23.4.2012

Miksi niin muovikapseli?

Raha ja talous -blogin Kultakanta lisäisi talouden ongelmia jutun kommenteista löytyi helmi.

Pauli Kossila:
Kultakanta toisi talouteen vakautta ja vapauttaisi yhteiskunnan jatkuvan taloudellisen kasvun ja lisääntyvän työpaineen pakosta. Nykyinen luotonlaajennukseen perustuva velkavetoinen rahajärjestelmä on sekä ekologisesti, että ekonomisesti kestämätön, kuten olemme saaneet huomata. Talouden kvantitatiivisesta kasvusta pitäisi siirtyä joko kvalitatiiviseen kasvuun tai hallittuun degrowthiin. On itsestään selvää, ettei materiaalisesti ja ajallisesti rajallisessa ympäristössä ole mahdollista tavoitella jatkuvaa talouden kasvua. Silloin, jos rahan määrä olisi sidottu jollain tavalla esim. jalometallikantaan talous pysyisi vakaampana ja esim. julkisen sektorin budjetit todennäköisesti paremmin hallinnassa. Ei kulta turhaan ole läpi aikojen säilyttänyt asemaansa varallisuuden perustana. Nyt on aika palata takaisin perusasioihin ja palauttaa mieliin, että talous on ihmistä varten, eikä ihminen taloutta varten.
Aivan loistavaa! Eeppistä epäonnistumista parhaimmillaan.

 Aloitetaan.

Oletko koskaan ihmetellyt, miksi muinaisissa harvinaisiin metalleihin perustuvissa rahoissa ei ilmoitettu nimellisarvoa? Esimerkiksi:Siksi, koska rahan "arvo" perustui sen painoon. Miksi? L. Randall Wray - Working Paper No. 86 - The Origins of Money and the Development of the Modem Financial System (PDF)
... weight units pre-exist money ...
Huono Suomennos:
... painoyksiköt edelsivät rahaa ...
Esimerkiksi muinaisessa Roomassa kolikoiden paino määritteli niiden vaihtoarvon. Tämä tässä tarkoittaa sitä, ettei millään harvinaiseen metalliin perustuvalla rahalla ole olemassa minkäänlaista itseisarvoa.

Tällaisilla rahoilla on olemassa muitakin varsin mielenkiintoisia ominaisuuksia: EH.net - American Treasure and the Price Revolution in Spain, 1501-1650
Indeed all coins— both silver and gold — always required at least some copper content as a hardening agent, so that the coins did not suffer too much erosion or breakage in circulation.
Huono Suomennos:
Tosiaankin kaikissa kolikoissa - niin kulta kuin hopea - on aina kuparia mukana kovettavana aineena, niin että kolikot eivät kärsi liikaa eroosiosta tai hajoamisesta kierrossa ollessaan.
Toisin sanoen metallikolikot kuluvat käytössä (doh!).

Tämä tässä tarkoittaa sitä, että rahajärjestelmä, jossa rahan "arvo" määritellään sen painon tai puhtauden perusteella on sisäsyntyisesti inflatorinen. Raha kirjaimellisesti menettää arvoaan normaalissa käytössä (korroosio, naarmut, kuluminen jne.). Edellä mainitussa L. Randal Wray:n kirjoittamassa eepoksessa kerrotaan tästä tarkemmin:
... It is significant that the value of minted coins was frequently determined not by nominal face value, but by weighing -- to take account of clipping and loss of metal in coins due to normal wear caused by handling (losses due to wear alone amounted to one percent per year [Munro 1979]).
Huono Suomennos:
... Merkittävää on se, että lyötyjen kolikkojen arvoa ei määritelty nimellisarvon perusteella, vaan punnitsemalla - - ottaen huomioon leikkaamiset sekä normaalin kulumisen, joka aiheutuu käsittelystä (pelkästään kulumisesta tapahtuva hävikki saattoi nousta yhteen prosenttiin vuodessa [Munro 1979]).
Eli harvinaiseen metalleihin perustuvan rahajärjestelmän sisäsyntyinen inflaatio eli rahan "arvon" kirjaimellinen aleneminen kulumisen seurauksen on vähintään yksi prosentti per vuosi. Näin ollen tämä: In 1912 the price of a to...
In 1912 the price of a top quality men's tailored suit was about the equivalent of an ounce of gold. In 2012 the price of a top quality man's tailored suit is about the equivalent of an ounce of gold.
Huono Suomennos:
Vuonna 1912 laadukkaan miesten räätälöidyn puvun hinta vastasi noin unssia kultaa. Vuonna 2012 laadukkaan miesten räätälöidyn puvun hinta vastaa unssia kultaa.
on täydellistä huuhaata. Miksi? Siksi, koska yhden unssin kultakolikosta ei sadan vuoden normaalin käytön jälkeen olisi jäljellä juuri mitään. Ja tästä aasinsillasta päästäänkin sitten kolikon kääntöpuoleen.

