14.3.2010

Suomen valtion budjetti kasvoi vuosien 2008-2010 välisenä aikana ~10%

Lehdissä (ja monessa muussakin mediassa) on viimeisen muutaman kuukauden aikana otsikoitu juttuja mm. siitä kuinka valtio menettää ~500 miljoonan euron verotulot ALV:n alennuksen takia, kestävyysvajeista, työurien pidentämisestä ja niin edelleen. Eli siitä kuinka globaali taantuma yhdessä verojen alennuksien kanssa on aiheuttanut vaikeuksia valtion talouden hoitoon.
Hetken asiaa mietittyäni tulin siihen tulokseen, ettei tässä ole kaikki (täysin) kohdillaan. Jokin mättää.
Yllättäen olin oikeassa. Ei vaikeuksia, vaan jättimäisiä ongelmia:

Valtion talousarvioesitys vuodelle 2009 näytti käsittävän ~46 Miljardin edestä kaikenlaisia verorahoilla toteutettavia toimintoja ja temppuja. (Jos tuo sivu ei aukea, aukaise tämä ja selaile esityksiä.)
Talousarvioesitys 2010 näyttää käsittävän ~50 miljardin edestä samankaltaisia toimintoja ja temppuja.
Anteeksi mitä?
Keskellä hirvittävää ja kaameaa "globaalia taantumaa" valtion budjetti kasvaa ~4 miljardia euroa. Samaan aikaan kun bruttokansantuotteesta häviää ~14 miljardia ja verot ja veronluonteisista tulot romahtivat ~6 miljardia euroa!
Vuoden 2010 budjetissa oli jo sitä sorvattaessa ~10 miljardin aukko. Tämä paikattiin velalla.
Tarkemmin ilmaistuna: Suomen valtion budjetti kasvoi vuosien 2008-2010 välisenä aikana ~10%:lla riippumatta siitä, mitä verotuloille tai bruttokansantuotteelle on tapahtunut.

Herra Kanilla on nyt sellainen mielikuva, että joku on yrittämässä siirtää jättimäisiä ongelmia seuraavalle hallitukselle. Ei ~10 miljardin euron velalla "stimuloida" ja/tai "elvytetä" mitään. Tämän vuoden aikana valtio maksaa lainoistaan korkoja ~2 miljardin ja kansalaiset (omistaan) ~5 miljardin euron edestä. Ja nämä ovat vasta korkoja. Todelliset lainanhoitokustannukset ovat toista luokkaa. Näin ollen tuo ~10 miljardia on kuin pieru saharassa tai vaikkapa lumipallo hevletissä. Tämän takia mielikuva siitä, että joku todellakin yrittää siirtää ongelmaa seuraavalle hallitukselle.

Velkapyramidiponzi on kuivumassa kokoon. Konkurssien, työttömyyden, maksuhäiriöiden ja lainanhoito-ongelmien räjähdysmäistä kasvua odotellessa...


EDIT:
Hallituksen esitys Eduskunnalle antaa valtuus myöntää valtiontakaus Suomen Pankin Kansainväliselle valuuttarahastolle annettavan lainan vakuudeksi
Esityksessä ehdotetaan, että Eduskunta antaisi perustuslain 82 §:n 2 momentissa tarkoitetun suostumuksensa siihen, että valtioneuvosto voisi myöntää vastavakuuksia vaatimatta omavelkaisen valtiontakauksen Suomen Pankille Kansainväliselle valuuttarahastolle (IMF) annettavan 1,3 miljardin euron suuruisen kahdenvälisen lainan sekä IMF:n tilivaluutassa määritellyn 2,23 miljardin SDR (erityinen nosto-oikeus) suuruisen uuden lainajärjestelyn (New Arrangements to Borrow) vakuudeksi.
Luulen, että Suomella olisi (ehkä-ehkä) parempaa(kin) käyttöä tuolle 1,3 miljardille eurolle...

Ei kommentteja: