16.3.2012

Ensimmäiseksi tapahtuu ihmisen tietoinen päätös kävellä pankkiin

Tämä joukko loi Suomeen 77 000 työpaikkaa
Vuosina 2001-2010 käytännössä kaikki yksityisen sektorin uudet työpaikat Suomessa syntyivät pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Samalla kun niihin syntyi 77 000 uutta työpaikkaa, työpaikat suurissa yrityksissä vähenivät.
...
Ja syy siihen miksi-ja-miten työpaikat syntyivät onkin varsin selvä: kotitalouksien ja yritysten lainakannan kehitys

No joo. Olet oikeassa. Ensimmäiseksi tapahtuu ihmisen tietoinen päätös kävellä pankkiin ja allekirjoittaa lainasopimus. Vasta tämän jälkeen tulevat työpaikat.

Mutta tässä hommassa on yksi käsittämättömän suuri ongelma. Se menee näin:
Pankeilla on monopoli tuotteeseen nimeltä raha. Ne lainaavat tuotettaan kaikille sitä haluaville, mutta sillä ehdolla että se (lainattu tuote) palautetaan heille 100% takaisin plus korot, jota pidetään "tuotteen hintana". Korot on mahdollista maksaa täsmälleen sillä samalla tuotteella, jonka tuottamiseen niillä (pankeilla) on monopoli.
Jopa viisivuotias lapsi kykenee ymmärtämään sen, ettei ole olemassa sellaista määrää työtä, tuotantoa, leikkauksia, yksityistämistä jne joilla tämä yhtälö on mahdollista murtaa.

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuvasta näkyy, että yritysten ja kotitalouksien lainanotto jatkuu (vuosimuutos +7% ja +6%), samoin valtion ja kuntien oppoaminen yhä syvemmälle velkasuohon. Tämä tarkoittaa, että Suomen kohdalla velkasaturaatio ei ole vielä saavutettu ja velkaraha-Ponzi-huijaus jatkuu toistaiseksi. Mikä on Herra Kanin arvio milloin velkasaturaatio olisi saavutettu?
Käsitykseni mukaan talouden luhistaminen alkaisi silloin, yhä kiihtyvällä vauhdilla koska siinä on positiivinen takaisinkytkentä ja prosessi jatkuu nälänhätään ja sisällissotaan.
Tästä syystä Herra Kanin mielipide (toivottavasti mahdollisine perusteineen) kiinnostaa kovasti.

Kanin fani 0.159090

Ebolakani kirjoitti...

"Tämä tarkoittaa, että Suomen kohdalla velkasaturaatio ei ole vielä saavutettu ja velkaraha-Ponzi-huijaus jatkuu toistaiseksi."

Kani on sitä mieltä, että velkaantumisen "kellokäyrän" lakipiste, eli velkasaturaatio, on jo saavutettu.

Syy tähän mielipiteeseen löytyy täältä: http://pxweb2.stat.fi/Dialog/varval.asp?ma=010_velk_tau_101_fi&ti=1%2E+Asuntokuntien+velat+i%E4n+mukaan+maakunnittain+2002%2D2009&path=../Database/StatFin/tul/velk/&lang=3&multilang=fi

Vuosien 2002-2010 välisenä aikana asuntolainoista on maksettu 16 miljardin euron edestä korkoja (joista suurin osa on kadonnut ulkomaille). Mutta kuten tiedämme, korot ovat vain pieni osa lainasta maksettavaa kuukausierää. Eli itse lainanhoitokustannukset ovat huomattavasti suuremmat. Yleensä kuukausierästä on noin 30% korkoja ja loput (70%) lainan takaisinmaksua. Ja "kun pankille maksetaan laina takaisin, niin kyllä se raha katoaa. Aina, jos asiakas maksaa pankille eikä toiselle asiakkaalle, rahan määrä supistuu." Ja tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Suomen yleisön lainakannan 4-6% vuosikasvu on täysin riittämätöntä ponzin ylläpitoon.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista tilastoa suomenpankilla mm. Kuluttajien luottamus (tehdäänköhän tämä samoin kuin puoluekannatus mittaukset). No päättelemällä voi lukea rivien välejä. Sehän oli niin että ponzin ensimmäinen ja tärkein ainesosa on luottamus.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo velkasaturaatio asia alkaa kyllä hahmottua, mutta se ei vielä kaikille pikkukaneille ole selvää kuin pläkki...

Sillä osalla uusista myönnetyistä lainoistahan maksetaan usein jotain vanhaa esim. asuntovelkaa pois,tai rakennusyhtiön ottamaa velkaa pois, jolloin raha ja se vanha velka tuhoutuu.

Siksi uuden myönnetyn velan pitää olla jopa suurempi, kuin edellinen, jotta ponzi ei lähtisi tyhjenemään?

Siksikö esim. asuntojen hinnat pidetään keinotekoisesti nousussa?

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin, jokainen lainan kuukausilyhennys pienentää olemassa olevaa M3 rahamäärää, joten uusien lainojen otto pitää olla entistä suurempaa, että ponzi ei lähde tyhjenemään.

Korotkaan eivät lisää olemassa olevaa rahamäärää, vaan nekin syövät sitä.

Alkaa pikkuhiljaa valjeta...

Ebolakani kirjoitti...

"Tuo velkasaturaatio asia alkaa kyllä hahmottua, mutta se ei vielä kaikille pikkukaneille ole selvää kuin pläkki..."

Käsite on hieman "löysä". Tai ehkäpä oikea sana on "väljä".

Herra Kanin velkasaturaation määritelmä menee näin:

Velkaa voidaan ottaa täsmälleen niin paljon, kunnes lainanhoitokustannukset "syövät" liikaa elämiseen jäävästä rahasta. Ja tästä syystä pankin markkina-alue on rajallinen.

Kun pankin markkina-alueella ei enää ole ketään, joka kykenisi ylläpitämään sen pyörittämää ponzia eli ottamaan enemmän velkaa kuin kukaan on ennen ottanut, tapahtuu velkasaturaatio.

Ebolakani kirjoitti...

Alkaa pikkuhiljaa valjeta...

Ota yhtälöön mukaan vienti/tuonti, pääoman vapaaliikkuvuus, verotuksen muuntaminen pääomatuloja suosivaksi, keskupankin rooli (ei saa lainoittaa viranomaisia) ja yllättäen huomaat jotain ällistyttävää.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä helvettiä! Siis 1 486 842 ihmisellä on yhteensä 100 miljardia velkaa!!!! :O

Vuonan 2002 vastaavat luvut olivat
1 286 576 ihmistä ja 45 miljardia velkaa....

Sairasta!! :O

[Lähde; Kanin velkasaturaatio linkistä löytämäni taulukko!]

Anonyymi kirjoitti...

Minulle kaikkein ällistyttävintä on kansan tyhmyys (mukaan lukien harvat vilpittömätkin ekonomistit). 99,9% eli valtaenemmistö aina takertuu pieniin yksityiskohtiin kykenemättä ymäärtämään nk. Ison Kuvan. Kaikki kunnioitus Herra Kanille, joka esittää ylemmän tason abstraktion, joka tekee mahdolliseksi "metsän näkemisen puista" ja nykyisen rahan syntymekanismin petollisuuden ymmärtämisen.
Yhtä ällistyttävintä on se, miten ovelasti Perkeleen Lapset™ (© J. Kristus) keksivät tämän Ponzi-huijauksen toimintaperiaatteet vielä vuosituhansia sitten, kuten Mooseksen kirja todistaa.

Mutta mitä itse Herra Kani pitää ällistyttävänä?

JK Ihmisten vapaaliikkuvuus ja kaksoiskansalaisuus on yhtä tärkeä pääoman vapaaliikkuvuuden kanssa velkarahaponzipyramidihuijauksen toteuttamista varten.

Ebolakani kirjoitti...

