20.2.2012

Järjettömyyden multihuipennus

Sadattuhannet protestoivat Espanjassa uusia työlakeja vastaan
Hallituksen kaavailemat uudistukset helpottavat irtisanomisia ja palkkojen leikkaamista. Pääministeri Mariano Rajoyn mukaan ne ovat välttämättömiä talouden elvyttämiseksi ja yli 22 prosentin työttömyyden vähentämiseksi.
Ohgay.

Yritys A antaa työntekijöilleen kaksi vaihtoehtoa: työvoimatoimisto tai palkkaa lasketaan esim. 50%. Noh, työntekijät suostuvat tähän ja palkkoja lasketaan esim. 50%. Mitä tapahtuu yritykselle B, jonka tuotteita ja palveluita yrityksen A työntekijät kuluttavat? Aivan oikein. Yrityksen B on tavalla tai toisella laskettava hintoja, koska kuluttajilla ei enää ole ostovoimaa. Sama tapahtuu yrityksessa C, yrityksessä D ja niin edelleen... lue eteenpäin.

Espanjassa yksityisten sekä yritysten velkataakka on valtava: IMF - Spain: Selected Issues (PDF)


Tämä tarkoittaa sitä, että Espanjassa tuotetun tuotteen ja/tai palvelun hinnasta 20-50% koostuu pelkistä lainanhoitokustannuksista (korot+lyhennys+muita maksuja). Mitä tapahtuu tuotteiden ja palveluiden hinnoille, kun palkkoja leikataan? Ei juuri mitään. Ne eivät voi laskea juuri ollenkaan. Eli palkkojen leikkaamisen myötä Espanjalaisten elinkustannukset eivät tule laskemaan.

Mitä tapahtuu Espanjan valtion verotuloille jos-ja-kun palkkoja leikataan? Verotulot laskevat.

Kun verotulot laskevat, mitä tapahtuu julkiselle sektorille? Sitä täytyy leikata, säästää sekä tietenkin yksityistää.

Kun verotulot laskevat, mitä tapahtuu julkisen sektorin velkataakalle? Sitä ei ole mahdollista hoitaa saatikka maksaa pois.

Nyt tulee paras!

Kun maan yksityisen sektorin velkataakka on näinkin suuri, mitä pankkisektorille tapahtuu palkkojen leikkaamisen myötä? Aivan oikein! Se ajaa Espanjan pankkisektorin konkurssiin.

Tämä on eeppistä epäonnistumista parhaimmillaan. Aivan mahtavaa sekoilua. Järjettömyyden multihuipennus, jos nyt näin voi sanoa.

Jopa viisivuotias lapsikin kykenee ymmärtämään, että ongelma on rahan syntymekanismissa: Velka = Ostovoima = Työpaikka. Eli tuotanto tai työ ei luo talouteen tuotannon arvoa vastaavaa tuloa. Pankista lainattu raha luo tuotannon arvoa vastaavan tulon. Näin ollen leikkauksilla, säästötoimenpiteillä, eläkeikien nostoilla, palkkojen leikkaamisella, (lisää uusliberalistinen idea) ei ole minkäänlaista mahdollisuutta korjata nykyistä taloudellista ahdinkoa.

Paranna sairaus ja oireet katoavat.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Morjensta Herra Kani!

Täällä yksi vakio anonyymi taas alkuun kiittelee todella selkeistä ja perustelluista tilannekuvauksista!

Sitä vaan mietiskelly, että kuten otsikkosi kuuluu "Järjettömyyden multihuipennus", että ei kai kyseessä voi olla ihan vahinko tahi järjen puute.. Oletko kiinnostunut raottamaan Kanin ajatuksia siitä ketä kaiken tämän takana on ja miksi? Omat tutkiskelut ympäri wöörldwaidwebbiä on vakuuttanu, että nyt on "eliitillä" ja erinäisillä korporaatio verkostoilla varsin kova vauhti päällä.. Kaikki tapahtumat selittyvät ainakin omaan järkeen, kun tietää erinäisten valtaryhmittymien kuten Bilderberggien ja Trilateraalisen komission tavoitteista..
Ja kuten joku näistä eurostoliitto federalisteista oli sanonut jotakuinkin että "kaikki muutokset tarvitsevat kriisin toteutuakseen" (ja mennäkseen rahvaaseen läpi) Itsellä ainakin alkaa olemaan jo aikalailla "koska" fiilikset ennemmin kuin "ei kai" fiilikset.. Eikö ne ala olemaan Kreikan lainapaperitkin jo EKPllä ja Eurostoliiton veronmaksajilla, niin Kreikkakin taitaa päästä letkuista päivien sisällä? Eikö se sitten maailmanvaluuttaa ja hallitusta ole luvassa? Eurostoliitto vaan saattaa jäädä tulevaisuuden kehitysmaaksi neulomaan tennareita kiinalaisille..