Mikäli rahajärjestelmässä rahan "arvo" määritellään sen puhtauden tai painon perusteella on rahan fyysinen kuluminen deflatorista. Kierrossa oleva rahamäärä supistuu luonnollisen käytön seurauksena! Mikäli maa, joka käyttää harvinaisiin metalleihin perustuvaa rahajärjestelmää ei kykene hankkimaan sekä turvaamaan kolikoissa käytettävän harvinaisen metallin saatavuutta, on se kirjaimellisesti kusessa: stagflaatiossa.

Ja tästä syystä "isot pojat" keksivät kirjoittaa kolikkoon nimellisarvon. Wikipedia - Gold dollar
Mutta tämä ei juuri asiaa auttanut. Tällainen toimenpide ei muuttanut "tuhansia vuosia vanhaa" käytäntöä juuri ollenkaan: kirjanpidollisten asioiden (esim. velka) kuittaamista varten kolikon paino ja/tai sen puhtaus (eli "arvo") oli määriteltävä.

Tämän jälkeen "isot pojat" keksivät tunkea kaiken kullan holviin: From river prospectors to canny investors, why everyone's on the hunt for gold

ja laskivat liikkeelle seteleitä, jotka sitten lupasivat vaihtaa milloin tahansa kultaan. Tämäkään ei kauaa toiminut, sillä
Jotta jollakin maalla olisi ylijäämää, toisella täytyy olla alijäämä.
Tästä syystä herra Nixon 15. elokuuta 1971 irroitti ameriikan ihmemaan kultakannasta.

Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan harvinaisiin metalleihin perustuva järjestelmä pettää aina. Yli 3000 vuotta eeppistä epäonnistumista kyseisen rahajärjestelmän kanssa pitäisi kertoa ihmiselle, ettei päätä kannata enää hakata seinään.

Sitten terveisiä kaikille kultaintoilijoille: miksi niin muovikapseli?

(Kuva varastettu täältä)

25 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä Kanin kanssa. Mutta on toinenkin syy, miksi kultaraha ei ole pelastus. Nimittäin ihmisten syntyvyydestä ja väestön lisääntymisestä johtuu, että työmarkkinoille tulee koko ajan uusia toimijoita. Samaa kakkua tulee jakamaan aina uusia työläisiä, joten kierrossa olevan kultakannankin täytyisi kasvaa vastaavasti. Muutoin joutuisimme alentamaan palkkoja (ostovoimaa) vuosi vuodelta. Tosin rahan ostovoima vähenee tänä päivänäkin.

T:Pieni(ebola)kani

Anonyymi kirjoitti...

Kanilta kysynkin ihan mielenkiinnosta, että mikä rahatalous kanille olisi ns. paras? -30 luvun saksanmalli vai mikä? Itse pidän natsi-mallia oivana.

Ebolakani kirjoitti...

"Kanilta kysynkin ihan mielenkiinnosta, että mikä rahatalous kanille olisi ns. paras? "

Kani tietää sen, että yhteiskuntajärjestelmän "hengellä" ja rahajärjestelmällä on jonkin asteinen syy-seuraussuhde.