"Mitä helvettiä! "

No joo. Voihan tuon noinkin katsoa.

Kani suosittelee katsomaan asuntokuntien määrää, koska tämä luku on (Kanin mielestä) tärkeämpi.

Ebolakani kirjoitti...

"Mutta mitä itse Herra Kani pitää ällistyttävänä? "

Tätä: http://files.recipetips.com/kitchen/images/refimages/eggs/egg%20shell%20cutter/cut_egg_shell.jpg

Tämä on kertakaikkiaan ällistyttävä!

Anonyymi kirjoitti...

Jos menen lyhentämään lainaani käteisellä rahalla esim. 10 tuhatta euroa, pankki ottaa sen vastaan. Ei kai se raha mihinkään häviä, vaikka lyhennän lainaani ?

Ebolakani kirjoitti...

"Jos menen lyhentämään lainaani käteisellä rahalla esim. 10 tuhatta euroa, pankki ottaa sen vastaan. Ei kai se raha mihinkään häviä, vaikka lyhennän lainaani ?"

Ei, ei tietenkään. Tyhmäähän tällainen olisi.

Pankki vain korjailee kahdenkertaista kirjanpitoa maksamallasi summalla ja laittaa setelit esim. Securitaksen rahakuljetuksen mukana takaisin automaatteihin.

Mutta (aina se mutta): http://ebolakani.blogspot.com/2011/10/esitetaan-yksinkertainen-kysymys.html

Pete kirjoitti...

Mielenkiintoista,
v.2010
Ikä 25-44
Maakunnat yhteensä,
asuntovelallisia 432160

velkaa 58 198 725 973 eur (noin 60 miljardia euroa)

Valtionvelka oli helmikuussa 2012
(noin 80 miljardia euroa)

http://pxweb2.stat.fi/Dialog/varval.asp?ma=010_velk_tau_101_fi&ti=1%2E+Asuntokuntien+velat+i%E4n+mukaan+maakunnittain+2002%2D2009&path=../Database/StatFin/tul/velk/&lang=3&multilang=fi

Pete kirjoitti...

Edelliseen laitoin hakuehtoihin,

2010,
KAIKKI Maakunnat yhteensä
25v - 34v
Asuntovelallisia yhteensä 192 001

Velat yhteensä 26 396 833 680

+

35v - 44v
Asuntovelallisia yhteensä 240 159
Velat yhteensä 31 801 892 293

EI VOI OLLA TOTTA !

Täytyy vielä tarkistaa...
apua...

Anonyymi kirjoitti...

Toisaalta kun tutkii tuota taulukkoa niin tulee mieleen että kannattaa ostaa se asunto ja vähän äkkiä... hinnat ja lainat kohoaa 8 vuodessa ihan tajuttomasti.. Kunne koko paska romahtaa...

Ikävää vain on se ettei tiedä milloin se romahtaa... Sen verran voi kuitenkin sanoa, että Muutos on varmaa.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä nuissa summissa sinänsä mitään ihmeellistä ole. 58,2mrd€/432000=n.135000€

Eli siis keskimäärin lainaa on 135000€ per lainaa ottanut. Kun asuntojen hintoja katsoo niin ihan hyvin pitää paikkansa.

Suomeen on siis pumpattu paljon rahaa liikkeelle asunto lainojen muodossa. Nyt sitten vain keksimään hyviä konsteja imuroida sitä omaan pussiin.

Onkos muuten kellään mitään käryä siitä että kuinka monta prosenttia pankille maksetuista koroista palautuu suomeen kiertoon takaisin. Kaikki korot eivät varmaan katoa pois kierrosta, vaan osa palautunee takaisin palkkoina, bonuksina, investointeina ja sijoituksina kotimaahan. Osa varmasti häviää maan rajojen ulkopuolelle ja osa jumiutuu taseisiin ja ulkomaisiin sijoituksiin yms yms. Mutta kuinka suuri osa palautuu takaisin? Voiko tätä mitenkään arvioida järkevästi?