21.11.2012

Käytännöllisesti katsoen jokainen ministeri, kansanedustaja sekä virkamies on jäävi (esteellinen) päättämään yhtään mitään pankkitoiminnasta.

Valtionvarainministeriö julkaisi vähän aikaa sitten muistion, joka kantaa nimeä: Finanssimarkkinoiden makrotaloudellisten vaikutusten sääntely ja valvonta (tästä PDF).
Kyseisessä muistiossa ehdotetaan (hallitusohjelman mukaisesti) useita muutoksia lakeihin sekä säädöksiin. Näillä muutoksilla olisi tarkoitus luoda kansallinen makrovakauden valvontajärjestelmä jolla hillittäisiin sekä hallittaisiin suhdannevaihteluita.

Herra Kani huomaa tässä touhussa kaksi pientä ongelmaa.

Ensinnäkin, pankkien liiketoimintamalli on ällistyttävän yksinkertainen:
pankeilla on monopoli tuotteeseen nimeltä raha. Ne lainaavat tuotettaan kaikille sitä haluaville tai tarvitsevalle, mutta sillä ehdolla että se (lainattu tuote) palautetaan heille 100% takaisin plus korot, jota pidetään "tuotteen hintana". Korot on mahdollista maksaa täsmälleen sillä samalla tuotteella, jonka tuottamiseen niillä (pankeilla) on monopoli.
Tällaista liiketoimintamallia ei ole mahdollista hillitä saatikka hallita minkäänlaisella sääntelyllä! Koko ajatus on täysin absurdi! On siis täysin merkityksetöntä minkä kokoinen "vastasykilnen pääomapuskuri" on tai voiko FIVA asettaa enimmäisluototussuhteen (lainakaton). Pankit pyörittävät velkapyramidiponzihuijausta joka aiheuttaa suhdannevaihtelut. Jokainen ponzi kaatuu omaan mahdottomuuteensa eikä pankkien pyörittämä versio ole tästä minkäänlainen poikkeus.

Toinen ongelma on tässä: Voihan velka – ministereillä sitä vasta onkin
Johtaja johtaa esimerkillä – paitsi velkaantumisessa. Hallituksen ministerit ovat keskimäärin ihan yhtä velkaantuneita kuin heidän äänestäjänsäkin.
...
Käytännöllisesti katsoen jokainen ministeri, kansanedustaja sekä virkamies on jäävi (esteellinen) päättämään yhtään mitään pankkitoiminnasta. Jääviys ei synny siitä, etteivät he pankkien pyörittämästä ponzista näytä mitään ymmärtävän, vaan siitä että pankilla on rautainen ote heidän omaisuudestaan eli palleista.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voisi tehdä kysymyksen:

Kuka ei ole jäävi päättämään pankkitoiminnasta ?

Pitäisikö ministereiltä ja kansanedustajilta kieltää pankeille velkaantuminen ja joko he asuisivat valtion omistamissa asunnoissa vuokralla tai kokonaan maksetuissa omistusasunnoissa?

t: Se toinen anonyymi, ei se paras

Ebolakani kirjoitti...

"Kuka ei ole jäävi päättämään pankkitoiminnasta ?"

Mikäli rahan syntymekanismia muutettaisiin toisenlaiseksi, ei velkaantuminen olisi ongelma.

Nyt se on. Ja vtun iso sellainen.

Anonyymi kirjoitti...

"Kuka ei ole jäävi päättämään pankkitoiminnasta ?"

Oletko nähnyt pääministerimme ansioluettelon?

En lainaisi tälle pätkätyölaiselle euroakaan saatikka 400t sellaista ellei minulla olisi taka-ajatuksia.

Ebolakani kirjoitti...

"En lainaisi tälle pätkätyölaiselle euroakaan saatikka 400t sellaista ellei minulla olisi taka-ajatuksia. "

Auts!

Anonyymi kirjoitti...

Eliittikoulut käyny ministeri, lukion läpi laahustanut ylioppilas (asiakirjaväärentäjä)ministeri, radiotoimittaja-ministeri, ja liuta
muita ministereitä. Kaikki tyyni ylivelkaisia. Siis, eivät hallitse oman taloutensa pitoa. Pätkätyöläisillä tollaiset velat ja ovat päättämässä maamme raha-asioista. Jotain rotia pitäis saada maamme talouden hoitoon. Onhan kyse kaikkien yhteisistä rahoista.

Onko kansa tosiaankin näin tyhmää, että antaa lompakkonsa tyhjätaskun hoidettavaksi. luulisi hävettävän noita ministereitä, mutta kun ei niin ei. Vai onko kyse kansalaisten sumuttamisesta. Näin ministeritkin ovat ikään kuin tavallista velkaista kansaa ja laskeutuvat kansalaisten tasolle keräämään sympatiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ebolakani kirjoitti...
"Saa nähdä, meneekö edes osa viestistä perille..."

Tällainen "mainonta" saa Kanin hieman hämilleen.

Kerro miten kävi?

Ihmisillä on järkyttäviä mielikuvia siitä, mitä raha oikeasti on, ja miten pankit toimivat. Turhauttavaa touhua yrittää muuttaa käsityksiä...
#*###kele!

t: pieni(ebola)Kani

Ebolakani kirjoitti...

"Ihmisillä on järkyttäviä mielikuvia siitä, mitä raha oikeasti on, ja miten pankit toimivat."

Samaa mieltä. Tästä syystä Kani on kammannut läpi lakeja, direktiivejä sekä säännöksiä löytääkseen faktat tästä jutusta.

Liity mukaan. Ota tästä vihje:
EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2006/49/EY
(http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX%3A32006L0049%3AFI%3AHTML)
...
2 jakso, Määritelmät, 3 artikla
e) "rahoitusvälineellä" tarkoitetaan mitä tahansa sopimusta, joka synnyttää yhdelle osapuolelle rahoitusvaroihin kuuluvan erän ja samalla toiselle osapuolelle rahoitusvelan tai oman pääoman ehtoisen rahoitusvälineen;
...

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

hyvä Ebolakani. En löytänyt email osoitetta, joten joudun kysymään täällä. Kun pankki maksaa korkoa tilillä lojuvalle rahalle, niin onko se pankin luomaa rahaa vaikko ihan pankin omasta kukkarosta maksettua. Maksaako pankki valtiolle voitosta veroa ja minulle maksettavasta korosta joudun taasen maksamaan valtiolle.

Stadin Eka

Ebolakani kirjoitti...

"Kun pankki maksaa korkoa tilillä lojuvalle rahalle, niin onko se pankin luomaa rahaa vaikko ihan pankin omasta kukkarosta maksettua."

Se on pankin luomaa rahaa.

Nykyisessä järjestelmässä on olemassa täsmälleen yksi tapa miten-ja-kuinka raha syntyy: joku kävelee pankkiin, ottaa sieltä lainaa ja kuluttaa sen kiertoon.

Pankki tekee ja toteuttaa paljon muitakin juttuja kuin pelkästään lainaa rahaa. Tililläsi lojuvalle rahalle maksettava korko kerätäänkin yleensä muun liiketoiminnan avulla (palvelumaksut, tilinhoitomaksut, jne.)

Ja olet täysin oikeassa: nykyisessä järjestelmässä pankilla ei ole olemassa tuloja muusta liiketoiminnasta ennen kuin joku on lainannut sieltä rahaa.

EU:ssa on yli 7500 pankkia, 230 000 toimistoa. Joku lainaa aina jossain ja kuluttaa sen eteenpäin jonnekin.

Mutta lainataanko tarpeeksi... ?

Anonyymi kirjoitti...

Muutamien ryhmien kansanedustajien osalta on jo aivan selvää, että näitten ryhmien tyyppejä nostetaan valtaan melkein varmoille paikoille hallitukseen ja siellä ollessaan heille järkkäillään ylimääräisiä etuisuuksia tunnettujen talouden harmaitten eminenssien toimesta. Tätä ei siis lasketa korruptioksi vaan verkostoitumiseksi ja näitten toimijoitten "hyviksi bisneksiksi" mihin tavallisella tallaajalla ei ole lupaa edes arvostella, muutenkuin leimaamalla sellainen arvostelu "kateudeksi".

Mitenpä siihen sitten voidaan puuttua, jos toisillakin on suuria velkamääriä ja ovat todella altistuneita talouden hyväosaisille vaikuttajille. Ensin pitäisi puuttua näihin räikeimpiin tapauksiin ja tehdä kaikki sellainen toiminta julkiseksi.

Ebolakani kirjoitti...

"Ensin pitäisi puuttua näihin räikeimpiin tapauksiin ja tehdä kaikki sellainen toiminta julkiseksi. "

Tämän takia meillä ei enää ole tutkivaa journalismia.