Esimerkiksi kultakannassa harhaanjohtajilla on tapana (tavalla tai toisella) mobilisoida kansa valloitusretkille (esim. Rooma, Espanja jne.) ja olemaan kovin Plutokraattinen.

Mutta parhaasta järjestelmästä Kani ei osaa sanoa mitään. Jokaisessa järjestelmässä on omat hyvät ja huonot puolensa.

Esimerkiksi velka itsessään ei olisi ongelma, mikäli rahan syntymekanismi ei olisi 100% velkaperusteinen.

Ehkäpä se paras järjestelmä syntyy ja muovautuu vasta sitten kun meillä on käytössä Suora Demokratia?

Anonyymi kirjoitti...

suora demokratia olisi näissä oloissa paras ratkaisu, siinä saataisiin luotua mm. velaton raha ja kitkettyä "edustuksellisen demokratian korruptio" pois ym. hyvää aikaseksi. Mutta minkäs teet, kun kansa äänestää kokoomusta. Kriisiä odotellessa, sillä voisi kansan ajattelutavan ehkä muuttaa? Vrt. Islanti.

Siperia opettaa kirjoitti...

"kun meillä on käytössä Suora Demokratia"

Venäjällä on paljon ihmisiä, jotka aidosti asettavat valistuneen johtajan demokratian edelle. Miksi? No he tietävät millainen kaaos siitä tulisi jos he ihan itse saisivat päättää asioista!

Periaatteelisella tasolla voidaan keskustella siitä, ovatko ihmiset riittävän valistuneita päättämään omista asioistaan. Lopputuloksesta riippumatta pitää kuitenkin muistaa se, että "demokratiassa" jo nykyään elävät ihmiset ammentavat valistuneisuutensa esimerkiksi mediasta, kirjoista ja koulujärjestelmästä. Se puolestaan syöttää ihmisiin jälleen kerran (harhaan)johtajien valitsemaa tietoa. Miten siis älykäskään ihminen voisi olla valistunut päättämään asioistaan, mikäli hänen tietonsa on johtajan sopivasti valitsemaa?

The Secret of Oz dokumentti YouTubessa menee vieläkin pidemmälle esittäessään että koulujärjestelmä ylipäätään muokkaa ihmiset arvomaailmaltaan sopiviksi "rahanvaihtajien" manipuloitavaksi, josta pääsemmekin suoraan takaisin kirjoituksen aiheeseen: kultakantaan ja ympyrä sulkeutuu.

=> Näennäisdemokratia on yksi rahalla hallitsemisen kulmakivistä

(sitäpaitsi äänestäähän Suomessakin selvä enemmistö sen puolesta että liika velkaantuminen voidaan korjata ottamalla lisää velkaa; long live the ponzi!)

Epätietoinen kirjoitti...

Kupari siellä kullan seassa takaa sen että tuota kulumis-inflaatiota ei synny. Kullan ollessa kyseessa puhutaan karaateista. Eiks Kani tiedä näin simppleitä asioita? ;)

Totta hemmetissä kultakanta ei kata talouskasvua ja rahakannan laajenemista. Mutta sillon sitä kultaa ei myöskään monistettaisi jolloin inflaatio nolla. Stagflaatio toki hyvin suuri ongelma tuolloin. Mutta jos yhteiskuntarakenne perustuisi laadulliseen kasvuun määrällisen sijaan kuten referoitu?

Ei toi oikeesti huonompi idea ollut. Vaatis vähän jatkokehittelyä vaan.

Ebolakani kirjoitti...

"Eiks Kani tiedä näin simppleitä asioita?"

Valitettavasti ei.

:)

"Mutta jos yhteiskuntarakenne perustuisi laadulliseen kasvuun määrällisen sijaan kuten referoitu? "

Tällainen on kyllä mahdollista toteuttaa ilman harvinaisiin metalleihin perustuvaa rahajärjestelmää.

Anonyymi kirjoitti...

