Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan jokaisen euromaan, Suomi mukaanlukien, tulee osallistua vakausväline EVM:ään. Kataisen mukaan uuden sopimuksen budjettikuri ei tarkoita sitä, että Euroopan komissio tulisi työntelemään nenäänsä Suomen asioihin.Totta joka sana. Ei komissio sellaisenaan tule Suomea tutkimaan. Ei heillä ole tällaiseen aikaa.
...
– Ei komissio Suomeen tule tutkimaan, sillä me täytämme taloudelliset säännöt, Katainen sanoi.
...
Mutta euvostoliiton neuvostolla ei tällaista ongelmaa ole! Ja tästäpä viimeisin neuvoston lausunto Suomen rämpimisestä vakausohjelman tiellä (julkaistu 22.7.2011): COUNCIL RECOMMENDATION - on the National Reform Programme 2011 of Finland and delivering a Council opinion on the updated Stability Programme of Finland, 2011-2014 (PDF)
Dokumentissa on paljon mielenkiintoista asiaa. Mm. kehoitus "linkittää" lakisääteinen eläkeikä elinajanodotteeseen, koska se edistää työvoiman tarjontaa ja varmistaa riittävän eläketurvan. Suhteellisen suuret IT investoinnit eivät ole kasvattaneet julkisen sektorin tuottavuutta ja tämä kielii siitä, että se (julkinen sektori) tarvitsee rakenteellisia ja hallinnollisia muutoksia. Suomen vakausohjelmaan ei ole sisällytetty sitoumuksia Euro Plus Pactiin, mutta tämän ongelman odotetaan poistuvan uuden hallituksen myötä. Ja niin edelleen ja niin edelleen.
Ja nyt tuleekin mieleen kysymys: mikä ihme tämä oikein on?
Vastaus kysymykseen löytyy ko. dokumentin ensimmäiseltä sivulta. Suomeen sovelletaan Lissabonin sopimuksen (PDF) artiklaa 121 (2), ja siinä lukee seuraavaa:
2. Neuvosto laatii komission suosituksesta ehdotuksen jäsenvaltioiden ja unionin talouspolitiikan laajoiksi suuntaviivoiksi ja antaa niistä kertomuksen Eurooppa-neuvostolle.Toisin sanoen euvostoliiton komissio ohjailee Suomen talouspolitiikkaa jo nyt.
...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti