12.3.2012

Herra Kani on Sinusta ylpeä!

Raha ja Talous - Vyönkiristyspolitiikka ja marxilainen talousteoria
Edustamamme postkeynesiläisen taloustieteen keskeinen lähtökohta on havainto siitä, että raha luodaan talouteen velkasopimuksella. Juuri tämän vuoksi sekä kotitalouksien että yritysten on jatkuvasti huolehdittava omasta likviditeetistään. Muussa tapauksessa niitä uhkaa usein konkurssi tai velkavankeus.
...
Regulaatioteoreetikot eivät siis ymmärtäneet rahan tarjonnan olevan endogeenista: pankit eivät modernissa kapitalismissa välitä säästöjä, vaan luovat uutta velkarahaa. Keskuspankin tehtävänä on ainoastaan tukea yksityisten pankkien toimintoja tarjoamalla tarvittavat keskuspankkireservit.

...
Toisin sanoen
Tuotanto tai työ ei luo talouteen tuotannon arvoa vastaavaa tuloa. Pankista lainattu raha luo tuotannon arvoa vastaavan tulon.
Eli
Pankki luo lainattavan pääoman laillisella kirjanpitokikkailulla "tyhjästä".  Näin ollen pankki lainaa vain sen summan, joka lainasopimuksessa lukee. Mutta korkojen takia on pankkiin palautettava enemmän rahaa kuin sieltä on saatu. Näin ollen lainan korot maksetaan omasta tai jonkun muun lainaamasta rahasta. Tämä tapahtuu täysin riippumatta siitä miten raha ansaittiin, koska kaikki raha on jonkun ottamaa ja kiertoon kuluttamaa velkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ne, jotka ovat ottaneet lainaa eilen tai tänään, ovat velan takaisinmaksussa täysin riippuvaisia niistä, jotka ottavat velkaa huomenna. 
Joka kaikessa yksinkertaisuudessaan tarkoittaa sitä, että pankit pyörittävät ponzia. Tarkemmin sanottuna velkapyramidiponzihuijausta.

Miksi tämä on tärkeää? Siksi, koska ilman velkaa ei ole rahaa. Ilman rahaa ei ole taloutta, verotuloja, työtä ja niin edelleen. Ja tästä syystä harhaanjohtajien ratkaisut mm. Kreikassa ovat osoittautuneet varsin kohtalokkaiksi (sama tulee tapahtumaan Suomessa).

Herra Kani haluaa lähettää herra Holapalle terveisiä:
Olet mitä ilmeisimmin (viimeinkin) sisäistänyt rahajärjestelmämme perusluonteen: velkapyramidiponzihuijaus. Ja tämä on mahtava asia. Herra Kani on Sinusta ylpeä! Mutta enää on jäljellä viimeinen ja ehkäpä se kaikkein vaikein askel: paljasta rahajärjestelmämme perusluonne sellaisella tavalla, että tyhminkin meistä (mm. Kani) ymmärtää sen. Lopeta kiertely ja kaartelu ja sano se suoraan! Sinulla ei ole mitään hävittävää.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärsinkö nyt oikein. Siis Taloutemme, ei vaan koko yhteiskuntamme on rakennettu sen varaan, että jokainen meistä ottaa helvetisti lainaa? Tuon lainasta saadun koron Pankki voi sitten sijoittaa haluamallaa perversiolla, joko yrityksille rahoituksena tai bonuksina pomoille?

Mutta pääasia on se, että kaikilla on lainaa, mitä enemmän sitä parempi. Tähän perustuu siis myös se, että ihmispopulaation on kasvettava tietyn verran vuosittain/vuosikymmenittäin, jotta kehitys on jatkuvaa (uusia ihmisiä ottamassa lainaa kun edellisten lainanotto kyky/halu on jo tapissa?)

Tuohan kuulostaa uskomattoman sairaalta... :O Tosin se selittäisi sen, miksi esim poliitikoilla kuten Matti Vanhanen on yli 300 000e lainaa vaikka tulot varmasti mahdollistaisi sen ettei tarvitsisi lainaa juuri mitään.

Miten käy kun ns. suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle eikä uusi sukupolvi ole tarpeeksi pitämään lainanmäärää yllä, sillä oletuksella että x määrä ihmisiä ottaa X määrän lainaa... jos 400 henkilöä on ottanut 800e lainaa (2e /henkilö), joutuu 200 ottamaan 4e/henkilö kattaakseen tuon edellisten lainan määrän... 0 korolla...

Ebolakani kirjoitti...

"Miten käy kun ns. suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle eikä uusi sukupolvi ole tarpeeksi pitämään lainanmäärää yllä, "

Lainataanpas Suomen (keskus)pankkia:
Kun pankille maksetaan laina takaisin, niin kyllä se raha katoaa. Aina, jos asiakas maksaa pankille eikä toiselle asiakkaalle, rahan määrä supistuu.

Ja kuten voit ymmärtää olemme kusessa.

Anonyymi kirjoitti...

Kauanko tämä tämmöinen velkapyramidiponzi on ollut jo käytössä ja kaunkohan vielä kestää, ennekuin kupla räjähtää? Onko länsimaat ainoat kärsijät, vai onko esim. jossain afrikan maassa samanlainen rahoitusjärjestelmä? Hyvä ja pelottava blogi!

Ebolakani kirjoitti...

"Kauanko tämä tämmöinen velkapyramidiponzi on ollut jo käytössä ja kaunkohan vielä kestää, ennekuin kupla räjähtää? "

Toisen maailmansodan lopusta alkaen. Siis tässä nykyisessä muodossa. Tai ei, ei tämäkään ole täysin oikein. Nimittäin järjestelmä muutti huomattavasti muotoaan kun Nixon vuonna 1971 irrotti dollarin kullasta.

Toisaalta taas toinen selkeä muutos järjestelmään tuli uusliberalismin myötä. Milton Friedman, Chicagon pojat, Thatcher, Reagan, eikä välttämättä tässä järjestyksessä.

Äsh! Todella vaikea sanoa. Liian kauan.

:)

Kupla on räjähtänyt sen sata kertaa. Mutta aina siihen on saatu, tavalla tai toisella, työnnettyä lisää rahaa tai niin kuin nykyään ykkösiä ja nollia (bittejä). Mutta tätä ennen meillä on ollut yksi ällistyttävä etu: melkein loputtomasti energiaa (öljy). Nyt tätä etua ei enää ole. Tai ainakin siltä näyttäisi.

Ebolakani kirjoitti...

"Huomenna voi paistaa tai sitten ei."

Näitä päiviä...

Anonyymi kirjoitti...

Holström kommentoi "viisaassa rahassa", että "koko pankkijärjestelmä pitäisi rakentaa uudelleen" eli siis hän varmaan tietää.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201203130949&ext=rss