Uskallan kyllä olla erimieltä Tuosta Suorasta Demokratiasta!

Se ei kertakaikkiaan toimisi tässä meidän yhteiskunnassa, koska vieläkään ei kaikki ymmärrä edes miten tämä nykyinen Demokratia toimii, mihin se velvoittaa, mihin se perustuu. (Lue: Enemmistön diktatuuri!)

Kautta historian on Suomessa ollut tavoitteena luoda Rikas elitisti joukko joka päättää maan asioista parhaalla katsomallaan tavalla, koska talonpojilla ja köyhillä ei siihen riitä a) mielenkiinto b) Sivistys!

Valitettava nykyinen suunta on se, että päättäjillä on liikaa vaihtoehtoja ja helposti harhaan johdettavissa!

Kuka heitä sitten harhaan johtaa? Talouspäättäjät, ei liene yllätys että Valtionvarain Ministerin tehtävään valmistavassa koulutuksessa hän joutuu tiiviiseen yhteistyöhön bankstereiden kanssa.

Voisi siis ikään kuin sanoa että VM on marionetti talouselämän "asiantuntijoille" Koet että päätökset ovat omiasi, mutta todellisuudessa ne on jonkun muun.

Epätietoinen kirjoitti...

Ai fiaatilla? ;)

Ebolakani kirjoitti...

"Ai fiaatilla?"

Esimerkiksi. Muutama laki paikalleen ja se on siinä.

Ebolakani kirjoitti...

"Se ei kertakaikkiaan toimisi tässä meidän yhteiskunnassa, koska vieläkään ei kaikki ymmärrä edes miten tämä nykyinen Demokratia toimii, mihin se velvoittaa, mihin se perustuu. (Lue: Enemmistön diktatuuri!)"

Yllättävää kyllä. Herra Kani on samaa mieltä kanssasi.

Joten aloitetaan perusteista.

Mikä ero edustuksellisella ja suoralla demokratialla on?

Anonyymi kirjoitti...

Mikä ero edustuksellisella ja suoralla demokratialla on?

Edustuksellisessa;

-Kansa valitsee heitä edustavan henkiön eduskuntaan. Yleensä tämä tapahtuu valitsemalla ehdokas jostakin puolueesta! Tämä henkilö sitten hoitaa Kansan asioita eduskunnassa. (Tai näin ihanne tilanteessa olisi, kiitos puoluekurin, joka on muuten laitonta. Näin ei enää nykyään tapahdu.)

Suorassa Demokratiassa;

Kansalla on oikeus koota adressin kaltainen lakialoite, jolla voidaan korjata suoraan ongelmakohtaa. Ilman puolueita tai puoluekuria. (Niitä ei olisi?) Kansanedustajat olisivat myös olemassa ja vastuussa tekemisistään ja sanomisistaan ja vastuussa kansalle.

Toki se oikeus siihen lakiehdotuksien tekoon taitaa olla nytkin mutta se menee heti torpattavaksi puolueille yms.

Mutta Suomalainen on sen verran ahdasmielinen ja kateellinen kansa, ettei Suora Demokratia toimi. Syttyisi vain eripuraa ja riitaa.

T:Se sama Anonyymi...

Ebolakani kirjoitti...

"Mutta Suomalainen on sen verran ahdasmielinen ja kateellinen kansa, ettei Suora Demokratia toimi. Syttyisi vain eripuraa ja riitaa."

Ja näin ollen molemmat ovat enemmistön diktatuureja yhdellä käsittämättömän suurella erotuksella: Suorassa Demokratiassa Sinulla on oikeasti mahdollista vaikuttaa lähiympäristösi asioihin.

Tämä jos mikä kannustaa "ahdasmielisen ja kateellisen" kansan arvioimaan kantojaan, mielipiteitään sekä ennen kaikkea laajentamaan maailmankuvaansa.

Tämä jos mikä kannustaa "ahdasmielisen ja kateellisen" kansan keskustelemaan keskenään (riitaakin voi tulla ja niin pitääkin) ja tätä kautta kirjaimellisesti kehittymään ihmisenä, koko kansakuntana.

