25.11.2011

Yksityistäminen on hieno asia

Mehiläisen salainen viesti julki: Näin rahat viedään Suomesta
Keskisuomalainen paljasti hiljattain, että (lääkäripalveluja tarjoava) Mehiläinen maksaa lähes 40 miljoonan euron voitostaan Suomeen veroa vaivaiset 360 000 euroa.  Voitot ja niistä maksettavat verot siirretään ulkomaille, ”lakien mukaisesti”, kuten yhtiössä työntekijöille selitetään.
Hmm... ilmeisesti keskimääräinen asuntolainan määrä on ~100.000 €. Näin ollen, yhdessä vuodessa, Mehiläinen "imuroi" johonkin veroparatiisiin (sumealla logiikalla laskettuna) ~396 asuntolainan edestä rahaa. Tämä raha on pois Suomen valtion veronkantoalueelta sekä rajojen ulkopuolella. Näin ollen se on poissa kierrosta (Suomesta).

Tästä johtuen ~396 asuntovelalliselle jää täsmälleen kaksi tapaa ansaita tämä raha takaisin ja ehkä-ehkä maksaa asuntolainansa täysimääräisenä pois. Ensimmäinen on vienti (ja tietenkin se, että pääsee osalliseksi viennistä saatavista tuloista). Toinen mahdollisuus on se, että joku muu menee pankkiin, lainaa sieltä rahaa ja kuluttaa sen kiertoon (ja tietenkin se, että toimillaan ansaitsee ne).

Me kaikki tiedämme, ettei kumpiakaan juurikaan enää tapahdu. Velkasaturaatio on jo täydellinen ja ympäri euvostoliittoa toteutettavat säästö/leikkaustoimenpiteet eivät tee mitään muuta kuin hallaa viennille.

Toisin sanoen, jokainen vuosi Mehiläinen ajaa toimillaan ~396 asuntovelallista konkurssiin.

No joo. Annetaan nyt vähän löysää. Tämä on vain pisara meressä. Voisi sanoa, että täysin merkityksetöntä esimerkiksi valtionvelan korkoihin suhteutettuna. Mutta esimerkkinä varsin loistava. Yksityistäminen on hieno asia.

P.s.
Kaikki raha on lainattu pankista. Tästä ei ole poikkeusta. Ei edes silloin kun kyse on vientituloista. Tuolloinkin raha on vain vienti (kohde) maassa lainattua ja kiertoon kulutettua, joka ansaittiin myymällä sinne tuotteita ja/tai palveluita.
Jotta jollakin maalla olisi ylijäämää, toisella täytyy olla alijäämää.
Mutta ennen kuin yhdelläkään maalla voi olla kumpaakaan edellä mainituista, on jonkun käveltävä pankkiin...

7 kommenttia:

JL kirjoitti...

Kemira, A-katsastu, K1 katsastajat jne jne. Ja eiköhän Anglo americanille anneta ne lapin kaivosoikeudet...

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä hienosta blogista herra Kanille.

T: Pieni (ebola)kani

ps. talousfoorumi kokoontuu uudestaan, mutta ei edelleenkään Kallion baarissa.

Anonyymi kirjoitti...

Järkyttävän hyvää kommentointia. Tätä joutuu miettimään.


T: pieni (ebola)kani

Anonyymi kirjoitti...

On olemassa myös niitä, jotka ovat lainanneet pankilta mutta ovat maksaneet lainansa takaisin eivätkä ole ottaneet uutta velkaa, päinvastoin jatkaneet elämäänsä säästäen. Kenen hyödyksi menevät ne eurot jotka on tilille koottu säästäen, vai ovatko säästöt turvassa alamäen kiihtyessä?

Anonyymi kirjoitti...

Kiitän herra Kania blogista, joka on yksi parhaista ja aina ajankohtainen.

Britanniasta ilmoitetaan:
Prepare for riots in euro collapse, Foreign Office warns ( http://www.telegraph.co.uk/news/politics/8917077/Prepare-for-riots-in-euro-collapse-Foreign-Office-warns.html )

Ebolakani kirjoitti...

"Kenen hyödyksi menevät ne eurot jotka on tilille koottu säästäen, vai ovatko säästöt turvassa alamäen kiihtyessä?"

Jokainen säästetty euro menee tietenkin säästäjän hyödyksi.

Valitettavaa on se, että jokainen säästetty euro on poissa kierrosta ja tästä johtuen hemmetin ongelmallista jokaiselle joka on ottanut velkaa.

Se, että ovatko eurot turvassa onkin sitten täysin toinen juttu.

Pankin kaatuessa tallettajien rahat turvataan tiettyyn summaan asti. Mutta se, joka tämän turvan antaa (valtio tai talletussuojarahasto) ei välttämättä kykene niitä maksamaan.

Ebolakani kirjoitti...

"Kiitän herra Kania blogista, joka on yksi parhaista ja aina ajankohtainen."

Ollos hyvä.