Kiitos vielä Kanille Blokeista!

Ebolakani kirjoitti...

"Oletko kiinnostunut raottamaan Kanin ajatuksia siitä ketä kaiken tämän takana on ja miksi?"

Kanilla on sellainen mielikuva, että tämä koko homma on toimii täysin keskuslähtöisesti valtapyramidin tavoin.

Huipulla olevat näkevät kokonaisuuden, mutta alhaisemmalla tasolla olevat vain toteuttavat heille osoitettuja tehtäviä ilman näkemystä tai ymmärrystä laajemmasta.

Tästä syystä tämä homma näyttääkin täysin hulvattomalta: koko poliittinen spektri (vasen, keskusta, oikeisto, vihreät, jne. jne.) toteuttavat ilomielin mitä kammottavampia uusliberalistisia idioottimaisuuksia.

Mutta ketkä ovat sijoittuneet pyramidin huipulle? Ketkä lankoja vetelevät?

Kani tietää "heistä" vain sen, että "he" ovat kykeneväisiä siirtämään agendansa/missionsa yli sukupolvien.

Tässä maailmassa ei ole kuin muutama ihmisryhmittymä jolla on tahtoa sekä tarvetta toteuttaa tällaista.

Anonyymi kirjoitti...

Hmm.. jätettäköön sormella osottelu muille, mutta tosiaan se kuinka asiat etenee hallitusti, "jonkin tahon" pillin mukaan, on hämmästyttävää.. "Jollakin taholla" täytyy olla esim. mediassa "jokin taho" apunaan, kun menee kaikille läpi ku.. no läpi menee.. Silläpä ainakin oma uutisnälkä tulee tyydytettyä muualta kuin korporaatio median tarjonnasta.. mm Kaninkolon jäätävän asialliset taloustutkimukset on ollut vakkari lukemisia päivittäin, keep up the good work! (Vaikkakin kokoajan takaraivoa kalvaa ajatus, että helpompaa olis ku ei tietäis.. pelailis vaan angrybirdsiä ja oottelis kivoja työtarjouksia, mitä satelee sitten kun on taloustieteellisestä paprut kourassa!) T: vakkarianonyymi

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoista! Jää kyllä vaivaamaan, jos et kerro mistä ihmisryhmittymästä on kyse????

T: Kaikki on maksettava mitä velkaantuu.

jari ojala kirjoitti...

Järjestelmä on siis sellainen, että kaikki perustuu "uuteen rahaan", eli velkaan. Tästä oravan pyörästä ei siis ole tietä ulos, on vain ylläpidettävä jatkuvaa kulutuksen lisäystä? Velkaa ottavat siis "pelastavat" nykyjärjestelmän? Vahvoilla ovat pankit, jotka luovat rahaa tyhjästä, ja ne tahot jotka voivat lainata ylijäämärahaansa muille korolla. Häviäjiä ovat velanottajat, jotka eivät pysty keräämään korkoja markkinoilta. Tästähän seuraa jatkuvasti kaatuva korttitalo, jossa aina jollekin taholle jää "romahtajan" osa. Mitä järkeä tällaisessa järjestelmässä on? Saadaanko näin kuuliaisia kansalaisia, sillä velkavankeudessa elävänhän on oltava hyvä "renki"?

Ebolakani kirjoitti...

"Mitä järkeä tällaisessa järjestelmässä on?"

Tätä samaa Kanikin on miettinyt. Ja tullut siihen tulokseen, ettei tässä ole mitään järkeä.

Ebolakani kirjoitti...

"(Vaikkakin kokoajan takaraivoa kalvaa ajatus, että helpompaa olis ku ei tietäis.. pelailis vaan angrybirdsiä ja oottelis kivoja työtarjouksia, mitä satelee sitten kun on taloustieteellisestä paprut kourassa!)"

Herra Kani haluaisi tietää minkä nimisiä kirjoja käytettiin koulussasi oppimateriaalina?

Olisi mukavaa kirjoittaa niistä "kirja-arvostelu".

:)

Anonyymi kirjoitti...

No sepä se! Yksi Herra Kanilta jo tulikin koskien Taloustieteen oppikirjaa (Matti Pohjola)WSOY 2010. Kuva pankkien luotonlaajennuksesta mm :)

Ebolakani kirjoitti...

Herran pieksut!

Kaikista pahin näistä! Ei ole Kani pahempaa tauhkaa vielä tähän päivään asti löytänyt: http://ebolakani.blogspot.com/2011/07/kun-epaonnistuminen-on-niin-eeppista.html

Saat sääli pisteitä... ainakin kaksi.

:)