Suora Demokratia mahdollistaa ja käynnistää täysin toisenlaisen sosiologisen evoluution!

Näin ollen ihmisellä, joka vastustaa Suoraa Demokratiaa on ketunhäntä kainalossa.

Anonyymi kirjoitti...

Moro Kani ja Blogin seuraajat!
Jos oon ymmärtänyt oikein niin EMUssa valtiot ovat Euron käyttäjiä, ja AINA joka ikinen Euro on lainattava velaksi liikepankeilta.. Euroja kun ei yksikään valtio, valtion keskuspankki eikä edes EKP luo talouteen ilman korollista velkaa.. Vaan samaan tapaan kuin Treasury ottaa velkaa FEDiltä USAssa kansalaisten nimissä.. FED toki sitä printtaa mutta mukana on sitten se aina iki-ihana korko..
En kyllä itse näe tilanteeseen "happy ending"iä.. Vaan tätä järjestelmää ajanut valtaeliitti tulee viimeistelemään plutokratiset suunnitelmansa, tai sitten maailmanlaajuisten kansannousujen kautta ihmiskunta todella herää tähän sairaaseen menoon ja muuttaa sen?
Mistä tuli mieleeni, että onko ebolakanin seuraajilla tietoa, miksi Suomen yksi varteenotettava vaihtoehtomedia eli Verkkomedia on sökönä?
Onkos teillä muuten popcornit valmiina klo 14.00 alkavaan välikysymys keskusteluun? Jos joskus vielä historiankirjoja kirjotellaan, niin uskon että tämä tulee sinne päätymään..

Ebolakani kirjoitti...

"Jos oon ymmärtänyt oikein niin EMUssa valtiot ovat Euron käyttäjiä, ja AINA joka ikinen Euro on lainattava velaksi liikepankeilta.. "

Olet ymmärtänyt tämän täysin oikein.

http://ebolakani.blogspot.com/2012/04/valtion-joka-on-omaksunut-euron-on.html

Anonyymi kirjoitti...

Joo kappas, vastailinkin jo vähän toiseen bloggaukseen.. Mutta asian laita selvisi täälläkin!

Kerroppa Kani vielä että mikämikä se tämä on*??
http://cftc.gov/About/MissionResponsibilities/index.htm

Meikä tippuu vähän kärryiltä että onko tässä jenkkilän yritys hyödyttää kansaa Futuuri kaupoilla, vai onko vaan sitä likasinta itteensä?

Anonyymi kirjoitti...

"Suora Demokratia mahdollistaa ja käynnistää täysin toisenlaisen sosiologisen evoluution!

Näin ollen ihmisellä, joka vastustaa Suoraa Demokratiaa on ketunhäntä kainalossa."

Olet aivan oikeassa. Niin onkin, koska se ajatuskin siitä pelottaa!

Syy tuohon on nimenomaan se, että
"Suora Demokratia mahdollistaa ja käynnistää täysin toisenlaisen sosiologisen evoluution!"

Suomessa on jo nyt näkyvillä hälyyttäviä merkkejä niin rasismista kuin milipiteiden kärjistymisistä.

Uskallan väittää että meistä 5,4miljoonasta suomalaisesta yli puolet on oikeasti todella Juntteja ja moukkia, siis Ihmisiä jotka eivät yksinkertaisesti kykene rakentavaan ja hillittyyn keskusteluun perustuen faktoihin ja itsehillintään. Ilman raivoamista, kilahtamista ja hermostumista.

Lisäät tuohon vielä Suomalaisten alkoholin kulutuksen ja käyttötavan niin saat aikaan sellaisen sotkun nimeltä: Sisällis-sota!

Politiikka ei ole mitään helppoa, se vaatii uskomattomasti aikaa ja asioihin tutustumista, sillä päätökset ovat monisäikeisiä ja vaikuttavat niin moneen asiaan ja ihmiseen.

