2008 oli Saksan yksityinen ja julkinen (valtion) velka yhteensä 5,208 biljoonan dollaria.

Mikäli Saksalaiset löisivät velkojiensa käteen kaiken (Saksassa) kierrossa olevan rahan, he kuolisivat nälkään. Ei siksi, että ruoan tuotanto loppuisi siihen paikkaan, vaan siksi koska vaihdonvälinettä ei jäisi kiertoon yhtään. Saksa ei voi ikinä, koskaan maksaa velkojaan pois. Se on täsmälleen samankaltaisessa loppumattomassa velkakierteessä kuin kaikki muutkin euvostoliiton maat.

Ei kommentteja: