18.11.2012

Pakko luettava

Suomen Talousdemokratia - Pankkitoiminnan perusteet (PDF)
Tässä artikkelissa selitetään, kuinka pankit luovat rahaa kirjanpitomerkintöjen avulla. Tätä prosessia havainnollistetaan esimerkeillä. Tämän artikkelin ymmärtäminen ei edellytä aiempaa tietämystä kirjanpidosta, ...
Kapteeni, mitä olet mieltä?


Herra Kani on täysin samaa mieltä. Pakko luettava. Täytyy lukea. Lue se!

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Uutta tässä oli:

"Raha, jolla pankit hoitavat keskinäisen maksuliikenteensä - keskuspankkiraha - syntyy myös tyhjästä keskuspankin tilimerkintöinä."

Pankkien "varallisuus" siis syntyy tyhjästä, kun maksamattomat "lainat" merkitään taseeseen saatavien puolelle.

1. Miksi ensiasunnon ostajat (uuden velan ottajat) ovat tälle velkapyramidiponzille niin oleellisia? Se ei tuosta heti aukene. Mutta, se liittyy kappaleeseen 6.

Miksi ne ensiasunnon ostajat ja valtion velanotto pitävät koko ponzin kasassa nousukaudella.

2. Mihin tarvitaan talletusuojarahastoa, jos pankkitilit eivät ole fyysistä rahaa, ja pankkien väliset tilisiirrot voidaan toteuttaa tuolla tyhjästä luodulla keskuspankkirahalla tosta noin vaan? Pankkitilithän ovat pelkkiä kirjanpitomerkintöjä !

Vai käykö pankinjohtaja konkurssitilanteessa formatoimassa pankin tietokannan kovalevyt ja niiden varmuuskopiot (siellä luolassa)?

Anonyymi kirjoitti...

Ja mihin ihmeeseen muka ihmisten talletukset häviäisivät pankin konkurssitilanteessa, kun eivät häviä tiedot pankin saatavistakaan ?

Molemmat ovat periaatteessa samanlaisia kirjanpitomerkintöjä pankin tietokannassa.

Eli miksi puuhataan euroopanlaajuista talletussuojarahastoa, ja pankkien "pelastuspaketteja" ?

Talletukset eivät ole pankkien omaisuutta, eikä mikään kukaan pankki voi lainata talletuksia kenellekkään tai mihinkään. Talletukset ovat vain pankin velkaa yleisölle.

Velkaa ei voi lainata.

Anonyymi kirjoitti...

Onko kanilla havaintoja samassaveneessä.infon Akista?
Blogi ollut hiljainen pitemmän aikaa.

Ebolakani kirjoitti...

"Onko kanilla havaintoja samassaveneessä.infon Akista?"

Kanilla ei ole minkäänlaista havaintoa.

Missähän mies on?

Ebolakani kirjoitti...

"Velkaa ei voi lainata."

Erittäin hyviä kysymyksiä. Nyt Kani ei kykene vastaamaan. Väsyttää.

Krooh...

Anonyymi kirjoitti...

"Onko kanilla havaintoja samassaveneessä.infon Akista?"


On, tuoreita jälkiä.

:)

T: pieni(ebola)Kani

Olavi Aromaa kirjoitti...

Kun sinulla on taito hyppysissä niin kerkiäisitkö taas jossain välissä laskemaan työttömyysluvut? Tilastokeskuksen luovan matematiikan mukaan työttömyys oli lokakuussa 6,9 %.

Ebolakani kirjoitti...

"Kun sinulla on taito hyppysissä niin kerkiäisitkö taas jossain välissä laskemaan työttömyysluvut? "

Voisihan tuollaisen vaikkapa tehdäkin. Viimeisestä on aikaa todella kauan.

Ebolakani kirjoitti...

"On, tuoreita jälkiä."

Minne jäljet vievät?

Ebolakani kirjoitti...

"Mihin tarvitaan talletusuojarahastoa, jos pankkitilit eivät ole fyysistä rahaa, ja pankkien väliset tilisiirrot voidaan toteuttaa tuolla tyhjästä luodulla keskuspankkirahalla tosta noin vaan?"

Olet täysin oikeassa. Idea siitä, että on olemassa jonkinlainen talletussuojarahasto on täysin absurdi. Kaksi syytä:

1. Talletussuojarahaston varat ovat täysin riittämättömät.

2. Keskuspankki. Tämä kun voi "tulostaa" rahaa tyhjästä.

Talletussuojarahasto on oikeastaan samanlainen asia kohta perustettava "finanssimarkkinoiden makrotaloudellinen valvontajärjestelmä". Täyttä huuhaata.

"Eli miksi puuhataan euroopanlaajuista talletussuojarahastoa, ja pankkien "pelastuspaketteja" ?"

Smoke & mirrors. Huijausta.

Anonyymi kirjoitti...

"Mihin tarvitaan talletusuojarahastoa, jos pankkitilit eivät ole fyysistä rahaa, ja pankkien väliset tilisiirrot voidaan toteuttaa tuolla tyhjästä luodulla keskuspankkirahalla tosta noin vaan?"

Ilmaisu "Talletussuojarahasto" vahvistaa sheeplen vuorenvarman USKON, että "talletukset" ovat ihan oikeata rahaa jota pidetään jossakin varmassa paikassa varmuuden vuoksi. Sheeple operoi vain sellaisilla käsitteillä, jotka se on oppinut käyttämään kun elää sheeplen arkista elämää. Banksterit tietävät, että sheeple ei pysty ymmärtämään edes prosenttilaskua. Sheeple mieluummin kuolee nälkään tulevassa sodassa (http://www.thedailysheeple.com/top-economic-advisers-forecast-world-war_112012) kuin tutki Herra Kanin loistavia paljastuksia Ponzi-huijausrahajärjestelmästä. Siksi virallinen propaganda käyttää puppulausegeneraattorissaan vain sellaiset ilmaisut, jotka ovat sopusoinnissa sheeplen arkikokemusten kanssa.

Mikä on bankstereiden voiman lähde? Sheeplen rajaton tyhmyys ja "maalalaisjärki"! Traagista on, että valtaenemmistö (siis ihan oikeasti hyviä, rehellisiä ) sheeplen tavoin kieltäytyy ajattelemasta koko asiaa koska se ei kiinnosta sitä yhtään. Ja ratkaisuna kaikkiin talousongelmiin nämä ihan oikeasti hyvät ihmiset pitävät sääntöä "Pitää tehdä enemmän työtä ja olla säästäväinen!" (joka on variaatio säännöstä "Kaksi jalkaa paha - neljä jalkaa hyvä!").

Kanin fani 0,15909

jari ojala kirjoitti...

Minua suututtaa tämä nykyinen rahajärjestelmä. Yrityksistäni huolimatta en ole keksinyt mitään järkevää tilalle. Onko Herra Kanilla ehdotuksia? Nykyisessä järjestelmässä rahan hinta on liian kova, kun taas koron unohtavissa malleissa työnteon motivaatiossa ilmenee ongelmia. Toimisiko korollinen valtiomalli omine keskuspankkeineen? Toisaalta, jos rahaa voi hankkia vain nappia painamalla, niin miten rahan arvo määräytyy?

Ebolakani kirjoitti...

"Onko Herra Kanilla ehdotuksia? Nykyisessä järjestelmässä rahan hinta on liian kova, kun taas koron unohtavissa malleissa työnteon motivaatiossa ilmenee ongelmia."

Kaksi ehdotusta.

Ensimmäinen löytyy täältä: http://ebolakani.blogspot.fi/2011/07/se-on-idea.html ja toinen on tässä: "Valtio tulostaa omaa rahaa, jonka se kuluttaa kiertoon ostamalla kansalaisilta niitä palveluita joita he (kansalaiset) haluavat yhteisön (valtion) tuottavan."

Jälkimmäinen tosin vaatisi sen, että julkisten palveluiden tuottamista rajoitettaisiin esim. vesi, sähkö, tiet, viemärit, terveydenhuolto, koulutus sekä kierrätys(tai jotain muuta, mitä?).

Käytännössä kumpikaan ei mitenkään kumoa tai korvaa nykyisen mallista pankkitoimintaa. Itse asiassa ne tukisivat sitä (hassua).

jari ojala kirjoitti...

Ymmärrän, haluat, että rahaa syntyy vain konkreettisesta toiminnasta. Täytyy pureskella vielä näitä ajatuksia. Täytyyhän tähän olla jokin yksinkertainen ratkaisu.

Ebolakani kirjoitti...

"Ymmärrän, haluat, että rahaa syntyy vain konkreettisesta toiminnasta."

Perustulo? Kansalaispalkka? Onhan noita.

Se vain jotenkin käy järkeen, että raha syntyy työstä, mutta sellaisella tavalla, että se palkitsee tekijäänsä.

Anonyymi kirjoitti...

Uusi, päivitetty versio ko. pdf-lehtisestä on julkaistu: http://www.talousdemokratia.fi/sivut/pankkitoiminnan_perusteet Vanha linkki on lakannut toimimasta eli kannattaa päivitellä tännekin.

Ebolakani kirjoitti...

"Vanha linkki on lakannut toimimasta eli kannattaa päivitellä tännekin. "

Päivitetty. Kiitoksia.

Typerää linkata suoraan tiedostoon, mutta minkäs teet :)

Anonyymi kirjoitti...

Asiasta kolmanteen, miten ois kirja-arvostelu Korkmanin uudesta tekeleestä, talous ja utopia?

Ebolakani kirjoitti...

"Asiasta kolmanteen, miten ois kirja-arvostelu Korkmanin uudesta tekeleestä, talous ja utopia? "

Sisältääkö se jotain jännää? Jotain "arvostelelemisen" arvoista?

:)

Anonyymi kirjoitti...

ratkaisu tähän rahan epäluotettavaan tilaan on valtionpankki, joka valvoo rahan arvoa ja korjaa sitä koko ajan niin että ei pääse syntymään kuplaa talouteen. arvatkaapa sopiiko tämä suomen kokoomusvetoiselle hallitukselle joka haluaa yksityistää kaiken niin että pääsee vetämään välistä. valitettavasti suomen pankkikin on ekp:n sivukonttori joten ei tässä mahda mitään niin kauan kun kuulumme eu:hun. ehkäpä joskus saadaan noiden tavallistenkin ihmisten huomio niin että osaavat vaaleissa äänestää porukkaa joka pitää omien puolta eikä kumartele eurooppaan päin. tämä tarkoittaa suuria mielenosoituksia ennen vaaleja sekä kovaa kirjoittelua netissä ja juttelua työpaikoilla ja kaikkialla missä ihmisiä kokoontuu. oikeasti tämä meidän nykylehdistö ja tiedotusvälineet on suuren rahan omistuksessa ja eivät puhu totta vahingossakaan.

Ebolakani kirjoitti...

"oikeasti tämä meidän nykylehdistö ja tiedotusvälineet on suuren rahan omistuksessa ja eivät puhu totta vahingossakaan."

Tämä on edelleenkin hämmentävä fakta.