Jos tavan tallaajalla on oikeus ryhtyä tekemään lakeja ja päätöksiä on seurauksena ihan oikeasti todella suuri kaaos!

Syy miksi kannatan elitisti hallitusta on nimenomaan se että koen itsekin kuuluvani tuohon, vaikka tienaan vain 2400e/kk. Raha ei tosin ratkaise tässä kysymyksessä mitään. Vaan sivistys.

En todellakaan koe kuuluvani siihen ihmisjoukkoon, joka viettää perjantait räkälöissä tuhannen kännissä ja riehuen ja rellestäen, harrastamassa irtosuhteita, pahimmillaan pettämässä perhettään.

Jos tuolle kansalle annetaan valta päättää asioista niin tämä maa on nurin ja nopeasti, koska siitä seuraisi kansan kahtiajako.

Samalla kansalla olisi oikeus päättää esim: Kaikki uskonnot kielletään maasta! 50% ihmisistä äänestää kyllä ja that's it! Maamme yksi vanhimmista kulmakivistä (Koti, uskonto, isänmaa) on historiaa.

Riski on liian suuri, koska suomalaiset ovat tietämättömiä juntteja. He myyvät vaikka sielunsa hetken mielihyvästä... Puhumattakaan rahasta...

Kaikki kun eivät ole "Kaneja".. valitettavasti. :(

Se sama anonyymi

Anonyymi kirjoitti...

Keynes totesi kultakannan olevan "raakalaiskauden jäänne." Hän taiai olla oikeassa.

Ebolakani kirjoitti...

"Uskallan väittää että meistä 5,4miljoonasta suomalaisesta yli puolet on oikeasti todella Juntteja ja moukkia, siis Ihmisiä jotka eivät yksinkertaisesti kykene rakentavaan ja hillittyyn keskusteluun perustuen faktoihin ja itsehillintään. Ilman raivoamista, kilahtamista ja hermostumista. "

Öö... siis käytännölisesti katsoen koko työikäinen väestö.

No ei nyt sentään.

:)

Kani on tavallaan samaa mieltä kanssasi.

On ilmeistä, että hyvin suurta osaa suurenikäluokan edustajista vaivaa jokin vamma (neurologinen?), joka tuntuu aiheuttavan käsittämättömiä ongelmia (raivoamista, kilahtamista,hermostumista) heidän kanssaan kommunikoimisessa.

Ebolakani kirjoitti...

"Kerroppa Kani vielä että mikämikä se tämä on*??
http://cftc.gov/About/MissionResponsibilities/index.htm
"

Kyseisen viraston työntekijöiden pitäisi suojella hyödyke- ja rahoitusmarkkinoiden käyttäjiä vilpiltä, manipuloinnilta sekä väärinkäytöksiltä.

Toisin on käynyt.Jostain kumman syystä tämän paikan

Anonyymi kirjoitti...

"On ilmeistä, että hyvin suurta osaa suurenikäluokan edustajista vaivaa jokin vamma (neurologinen?), joka tuntuu aiheuttavan käsittämättömiä ongelmia (raivoamista, kilahtamista,hermostumista) heidän kanssaan kommunikoimisessa."

Eipä tarvitse kuin lukea Blogiasi niin nuo syyt tuohon "Neurologiseen vammaan" löytyvät. :)

Enkä tarkoita nyt siis, että blogisi olisi sen aihuttaja :D vaan eräässä pätkässä luettelit kaikenmaailman aineita jotka aiheuttavat mm. typeryyttä! :D

"Öö... siis käytännölisesti katsoen koko työikäinen väestö."

Nimenomaan, ja tuon takia edustajien määrä eduskunnassakin tulisi pudottaa siitä 500 edustajasta noin 300. Siihenkin porukkaan mahtuu jo muutama "Herra Hakkarainen".

Erikosita on myös jos kysyt ihmisiltä mitä mieltä he ovat Politiikasta, on vastaus lähes aina. Se on typerää tai tylsää yms. En ymmärrä. Mikä tässä on olevinaan tylsää? :D kun lukee esim näitä sinun tekstejäsi (Saanen sinutella?) Niin verenpaine nousee ja hymy valtaa kasvot!
"Onhan täällä joku muukin Suomessa joka ihmettelee, että mitä helevettiä täällä tapahtuu"

Itse kiinnostuin nimenomaan Talouspolitiikasta (ironista kyllä) Kun kävin pankissa kysymässä asuntolainaa... 50 luvulla rakennettu rivitalo kolmio... 116 000e ja ihmettelin tädille että MITEN on Mahdollista!! Ei täti osannut selvää vastausta sanoa, mutta pyöritteli minut sekaisin komeilla sanoilla; Euribori, Ekp, IMF, Globaali Strategia, Kiinteäkorko, Pieni maksu, Halpa laina, Pitkä takaisinmaksuaika...

Noiden sekalaisella yhdistelyllä minut hypnotisoi ja melkein sai kirjoittamaan lainapaperit!

Mutta vihelsin pelin poikki ja otin aikalisän! ja edelleen asun vuokralla... tuo tapahtui vuonna 2010.

Ebolakani kirjoitti...

"Noiden sekalaisella yhdistelyllä minut hypnotisoi ja melkein sai kirjoittamaan lainapaperit!"

Olet huono kansalainen! Hyi Sinua! Häpeä!

:))

Anonyymi kirjoitti...

Luultavasti kansa ei liikahdakaan ennen kuin nälkiintyy. Siis ihan oikeasti fyysisesti ei saa ruokaa. Tämä hidas reagointi ja kyvyttömyys ajatella tulevaisuutta takaa sen, että ennen mahdollista (mahdollinen ei ole välttämätön!) korjausta tilanne varmasti ehtii kehittyä niin pahaksi, että sisällissotaa ei enää voi välttää. Ikävä kyllä, mutta nälkiintyminen tapahtuu paljon nopeampi kuin asioiden todellinen ymmärtäminen Kanin tapaan. Nälkä on sietämätön kahdessa päivässä, mutta tilanteen ymmärtäminen vaatii pitkää, kuukausien tai vuosien määrätietoista tutkimusta. Kansa ei pysty siihen. Edes nykyisen rahajärjestemän periaatteen ymmärtäinen on kansan ulottumattomissa. Tämäkin seikka puoltaa ennustettani, että kun kapina alkaa se on aluksi anarkia ja silloin surmataan pääasiassa väärät ihmiset kun taas oikeat kansan viholliset ("eliitti") joko ehtivät poistua kuviosta hyvissä ajoin tai jopa johtavat "kansannousua" haluttuun suuntaan.
Näin tai noin, mutta pahalta se näyttää ja siksi on tärkeä että Herra Kanin ideat olisi levitetty mahdollisimman laajasti kansalaisten keskuuteen.

Kanin fani 0,159091

Anonyymi kirjoitti...

Huomenta!

Joo, tähän samaan tulokseen tulin itsekin. Olen huono kansalainen kun en ota ylihintaista ja suurta asuntolainaa. :D

Sitten tapasin Miehen nimeltä Edward Hugh, tai oikeastaan eksyin hänen facebook profiiliinsa. Suosittelen Kanillekin eksymään. :)

Lyhyesti, Edward on Makro ekonomisti joka on perehtynyt kasvu- ja tuottavuus-teorioihin.
Huolestuttavia lukuja ympäri maailmaa, erityisesti Portugali, Espanja, Kiina, -akselilta :D

Ympäri eurooppaa alkaa ihmiset "heräämään" tähän velkasaturaation saastuttamaan maailmaan.

"Blop, Silmät auki ja välitön reaktio => :O"


Se sama anonyymi

Anonyymi kirjoitti...

Joku kysyi että miksi verkkomedia ei toimi. Eilen toimi ja sieltä tuli n kappaletta viruksia koneelle. Onneksi oli hyvä väline jolla ne huomattiin ja saatiin pois. Oiskohan tuossa nyt syy toimimattomuuteen, joku hyökkäys.