3.2.2012

Tässäpä kuva

Vicious Cycles Persist As Global Lending Standards Tighten

Tässäpä kuva, joka kertoo mitä tulee tapahtumaan, kun valtio allekirjoittaa (ja yrittää pitää kiinni) euvostoliiton budjettikuria tiukentavasta hallitusten välisestä sopimuksesta.

Kuvasta puuttuu yksi muuttuja: velka.

Tämä muuttuja on mahdollista sijoittaa ylimpänä olevaan nuoleen jossa lukee "aggregate demand and unemployment rises", joka tarkoittaa "kokonaiskysyntä supistuu sekä työttömyys kasvaa". Eli se voidaan muuttaa tällaiseksi "mitä vähemmän velkaa otetaan, sitä enemmän kokonaiskysyntä supistuu sekä työttömyys kasvaa".

Syy tähän on ällistyttävän yksinkertainen: Velka = Ostovoima = Työpaikka.

2 kommenttia:

GM kirjoitti...

Tilanne on verrattavissa siihen että EU on iso upotettu rautalaiva jonka pohjassa on reikä. Hytteihin jääny ilma ei pidä laivaa pinnalla eikä hyteissä olevia ihmisiä hengissä. Eikä se nosta laivaa pinnalle jos siihen pumpataan älyttömiä määriä ilmaa koska pohjassa on reikä. Ja tuskin ne jotka reiän teki, ehdottaa sen korjausta ennen ilman pumppausta. Kyllä on älytöntä touhua.

Anonyymi kirjoitti...

Älkäähän aliarvioiko suomalaisten intoa ostaa oma asunto! 70-luvun betoniseinät kyllä pitävät Suomen talouden rattaat pyörimässä, vaikka valtio säästää ja vienti takkuaa. Omistusasujat pitävät talovanhukset pystyssä, kunnes ne murenevat pölyksi. Ja rakennuskartelli pitää huolen siitä, että tällä tiellä pysytään. Uutta tehdään juuri niin niukasti.