16.2.2010

Sairaus on rahan "syntymekanismi". Kaikki muu on vain oiretta tästä.


Trichet Says Promises by European Leaders, Greece Are ‘Enough’
European Central Bank President Jean-Claude Trichet said promises made last week by Greece and the 26 other European Union governments on finances and the stability of the euro area are “enough.”

Everyone needs to respect their commitments,” Trichet said today on LCI television. “For me, that is enough.”
...
Asked about high-deficit countries such as Spain, Trichet said all euro-area countries need to meet their budget plans.
“We have a particular Greek problem, but the other countries have their programs and they must be implemented,” he said. It’s “important that all of the heads of state and governments said that they’ll do what is necessary to guarantee the stability of the euro zone.”
Äärimmäisen huono suomennos:
Euvostoliiton keskuspankin puheejohtaja Jean-Claude Trichet sanoi, että Kreikka ja 26 muuta jäsenmaata antoivat lupauksen että niiden taloudellinen stabiliteetti on "riittävä".
"Jokaisen täytyy kunnioittaa velvoitteitaan", sanoi Trichet LCI television haastattelussa "Se riittää minulle."
..
Kun häneltä kysyttiin korkean (talous)vajeen omaavista maista, kuten Espanjasta, Trichet sanoi, että jokaisella maalla on omat ohjelmansa ja niiden täytyy vastata budjetti suunnitelmia.
"Meillä on ainutlaatuinen Kreikka-ongelma, mutta muilla mailla on omat ohjelmansa ja ne täytyy implementoida, " hän sanoi "Tärkeintä on se, että jokaisen maan harhaanjohtajat ja hallitukset sanoivat tekevänsä sen mitä on tarpeellista varmistaakseen euro alueen vakauden."
Nyt pitää hieman alustaa.
Kun BASEL 2 - säännöt implementoitiin, pankkien vakavaraisuusvaatimukseksi määriteltiin nolla, kun lainanottajana on valtio. Tämä tarkoittaa sitä, ettei pankilla tarvitse olla ns. reservissä yhtään mitään, vaan se voi kirjata valtion tilille ykkösiä ja nollia (eli rahaa) niin paljon kuin se (valtio) haluaa lainata. (Nämä ykköset ja nolla täytyy palauttaa pankkiin takaisin. Ja tämän lisäksi sinne pitää antaa ylimääräisiä ykkösiä ja nollia korkoina.)
Suomen valtio todellakin lainaa rahaa yksityisiltä osakeyhtiöltä, joita pankeiksi kutsutaan.
Tässä lista valtion päämarkkinatakaajapankeista eli lainaajista:
Barclays Capital, BNP Paribas, Calyon, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, J.P. Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley,  Nordea, Pohjola Pankki, Royal Bank of Scotland, Société Générale.
(Ihme ettei tuolla ole Goldman Und Sachs:iä, mutta eiköhän se J.P. Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley tai Citigroup:n takaa löydy.)

Siirrytäänpäs Kreikkaan (luvut CIA:n faktakirjasta). Kreikka toimii äärimmäisen hyvänä esimerkkinä minkälaisessa ongelmassa euvostoliiton maat ovat.
CIA:n faktakirjan mukaan vuonna 2009 Kreikan BKT oli ~250 miljardia euroa ja valtion velka oli ~108% BKT:stä (valtion velkaan ei lasketa kotitalouksia tai yrityksiä).
Muutama päivä sitten Kreikan harhaanjohtajat tekivät IMF:n avustuksella säästöohjelman, jonka avulla se voisi "säästää" (eli maksaa velkojaan) ~800 miljoonaa euroa / vuosi.
Mikä tässä on väärin?
Kaksi asiaa: Kreikan BKT koostuu ~76% julkisen sektorin toiminnasta ja tämä:
Pelkästään tämän vuoden aikana (2010) Kreikan valtion velkakirjoja "kypsyy" takaisin maksettavaksi ~20 miljardin euron edestä.
Mietitäänpäs tätä hetki...
CIA faktakirjan mukaan vuonna 2008 Kreikassa oli kierrossa ~290 miljardia euroa (bittejä, kolikoita, seteleitä ja jne). Mikäli Kreikka löisi velkojiensa käteen kaiken rahan mitä heillä on talouteen jäisi kiertoon vain muutama hassu miljardi... Tällainen tarkoittaisi kansantaloudellista katastrofia.
Kreikan BKT koostuu 76%:sti euron siirtelystä vasemmasta kädestä oikeaan. Tämä tarkoittaa sitä, että taloudessa on oikeasti kierrossa aika vähän rahaa. Ehkäpä 100 miljardia euroa, jos tätäkään. Tästä rahamäärästä heidän pitäisi tämän vuoden aikana (2010) maksaa kevyet parikymmentä miljardia euroa.
Nyt jos-ja-kun ~20 Miljardia euroa "imetään" pois Kreikan taloudesta, mitä luulet tapahtuvan yrityksille, kotitalouksille tai kaikille niille joilla on lainaa? Ne eivät voi hoitaa lainojaan, koska rahaa ei ole (kierrossa)

Nonih. Siinpäs olikin huono alustus.
Takaisin itse asiaan.
Trichet sanoi äärimmäisen selkeästi, että jokaisen täytyy kunnioittaa velvoitteitaan.
Tämä tarkoittaa vain yhtä asiaa: tyhjästä luotua eksponentiaalisesti kasvavaa velkaa, jonka korot voidaan maksaa omasta (tai toisen) lainaamasta rahasta,  yritetään maksaa takaisin vaikka väkisin.
Trichet sanoi myös, että muilla mailla on (jo) omat ohjelmansa ja ne täytyy implementoida. Tämä voi tarkoittaa useaakin asiaa, mutta mielestäni tämä tarkoittaa vain yhtä: Jokaikinen euvostoliiton maa (mm. Suomi) tulee vetämään läpi samankaltaisen säästöpaketin kuin Kreikka.

Kreikan säästöpaketti (ja tulevat muut samankaltaiset) on 100% turha. Se ei aiheuta mitään muuta kuin työttömyyden, konkurssien, maksuhäiriöiden ja lainanhoito-ongelmien räjähdysmäistä kasvua. Kreikka tulee vaipumaan sellaiseen lamaan ettei samankaltaista ole historiankirjoissa nähty.

Laitetaanpas tämä hieman toisin sanoin.
Verojen korotukset, julkisen sektorin leikkaukset (vaikka ne olisivatkin tarpeellisia), kaupan käynnin rajoittaminen luotto- tai pankkikortteihin, työurien pidentäminen, eläkkeiden karsiminen... kaikki leikkaukset tai etuisuuksien laskemiset ja/tai nostamiset ovat täysin turhia ennen kuin itse sairauteen löydetään lääke.
Sairaus on rahan "syntymekanismi". Kaikki muu on vain oiretta tästä.

Ei kommentteja: